Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

COMUNISMUL NE-A FĂCUT CANIBALI

                                                                                   BASARABIA SUB RUŞI 

 

COMUNISMUL NE-A FĂCUT CANIBALI

 

Am pregătit acest material în speranţa de a contribui la lichidarea unei boli, care a devenit cronică. Ea se numeşte scleroză sau lipsa de memorie istorică. Deşi generaţia în etate ţine minte că pe timpul sovieticilor pîinea costa 16 copeici, uită, în schimb, de rusificare, de sutele de mii de oameni distruşi moral sau fizic, deportaţi sau aruncaţi în gropi cu var, pentru a se descompune de vii. Uită de foametea organizată de „autorităţile” sovietice în anii 1946-1947, de sutele de mii de morţi în urma acestor măsuri.

E foarte greu de imaginat că în Basarabia ocupată de ruşi, unele case erau „sigilate”, pe ele fiind afişată inscripţia „Toţi au murit”. Copiii erau vînaţi de pe străzi, aduşi în case, omorîţi şi mîncaţi.

La Arhiva Naţională a Republicii  Moldova, în fondul Procuraturii RSSM se păstrează un dosar şocant. Am extras din acest dosar un singur document cu anexă. Nu credem că e nevoie de vreun comentariu.

Alexandru Moraru

 

 

 

ÎNGROZITORUL AN 1947

 

(din dosarul strict secret:009)

 

 

009-243

  13.II.47                                                             Procurorului URSS

tov. Gorşenin C.P.

 

Raport special „Despre situaţia grea

a populaţiei din RSS Moldovenească”

 

Prin prezentul, consider de datoria mea să vă informez despre următoarele:

Din cauza secetei şi a neroadei, în Republică s-au creatcondiţii extrem de dificile privind situaţia alimentară, care au adus complicaţii populaţiei, îndeosebi de la sate, în consecinţă - înbolnăviri de distrifie în masă, creşterea mortalităţii şi a cazurilor de canibalism.

Din informaţia netotalizată, pînă la 5 februarie 1947 în Repăblică s-au înregistrat 213.000 bolnavi de distrifie, dintre care copii de vîrstă pînă   la 4 ani - 39.000, de la 4 la 14 ani - 33.000 oameni. Au fost instalate 14.000 paturi în barăci temporare. În total au decedat 9.000 oameni.

Numărul bolnavilor şi al decedaţilor creşte din zi în zi. De exemplu ş de la 1 februarie pînă la 5 februarie, numărul bolnavilor de distrofie a crescut cu 24.000 de oameni, în aceste cinci zile au decedat 2.000 oameni.

Au fost depistate 34 cazuri de canibalism (certificatele cu descrierea amănunţită se anexează). Republica a primit un ajutor considerabil din partea guvernului URSS.

Au fost date dispoziţii procurorilor judeţeni, orăşeneşti şi raionali a controla cum a fost împărţit acest ajutor destinatarilor.

Ţinînd cont de situaţia creată Republică, din zi în zi  creşte criminalitatea: banditism, furturi, omoruri ş.a.

Toţi procurorii au primit dispoziţii pentru a activiza lucrul cu crimele nedescoperite. Drept consecinţă a situaţiei, s-au supraîncărcat închisorile şi camerele de arest preventiv ale miliţiei.

La 6 februarie 1947 a fost adoptată o hotărîre a biroului CC al PC (b)M, în care se menţionează creşterea criminaşităţii în legătură cu problema alimentară şi au fost preconizate măsuri de acordare a ajutorului organelor MAI din partea organelor de partid şi sovietice şi chiar a populaţiei pentru apărare şi pentru intensificarea luptei cu criminalitatea.

Aceste lucruri am avut de relatat. Anexă pe 6 file.

Procurorul RSS Moldoveneşti

consilier în Justiţia de Stat

Colesnic.

