Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

Prozatoare. S-a născut în comuna Ivești, județul Galați, la 8 decembrie 1876. Este fiica lui Dimitrie Bengescu (căpitan) și a profesoarei Zoe (născută Ștefănescu). Învață, mai întâi, la un pension de domnișoare, apoi, urmează studiile liceale în București. În timpul primului război mondial este soră de caritate la gara Focșani. După război, se apropie de gruparea de la " Sburătorul", grupare condusă de criticul literar Eugen Lovinescu. Mentorii săi spirituali au fost Garabet Ibrăileanu și Eugen Lovinescu. 

Debutează în 1912, cu un necrolog la moartea actorului Petre Liciu. Debutul editorial are loc în anul 1919, cu volumul "Ape adânci". La sfaturile lui Eugen Lovinescu evoluează către o proză obiectivă inaugurată cu ciclul familiei Hallipa. În 1936, obține marele premiu al Societății Scriitorilor Români pentru romanul " Logodnicul", iar, în 1946, Premiul Național pentru proză. Diversitatea operei ( poeme, teatru, nuvele, romane, publicistică) nu i-a adus o mare popularitate în viață. Critica literară recunoaște însă contribuția originală a scriitoarei la modificarea structurii epicii tradiționale. S-a stins din viață la 5 martie 1955, în București.

Opera ( selectiv): Ape adânci, 1919; Femeia în fața oglinzei, 1921; Concert din muzică de Bach, 1927; Drum ascuns, 1935; Logodnicul, 1935.

Referiri:

George Călinescu:

" Opera Hortensiei Papadat Bengescu e compusă din mari promisiuni și din înfrângeri și stabilirea valorii ei trebuie făcută ținând seama de însemnătatea estetică a acestei inegalități."

George Călinescu: Așa cum este Hortensia Papadat Bengescu are totuși structura marii scriitoare și merită un loc de frunte în stima criticei, nu pentru realizări, uneori impure, ci pentru unghiul de la care își pornește observația, pentru nivelul estetic teoretic. Dacă nu e întotdeauna excelentă și câteodată nici satisfăcătoare, Hortensia Papadat Bengescu are însă structura marii scriitoare și opera ei conține prin aceasta mai multă valoare exemplară decât operele izbutite la un nivel mai jos".

Tudor Vianu: "Alături de fermentațiile subconștientului, nuvelele și romanele scriitoarei rezervă un mare loc omului care suferă, maladiilor de toate felurile, fizice și psihice, marilor episoade ale clinicii (....). Odată cu acestea pătrunde în stilul scriitoarei cea mai bogată terminologie medicală pe care o cunoaște literatura."

Lenuș Lungu 

Vizualizări: 47

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Casa memorială (imagine de pe internet)

Mulțumesc frumos! 

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->