Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Malnaș, în limba maghiară - Málnás, în traducere - "Zmeuriș", este o comună din județul Covasna care include și satele: Malnaș-Băi și Valea Zălanului. Comuna se situează pe valea râului Olt și a pârâului Malnaș, la poalele Munților Bodoc.

La recensământul din anul 2011 comuna număra 1087 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 1202 locuitori), dintre care: romni – 5,88%, maghiari – 92,36% și restul – necunoscută sau altă etnie.

Componența confesională a comunei covăsnene Malnaș, astăzi se prezintă aproximativa astfel: ortodocși – 7,63%, romano catolici – 35,69%, reformați – 51,88%, unitarieni -  1,01%, martorii lui Iehova – 1,01% și restul – nedeclarată sau altă religie.

Zonă populată din secolul al XIV-lea, pe vremuri aparținea comunei Olteni, fiind tipul satului de iobagi-grăniceri. În anul 1614 din cele 31 de familii, care au trăit aici 13 aparțineau celor eliberați, 16 fiind iobagi iar 2 fiind jeleri. Numărul populației comunei în anul 2009  era de 1170 persoane. Enoriașii reformați și cei romano-catolici au biserică din secolul al XIX-lea.

Pădurile din jurul comunei erau pe vremuri proprietatea familiei Mikó, dintre ei au provenind nobilii cu cele mai multe proprietăți și iobagi. În anul 1896 a fost pusă în funcțiune prima cariera de piatră de lângă sat, iar în anul 1934 cea de-a doua, care au asigurat loc de muncă pentru mai mulți de 100 de oameni.

Printre atracțiile turistice ale comunei se numără ruinele cetăților Herecz și Mikó, construite în Evul Mediu. Acestea se situează la sud de satul Malnaș, spre localitatea Olteni, pe partea stângă a râului Olt, pe vârful Vártető. Există numeroase legende în legătură cu aceste construcții medievale. O raritate botanică a zonei pe lângă lăcrămioară este o specie de orhidee. Printre personalitățile de seamă născute în comuna Malnaș se numără episcopul reformat, scriitorul Bartók György (1845-1907). Satul Malnaș Băi este situat în zona unde se lărgește valea Oltului, la altitudinea de 565 metri. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea stațiunea a fost vizitată de foarte mulți turiști dornici să se trateze cu apele minerale carbogazoase ale izvoarelor de aici.

Apa minerală din izvorul „Maria”, a fost îmbuteliată sub numele de “Siculia” până în anul 1990. În sat s-a format primul composesorat balnear în anul 1873. Potecile care pornesc din sat conduc turiștii spre zone cu priveliști deosebite, în direcția crestelor munților Baraolt și Bodoc.  Staţiunea balneară Malnaş – Băi, care aparţine de comuna Malnaş, a fost una dintre cele mai vestite staţiuni turistice: mofetele, apele minerale, peisajul pitoresc sunt valori care pot sta oricând la baza unor proiecte de success. Gusturile locale, tradiţiile, ospitalitatea pot diversifica oferta turistică a zonei Malnaș. Zilele vănâtoreşti sunt un foarte bun exemplu de atragere a turiştilor, atât din țară, cât și din stăinătate. Un obiectiv important este restaurarea clădirilor vechi, atragerea lor in circuitul turistic, diversificarea şi îmbunătâţirea serviciilor turistice.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/03/artstetten-austri...


 

 

 

 

Vizualizări: 6

Răspunsuri la Aceste Discuţii

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->