 

Certificat despre cazuri de canibalism

оn Republică către 10 februarie 1947

 

Judeţul Chişinău

 

1.      La 23 decembrie, anul 1946, locuitorii satului Mileştii Mici, raionul Chişinău, Stici Eudochia Constantinovna, născută în 1910, moldoveancă şi Popov Vera Ivanovna, născută în 1914, moldoveancă, în complicitate au tăiat şi întrebuinţat ca hrană pe fiica lui Stici, Stici Maria Petrovna, în vîrstă de 10 ani. Au avut intenţia de a o tăia pentru acest scop şi pe fiica lui Popov, iar apoi pe a doua fiică a lui Stici - Nina, de 14 ani, dar ultima a figit din casă. Stici li Popov sînt bolnave de distrofie.

2.      La 17 ianuarie, anul 1947, în satul Caracui, raionul Cotovsc, ţăranca săracă, Şveţ E.E., a plecat la unctul de repartizare a produselor lăsînd acasă copiii: Serghei de 11 ani, Maria, de 8 ani, Vasile de 5 ani li Vasilisa de 2 ani. În lipsa mamei, fiul mai mare, Serghei, a omorăt-o pe sora sa de 2 ani, iar părţile moi ale corpului le-a fiert şi mîncat cu ceilalţi copii. Toţi copii sunt bolnavi  de distrofie de gradul 2 şi 3, anterior, ei mîncaseră carne de pisici şi cîini.

3.      La 20 ianuarie, anul curent, locuitoarele  satului Minjir, raionul Bujor, Magurcean Nina Antonovna şi Grincovscaia Axinia Antonovna s-au înţeles între ele şi l-au răpit pe băieţelul Ţîrşin Denis, de 9 ani, apoi l-au adus acasă la ele, l-au tăiat şi mîncat. Mangurcean N.A. şi Gruncovsacia A.A., născute în 1917 şi respectiv 1925 moldovence, au fost arestate.

4.      La 22 ianuarie 1947, locuitorii satului Mileşti, raionul Cotovsc, Şcarevnea Stepan Stepanovici, născut în 1912, moldovean, ţăran sărac, în complicitate cu sora sa, Graur Anastasia Feodorovna, în vîrstă de 48 de ani, au omorît-o pe fiica ei de 3 anişori, Parascovia, şi au mîncat-o. Peste cîteva zile, cu acelaşi scop, Şcarevnea a omorît-o pe sora sa, Graur A.F. În ianuarie curent, Şcarevnea a adus în casa sa patru cadavre de adolescenţi, dintre care unul l-a consumat drept hrană, altul l-a dat lu Şcarevnea Vera Antonovna, care locuieşte în vecinătate cu el, iar două cadavre ale unor fetiţe între vîrste de 7-10 ani, le-a tăiat în bucăţi şi le-a dus în satul Cigherleni. În afară de acestea, tot în casa acestui individ a fost găsit cadavrul unui adolescent de 14 ani fără cap, mîini şi picioare, ascuns în sobă, fiind învelit cu nişte haine. Şcarevnea este sănătos fizic, a primit deseori raţie alimentară, pe care, parţial, o vindea, Şcarevnea a fost arestat.

5.      La 27 ianuarie 1947, locuitorul s.Sofia, raionul Bujor, Cazac Pavel Vasilevici, născut în 1904, în comlicitate cu fiul său Alexandru, născut în 1931, şi Petrudin - 1933, au invitat în casa lor pe adolescentul Cristea Vaşcu Horolovici, născut în 1934, l-au tăiat şi consumat ca hrană. Cazac a fost arestat.

6.      La 28 ianuarie curent, adolescentul de 15 ani, Romanciuc Semion Gavrilovici, întorcîndu-se de la piaţă din satul Bujor, a hotărît să înnopteze la cunoscuţii săi, Romanciuc Ivan Vasilevici, în vîrstă de 15 ani, şi fratele lui Romanciuc, Grigore Vasilevici, de 12 ani, care trăiau împreună cu mama lor Romanciuc Maria Dmitrevna, în vîrstă de 40 ani, ţărancă săracă. Noaptea, fraţii Romanciuc l-au omorăt pe Romanciuc Semion şi l-au mîncat.

