Zile de naştere

In arta actuala, sculptura si cu precadere sculptura sub forma de instalatii este un mediu deosebit de apreciat. Colectionarii de azi se întrec care de mai care sa achizitioneze in schimbul a zeci de milioane de dolari lucrarile monumentale ale unor artisti cum sunt Koons, Hirst si Murakami. Artprice face un bilant al pietei actuale atat de mediatizate, reprezentata prin artisti tineri nascuti cu totii dupa 1945. In mai putin de un an a sporit numarul licitatiillor avand ca miza operele actuale in valoare de milioane de dolari. In 2007, de exemplu, 14 lucrari au ajuns la pretul de un milion de dolari, iar in primele luni ale anului 2008 nu mai putin de 18 opere au atins aceeasi suma.

jeffkoons.jpg
murakami.jpg
kapoor2.jpg
kapoor.jpg

In prezent, sculptura cotata la preturi de ordinul milioanelor este foarte diferita de conceptia clasica exprimata in  secolul XX de artisti moderni ca Artistide Maillol, Constantin Brancusi sau Alberto Giacometti. In trecut, a sculpta insemna a ciopli sau a scobi, mai exact a indeparta masa volumica pentru a scoate la lumina o imagine. La ora actuala, artistii de renume isi concep operele pentru realizarea carora lucreaza in adevarate fabrici, uzand de tehnici, materiale si dimensiuni care pot varia la infinit. De asemenea, anumite opere sunt concepute ca adevarate demonstratii stiintifice si tehnice. Compozitiile monumentale si chiar arhitecturale din otel semnate de Richard SERRA sunt expresia desavarsita a lipsei de masura, definitorie pentru opera de arta contemporana care evoca astfel o noua conceptie asupra spatiului si a carei realizare se dovedeste a fi o vitejie tehnica in sine.

În era noastra industriala, multiplicarea unei opere în numeroase exemplare este de asemenea o practica tot mai raspândita, menita sa le permita amatorilor de arta sa-si ofere lucrari emblematice în schimbul câtorva mii de euro. Caci artisti ca Jeff KOONS, Damien HIRST, Takashi MURAKAMI stiu sa se vânda pe milioane de euro, dar, în acelasi timp, propun pe piata o serie de lucrari accesibile fanilor lor, raspunzand consumatorilor de arta contemporana cu tiraje tridimensionale oferite cu regularitate. Dar aceste productii la scara mare sunt din ce în mai cautate. In anul 2002, lucrarea din portelan metalizat intitulata Balloon Dog, produsa de Jeff Koons în 2300 de exemplare, se negocia la preturi cuprinse între 1200 si 1800 de euro, iar in prezent valoreaza între 3500 si 5000 de euro. De asemenea, lucrarea Puppy, reprezentand un mic vas de flori din portelan alb, cu o inaltime de 45 de cm, a fost produsa in 3000 de exemplare si se încadreaza în aceleasi preturi.

damienhirst-virginmother.jpg
damienhirst.jpg
katellan.jpg
catellan2.jpg
catellan.jpg

Jeff Koons este astazi artistul cel mai bine cotat daca tinem seama ca opera lui, a fost adjudecata la Sotheby’s pe data de 14 noiembrie 2007 pentru suma de 21 milioane de dolari. Hanging Heart – o inima rosie cu o inaltime de 3 metri – era atat de recenta incat proprietarul ei, Adam Lindermann nu apucase sa o expuna niciodata. In anii ’80, Koons transfoma in opere de arta obiecte de uz curent cum sunt aspiratoarele, mingile de baschet sau diverse bibelouri.

Spre deosebire de Duchamp ale carui ready-made constau in expunerea unor obiecte banale fara a avea ca scop placerea estetica, Koons innobileaza obiectele de consum convertindu-le intr-o estetica Pop. Artistul american isi propusese sa ajunga in varf mizand pe cultura populara. Punct ochit, punct lovit! Primii colectionarii care au achizitionat lucrarile lui se pot felicita pentru alegerea facuta. Spre exemplu, instalatia Three Ball 50/50 Tank, scoasa la licitatie pe 7 mai 1992 la Sotheby’s NY a fost adjudecata pentru 65 000 dolari.

Lucrarea face parte din seria Equilibrium si e formata din trei mingi de baschet pe jumatate scufundate intr-un acvariu si a fost conceputa gratie profesorului Richard Feynman, castigator la premiului Nobel pentru fizica. In anul 2000, aceeasi lucrare a fost vanduta la pretul de 220 000 dolari oferit de compania Phillips NY. In 2005, o versiune mai mare a operei avea sa duca la dublarea pretului (420 000 dolari, Christie’s NY).Damien Hirst, varful de lance al Young British Artists, este al doilea in clasamentul celor mai bine cotati artisti contemporani gratie sumei de 8,6 milioane de lire sterline obtinuta in schimbul lucrarii Lullaby Spring – un dulap de farmacie fabricat din metal ce contine 6.136 pilule pictate individual. Pe 30 august 2007, lucrarea For The Love Of God reprezentand un craniu din platina acoperit cu8601 diamante a fost achizitionata pentru 100 milioane de dolari batand toate recordurile de pret existente pana in prezent.

Cel de-al treilea meteor de pe piata actuala vine din Tara Soarelui Rasare : anul trecut, in mai, artistul Takashi Murakami si-a vandut una din spectaculoasele sale sculpturi manga pentru suma de 13, 5 milioane de dolari. My lonesome cowboy este o scupltura ce reprezinta ejacularea triumfatoare a unui satir. In versiune manga fusese initial estimata la pretul de 3-4 milioane de dolari.

Amatorii de arta vor gasi insa pe piata si o serie de opere mai accesibile ale artistului : este vorba de figurine din plastic sau plus a caror valoare variaza de la cateva mii de euro la cateva sute, in functie de model. De exemplu, lucrarea Superfalt museum,un ansamblu complet de 10 personaje minuscule fabricate din PVC a fost adjudecata pentru 350 euro la Pandolfini Casa d’Aste (Florenta).

In linia celor trei lideri urmeaza mult contestatul Maurizio CATTELAN care a obtinut in 2004 pentru La Nona Ora suma de 2,7 milioane de dolari. Provocatoarea lucrare reprezentandu-l pe papa strivit de un meteorit avea sa-i socheze pe vizitatorii Royal Academy of Arts din Londra si ai Bienalei de la Venetia. Pe locurile  cinci si sase in clasament se situeaza artistii Robert GOBER si Anish KAPOOR, dar, spre deosebire de cei trei lideri ai pietei (Koons, Hirst si Murakami), acestia nu au dezvoltat o piata alternativa destinata marelui public.

Traducere: Valentina Tirlea

sursa: artprice.com

Vizualizări: 67

Răspunsuri la Aceste Discuţii

like!

Multumesc frumos Burde Victor

© 2022   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->