Zile de naştere

FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – BANCA „TIMIȘIANA” DIN MUNICIPIUL TIMIȘOARA

Banca (Palatul) „Timişiana” este un edificiu vechi și important al orașului de pe Bega. Clădirea este situată la intersecţia străzii Martin Luther cu bulevardul Revoluţiei 1989, unde odinioară se afla piaţa Balaș și clădirea în care se afla camera de tortură a oraşului Timișoara.

Terenul care aparținea primăriei, a fost vândut băncii „Timişiana”, o bancă românească din monarhia austro-ungară. Acest teren era râvnit şi de armată, care dorea să construiască aici o închisoare militară, şi, la un moment dat, chiar l-a ocupat cu forţa, înconjurându-l cu sârmă ghimpată şi păzindu-l cu soldaţi.

Conflictul a fost în cele din urmă aplanat în favoarea băncii, care, după ce a perfectat cumpărarea în 1911, a ridicat aici o clădire cu trei etaje după proiectul arhitectului Josef Krammer. Imobilul, cu faţada pe ambele străzi, avea parterul şi un etaj destinat sediului bancar, în timp ce etajele superioare, cu 15 apartamente şi 40 de camere, erau locuinţe de închiriat.

Construcţia poartă amprenta stilurilor caracteristice anilor de la cumpăna dintre veacuri. Faţada este sobră, decorată cu coloane dorice şi capiteluri false, elemente geometrice şi câteva balcoane aflate la cel de-al doilea etaj, iar acoperişul înalt, cu lucarne, dă clădirii o anumită supleţe. Banca, a cărei intrare era separată de cea a locatarilor, avea un hol extrem de elegant, cu coloane de marmură, şi o scară care se armoniza cu întregul spaţiu.

Până la naţionalizare, banca „Timişiana” a fost una din cele mai prestigioase bănci ale oraşului. Ulterior a devenit sediul BCR iar în prezent aici s-a instalat Banca Italo-Romena, devenită ulterior Veneto Banc. În majoritatea cărților poștale ajunse până la noi clădirea Băncii „Timișiana” apare încadrată de alte monumente arhitectonice timișorene importante: Casa Mersy și Palatele Klein și Gombos, toate construite în perioada anilor 1911 – 1914.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/istoria-jocurilor-...


Vizualizări: 3

Răspunsuri la Aceste Discuţii

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->