7.      La 24 ianuarie curent, locuitorii satului Mileştii Mici, judeţul Chişinău, Chihai Constantin Alexandrovici, născut în 1927, ţăran mijlocaş, şi Andronache Nadejda Andreevna, născută în 1930, au invitat-o în casa lui Andronache pe vecina Petraşcu Parascovia Pavlovna,  o fetiţă născută în 1940, au tăiat-o în bucăţi cu scopul de a o întrebuinţa în hrană. Chihai şi Andronache au fost arestaţi.

8.      La 25 ianuarie curent, locuitorii sătucului Tresteni, judeţul Chişinău, Caracuian Grigorii Andreevici, născut în 1903, ţăran mijlocaş. L-a tăiat pe fiul său, Iacob, născut în 1933, şi l-a mîncat împreună cu toată familia. Caracuian a fost arestat.

 

Judeţul Cahul

 

1.      La 19 decembrie 1946, оn satul Cazaclia, raionul  Taraclia, locuitorii  Terziov  Ivan Petrovici, Terzinova Parascovia Dmitrievna şi Caramaneţ Elena Ivanovna l-au omorît şi l-au mîncat pe copilul lui Caramaneţ, în vîrstă de 6 luni, şi pe fiul lui Pruceanu (membru al sovietului sătesc), în vîrstă de 8 anişori. Familiile Terzinov şi Caramaneţ au fost arestate.

2.      La 23 decembrie 1946, în satul taraclia, raionul taraclia, cet. Randopula M.I., născută în anul 1919, bulgăroaică săracă, la 21 decembrie 1946 a născut un copil, iar la 23 decembrie, 1946 l-a omorît şi l-a mîncat. Randopula a fost arestată.

3.      În satul baurci, raionul Cangaz, cet. Ialanin Andrei Ivanovici, născut în 1916, găgăuz, cu acordul soţiei sale, la 7 februarie 1947, şi-a tăiat propria fiică, în vîrstă de 6 ani, şi a mîncat-o. Ialanin a fost arestat.

4.      În satul Beşalia, raionul Cangaz, cet. Topal Elena Petrovna, născută în 1922, împreună cu sora sa, Zinaida Petrovna, născută în 1913, la 3 februarie au măncat cadavrul cetăţencei Celac Anghelisa Cazimirovna.

5.      În satul Beşalia, raionul Cangaz, cet. Cogan Ilia Grigorievici, născut în 1921, a întrebuinţat pentru prepararea salamului cadavrul lui Gantatova Elena Stepanovna, în vîrstă de 45 de ani.

6.      În aceiasă localitate, la 26 ianuarie 1947, cet. Ciacu Gheorghii Gheorghievici, născut în 1912, ţăran sărac, găgăuz a tăiat-o pe fiica sa, născută în 1940, şi a consumat-o în calitate de mîncare. La 28 ianuarie, tot acest individ l-a tăiat pe feciorul său, în vîrstă de 5 ani, o parte din carne a mîncat-o, iar alta a încercat s-o vîndă la piaţă dar a fost arestat.

7.      În satul Chiret-Lunga, ţăranul Colpacci Andrei Constantinovici şi soţia sa, la 3 ianuarie, au consumat în alimentaţie cadavrul fiului lor, Niil, născut în 1945, care murise de distrofie; iar la 9 ianuarie, tot ei au mîncat cadavrul mamei, Colpacci Feodora, în vîrstă de 65 de ani; iar la 11 ianuarie l-au tăiat pe tatăl său Colpacci Constantin Constantinovici, în vărstă de 70 de ani şi l-au mîncat. Colpacci a fost arestat.

8.      În satul Tomai, la 2 ianuarie, a murit ţăranul Carabacjac Piotr Petrovici, născut în 1896. Soţia sa, Carabacjac Maria Dmitrievna, n-a înmormîntat cadavrul, ci l-a consumat ca hrană. Carabacjac a fost arestată.

9.      Tot în această localitate, ţăranul Cimpoieş Vladimir Ivanovici, născut în 1919, şi soţia sa, Cimpoieş Ana Ivanovna, născută în 1923, au mîncat cadavrul mamei sale care decedase. Familia Cimpoieş a fost internată la spital.

