FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – STATUIA LUI NICOLAE ROȘCA CODREANU DIN MUNICIPIUL BÂRLAD, JUDEȚUL VASLUI

Statuia lui Nicolae Roșca Codreanu din municipiul Bârlad, județul Vaslui a fost dezvelită în data de 6 decembrie 1908, este opera sculptorului Ion Dimitriu – Bârlad și este cioplită în marmură, fiind realizată în manieră clasică. Alte surse îl dau ca autor pe sculptorul Iona Scutari. Inițial statuia a fost amplasată în Piața Domnească, a orașului și în prezent poate fi admirată în faţa clădirii fostei Case de copii nr. 2 de pe Bulevardul Epureanu, nr.10.

Nicolae Roșca Codreanu este unul dintre fii orașului, mare patriot şi donator de moşii şi bani pentru ridicarea de edificii de învăţământ. În anul 1854 își lasă averea pentru înființarea primei școli de fete din Bârlad.  Prin acelaşi testament a lăsat 1000 de galbeni pentru construirea unei biserici cu hramul Sf. Neculai, lângă Şcoala de fete şi a unui „Ospital în Urbea Bârlad, sub numele vechi al familiei sale – Roşca Codrianu”. În anul 1849 a avut un plan revolutionar pentru acea vreme de a face Prutul şi Siretul - râuri navigabile, pentru care a primit încuviinţare domnească la 19 iulie 1853 cu privilegii pe 36 de ani.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/03/montay-franta_6.html

 

Vizualizări: 3

Răspunsuri la Aceste Discuţii

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->