Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE - BISERICA ROMANO-CATOLICĂ DIN ORAȘUL ȘOMCUȚA MARE, JUDEȚUL MARAMUREȘ

Biserica romano-catolică a orașului Șomcuta Mare din județul Maramureș este un semeț lăcaș de cult, cu statut de monument istoric, ce a fost construit în jurul anului 1896 și este situat pe Strada Republicii, la nr.38. Organizarea parohiei romano catolice Șomcuța Mare a parcurs o cale grea. Pentru început biserica a funcționat într-o capelă, cameră nefolosită a administrației județene, care în anul 1895 a fost mistuită de flăcări. De la acest eveniment nefericit slujbele au fost ținute în biserica greco-catolică a localității. Între timp familia grofului Teleki a donat bisericii un teren pe care credincioșii au început construirea bisericii actuale.

Lăcașul s-a inaugurat în anul 1896, pictura din altar fiind executată de băimăreanul Barabás Miklós. Biserica a fost renovată în 1995 și are hramul Sfântul Ladislau. Ladislau I, cunoscut şi ca Ladislau cel Sfânt, (născut în data de 27 iunie 1040 la Cracovia – decedat în data de 29 iulie 1095 la Nitra) a fost rege al Ungariei din 1077 până la moarte. A fost canonizat de Biserica Catolică în timpul domniei lui Béla al III-lea, în anul 1192.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/08/bystrzyka-klodzka-...

 

Vizualizări: 13

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Felicit postarea!

Ca de obicei mă surprindeţi! Sunt mărturii aproape palpabile.

Aplicaţi metode speciale, o muncă de *ceasornicar sau arheolog* , meticuloasă şi cu rezultate deosebite. Vă admir, aDa nemescu

Multumesc pentru vizita!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->