10.     La 20 ianuarie, în satul Beşalma, raionul Cangaz, la cimitir au fost reţinuţi găgăuzii băştinaşi, Antonova Maria Vasilievna, Boico Anastasia Haralampievna şi Topal Parascovia, care dezgropau cadavre şi le tăiau ăn bucăţi în scopul de a fi întrebuinţate ca hrană. Reţiniţii s-au dovedit a fi distrofici.

11.     În satul Taraclia, raionul Taraclia, adolescentul Poslor Ivan Dmitrievici, în vîrstă de 13 ani, bulgar, cu acordul mamei sale, Poslor Stepanida, a tăiat-o pe sora sa, în vîrstă de şase anişori, şi au întrebuinţat-o ca hrană. Poslor a fost arestat.

12.     În satul Cazaclia, raionul Taraclia, cetăţeanul găgăuz, Mantanal A.V., n-a înmormîntat cadavrele fratelui şi sorei sale, ci le-a folosit în alimentaţie. Mantanal a fost arestat.

13.     În satul Barceac, raionul Cangaz, cet. Drogol G.G., născut în 1923, moldovean, n-a înmormîntat corpul neînsufleţit al copilului de 3 ani, ci l-a cinsumat drept hrană. Drogol a fost arestat.

14.     La 10 ianuarie în satul Taraclia, raionul Baimaclia, de distrofie au murit Cugureanu D.S. şi Cugureanu I.S. Sovietul sătesc a încredinţat înmormîntarea acestora Mariei Ichizli şi feciorilor acesteia, Dmitri, născut în 1927, şi Alexandru, născut în 1931. Ichizli Dmitri şi Alexandru au îngropat unul din cadavre, iar pe celălat l-au tăiat în bucăţi şi l-au adus acasă, unde l-au mîncat. Ichizli sînt bolnavi de distrofie.

15.     În satul Vulcăneşti, raionul Vulcăneşti, cetăţeanulAnghiş Constantin, născut în 1899, a omorît şi consumat ca hrană pe fiica sa, de patru ani şi pe o fată de 18 ani, Dernilova Nadejda, care anterior, lucrase servitoare la ospătăria  uniunii de consum Vulcăneşti.

16.     La 28 ianuarie, în satul Colibaş, raionul Vulcăneşti, Şchianu Ilie şi-a omorît propria fiică, Ecaterina, în vîrstă de 12 ani şi a mîncat-o.

 

Judeţul Bender

 

1.      La 12 ianuarie 1947, оn satul Avdaarma, raionul Comrat, Iazadji Nadejda, născută în 1907, provenită dintr-o familie de culaci, cu ajutorul fiicii sale, Elena, născută în 1930, au tăiat o fetiţă de şapte ani, Grec A., şi au mîncat-o. Ambele au fost arestate.

2.      La 25 ianuarie, anul curent, în satul Dezgije, raionul Comrat, a murit de slăbiciune Topal Evdochia, în vîrstă de 40 de ani, de etnie găfăuză, şi cei trei copii ai săi, între vîrste de 2-10 ani. Cadavrele au stat în casă cinci zile. Vecina decedatei, Deli Ana, în vărstă de 42 de ani, a furat cadavrul fetiţei de 2 ani, l-a tăiat în bucăţi şi l-a întrebuinţat în hrană.

3.      La 26 ianuarie, anul curent, la locuitorul satului Volontirovca, Şarov Grigore, născut în anul 1929, care este foarte sărac, a venit o fetiţă de 11 ani şi i-a cerut pîine. Şarov şi sora sa Şarov Ludmila, născută în 1926, au omorît-o pe fată, au tăiat-o în bucăţi şi au mîncat-o. Fraţii Şarov au fost arestaţi.

4.      La 29 ianuarie, în satul Ursulea, raionul Căuşeni, a decedat de subnitriţie şi slăbiciune. Bolgaru Agafia. La 20 ianuarie fiicile sale, Bolgaru E.P., născută în 1926 şi Bolgaru A.P., născută în 1931 au tăiat de la cadavru părţile moi şi le-a preparat pentru a fi mîncate.

