Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – BAIA URMANCZY DIN ORAȘUL TOPLIȚA, JUDEȚUL HARGHITA

Încă din anul 1870, băile mezotermale din localitatea Toplița, județul Harghita, au fost în proprietatea familiilor Banffy și Urmanczy, primele în deal, celelalte, în vale. Între ele, curgea falnic râul Mureș. Ștrandul Urmanczy era situat pe malul opus și avea două bazine placate cu lemn de brad și stejar (groful deținea multe mii de hectare de pădure), două plaje, una cu iarbă și alta cu nisip, plus o baie evreiască lângă el, aceasta din urmă dotată cu un ștrand mai mic și un pavilion cu vane. Ștrandul Urmanczy mai avea și un frumos parc de peste 15000 de metri pătrați, situat lângă centrul orașului, ceea ce-i conferea urbei un aer de stațiune balneară de lux. Aleile parcului, vilele, verandele, “umbrarele”, pavilioanele pentru muzica de fanfară și restaurantele, erau construite în stil elvețian și semănau izbitor cu cele din alte stațiuni vestite ce aparțineau în acele vremi Imperiului Austro-Ungar. Pe-atunci, Karlovy-Vary semăna cu Toplița, Corund, Vâlcele, Sovata sau Borsec. Pacienții mai cu dare de mână, nu mai știau dacă se află la Vichy, Karlovy-Vary sau pe malul Mureșului.

După unele amintiri de-ale celor mai vârstnici locuitori ai urbei, apa băilor era mai caldă decât astăzi, când are 26 de grade, dar unii geologi infirma acest lucru. Apa izvoarelor era folosită și în cura internă, în boli de rinichi, stomac, ficat, în parc fiind amenajate și câteva pavilioane cu buvete. Familia Urmanczy a a avut grijă să prezinte apa izvoarelor ca pe-un adevărat elixir, care, odată băut din potirele “sfințite” ale stațiunii, aveau să vindece orice loc pe unde ele treceau. În anul 1970 parcul din jurul piscinei a fost distrus iar în locul lui a fost construit cartierul de locuințe “Izvoarele”. În anul 2008 ștrandul a fost retrocedat moștenitorilor familei Urmanczy. Apa băilor e într-adevăr valoroasă, ea conține unele elemente comune precum cloruri, sulfați, calciu, magneziu, natriu și potasiu dar și unele elemente 

comune precum cloruri, sulfați, calciu, magneziu, natriu și potasiu dar și unele elemente rare, precum fluor, bor, fier, mangan.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/tableta-cu-stiri-...

 

 

 

 

Vizualizări: 13

Răspunsuri la Aceste Discuţii

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->