5.      La 23 ianuarie, anul curent, în satul Sadaclia, raionul Roman, Cardarar Ioana, născută în 1906, în complicitate cu sora sa, au omorăt pe fiul ei de şase ani, l-au tăiat în bucăţi, pe care l-au pus la fiert pentru a fi consumate ca hrană. Cardarar este de naţionalitate ţigancă. Avere şi pămînt nu are. Duce un mod de viaţă nomad. Ca pedeapsă ele au primit 120 kg de îndemnizaţii alimentare.

6.      La 14 februarie, anul curent, Lunga Maria, născută în 1912, locuitoare a localităţii Romanovca, judeţul Chişinău, văduvă, a tăiat cadavrul surorii sale, care decedase la vîrsta de 12 ani, şi a întrebuinţat-o în calitate de hrană.

7.      La 10 februarie , în casa lui Şerpu Leonid, născut în anul 1912, originar şi locuitor al satului Taraclia, raionul Căinari, a fost depistat cadavrul tăiat în bucăţi al unui copil, Uranda, născut în 1935, pe care Ştepu, la 9 februarie curent l-a chemat în casă, l-a omorît şi pregătit pentru consumaţie.

 

Judeţul Bălţi

 

         La 30 ianuarie, anul curent, locuitorii satului Glinjeni, raionul Chişcăreni, Marineac Pavel, născut în anul 1918, a invitat la el acasă pe cetăţeanca Malarciuc Maria, născută în anul 1928, pe care a strangulat-o, a tăiat-o în bucăţi pentru a fi preparată şi consumată ca hrană. Marineac şi soţia sa sînt bolnavi de distrofie de gradul I. Soţii Marineac au fost arestaţi.

 

Judeţul Orhei

 

         La 13 ianuarie 1947, оn satul Furceni, raionul Orhei, a decedat cetăţeanca Ţulan Ana. A doua zi, noaptea, vecinul acesteia, Gasper A., născut în 1899, a intrat în casa decedatei, a tăiat de pe cadavru carnea, a adus-o acasă şi împreună cu soţia sa, au fiert-o şi au consumat-o drept hrană. Peste cîteva zile Gasper a decedat de distrofie.

 

Raionul Grigoriopol

 

         Оn raionul Grigoriopol (malul stоng al Nistrului), оn satul Şipca, Bulat Aculina născută în 1910, celibatară, la 24 decembrie 1946, la ora 7 dimineaţa, l-a tăiat în bucăţi, cu toporul, pe fiul său de opt ani, apoi l-a fiert şi l-a mîncat. Bulat a fost arestată. Crima săvîrşită  a recunoscut-o.

 

         Din informaţia acestui certificat rezultă că pînă la 10 februarie 1947, au avut loc 34 cazuri de canibalism.

         Aceste cazuri au loc în toate judeţele republicii, în afară de Soroca şi unul din raioanele din stînga Nistrului.

         Ancheta privind aceste dosare e realizată de organele MAI, iar în unele cazuri, de anchetatorii Procuraturii.

         Conform dispoziţiei ministerului Afacerilor Interme al RSS Moldoveneşti, toţi cei învinuiţi de canibalism vor fi excortaţi în oraşul Chişinău, în închisoarea nr.2. La multe dosare, ancheta s-a încheiat, dar, din cauză că mulţi învinuiţi sînt bolnavi de distrifie în formă acută, nu avem posibilitatea de a-i excorta în închisoare, fapt care reţine trimiterea în judecată în şedinţe închise ale Judecătoriei Supreme a RSSM. La 11.02.1947, primele trei dosare au fost trimise spre examinarea Judecătoriei Supreme.

 

Procurorul adjunct al RSSM

pentru dosare speciale, Consilier de stat

în Justiţie, clasa III (semnat)  Drugobiţki

12 februarie 1947.

Vă las ca concluziile să le faceţi singuri.....

 

 

 

 

 

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->