INACTIV
Sora Ilzi-Aurora
 • Feminin
 • Pitesti
 • România
 • nu am
Partajare pe Facebook
Partajare

Sora Ilzi-Aurora's Prieteni

 • Marius-Adrian Ionescu
 • Gabriela Mimi Boroianu
 • Agafia Dragan
 • mircea toma
 • LUNGU ELENA
 • Sauciuc Mihaela
 • Delia Staniloiu
 • CIOBOTARIU MARIA
 • Ioan Muntean
 • Lenuş Lungu

Cadouri primite (15)

Panglica Roz De la AureliaAlbAtros De la Ion Vanghele De la Ioan Muntean De la Ion Vanghele
 

Pagina lui Sora Ilzi-Aurora

Informaţii pentru profil

Ziua onomastică (zi, luna)
nu am
Site personal, adresă blog sau cont personal într-o altă reţea socială (fără a scrie şi http://)
http://Ilzi Sora

Proza scurta

O excursie de pomină în U.R.S.S

                                                                                               Ilzi Sora

 

      - Ce-ai zice să zburăm şi noi o dată cu avionul la 11 mii de metri altitudine? zise plin de veselie Georgel către Aura, colega lui de bancă din liceu.

      - Da, ar fi şi prima noastră ieşire în afara graniţelor ţării. Dar dacă nu primim viza de călătorie? Ştii că pe tatăl meu l-au întors anul trecut de la graniţă, deşi plătise deja excursia de o zi în Bulgaria? Nu i s-a dat nici o explicaţie, dar eu cred că fusese spionat de către securitate că ascultă „Europa liberă”.

      Aproape toată lumea asculta în 1978 acest post de radio interzis, sau cel puţin aşa credeam noi, că nimeni n-ar fi recunoscut asta deschis pentru ca apoi s-o păţească. Bancurile cu Bulă ca şi cele cu Radio Erevan erau la modă, dar se spuneau cu perdea. Cu râsul ne mai ostoiam şi noi tristeţile, că oricum ni se spuneau numai minciuni. Televizorul nu ne oferea decât câteva ore de îndoctrinare socialistă şi cam atât.

      Au plecat iarna, în luna decembrie şi erau foarte entuziasmaţi că zboară cu avionul şi stau la hotel. Li se spusese că pentru a face rost de bani ca să cumpere şi ei câte ceva – aur de 14 karate sau căciuli de blană, căci acestea erau la mare căutare în acea vreme – trebuie să aibă la ei o pereche sau două de blugi de la Shop, bocanci sau ghete de piele sau alte obiecte pe care puteau să le vândă la târgul clandestin care se organiza într-o zonă circulată. Uneori, mărfurile de contrabandă se vindeau direct din hotel, dar la un preţ mai mic. Între două obiective turistice mai vindeau câte ceva din ceea ce aduseseră ca să facă rost de bani.

     La hotel au fost întâmpinaţi cu bucate gustoase cum nu mai mâncaseră niciodată, platouri viu colorate cu icre roşii de Manciuria şi icre negre aşezate frumos pe jumătăţi de ouă fierte, peşte de toate soiurile, fructe şi prăjituri pe săturate.

     Georgel era o companie de excursie foarte plăcută şi Aura mergea peste tot cu el atunci când se termina programul de vizitare prestabilit şi se aflau în timpul liber. Au intenţionat să viziteze Circul de Stat din Moscova, dar biletele erau deja vândute pe câteva luni înainte, iar la Bolshoi  Teatr au avut şansa să găsească nişte rezervări de la un rus care le cumpărase pentru prietena lui care nu mai apăruse. Clădire istorică de o frumuseţe arhitectonică nemaivăzută de cei doi, cu ornamente în relief şi candelabre de bronz era locul propice pentru un concert de muzică rusească specifică interpretată la instrumente tradiţionale foarte interesante pentru nişte absolvenţi de liceu de muzică. S-au bucurat astfel de o atmosferă artistică rar întâlnită. Publicul era foarte receptiv la muzica aceea atât de frumoasă şi participa cu tot sufletul la spectacolul acela fascinant din preajma sărbătorilor de iarnă.

     La plecare au admirat feeria de lumini cum nu mai văzuseră în ţara lor unde oraşele zăceau în beznă prin grija şi la comanda mult iubitului conducător.

      A doua zi au pornit pe străzi, au vizitat staţiile de metrou care constituiau pentru ei adevărate opere de artă şi au avut parte de o scenă ieşită din comun. Un rus a început să-i urmărească. S-a oprit în dreptul lor şi a început să arate cu degetul către bocancii cei noi ai lui Georgel care se uita mirat neştiind ce se întâmplă. Prima care se dumiri fu Aura care a înţeles că rusul tânjise la bocancii lui Georgel şi vroia să-i cumpere. Of, dacă nu învăţaseră bine limba rusă la liceu şi cât se mai rugase diriga de ei spunându-le că o să le prindă bine în viaţă.

      Georgel rămase surprins că rusul vroia să-l descalţe în plină stradă. Cum altă încălţăminte nu avea şi se aşteptau la ierni siberiene, încercă să-i schiţeze rusului că bocancii nu sunt de vânzare, dar acesta îl apucă strâns de un braţ şi-l băgă mai mult cu forţa într-un magazin de pantofi unde, ca şi în România, nu găseai iarna decât încălţăminte de vară şi invers. Doar românul gospodar, cum bine spune proverbul, îşi face iarna car şi vara sanie, dar se pare că şi rusul aşijderea.

      Nici una nici două rusul îl pofti pe Georgel să încerce o pereche de încălţăminte din singurele două modele expuse: tenişi şi sandale maro. Îşi alese sandalele şi astfel plecă mai uşor din magazin, dar cu buzunarul plin de bani. Cum nu avusese nici un produs de vânzare, Georgel fu bucuros că făcuse rost de bani frumoşi cu care să-şi cumpere o căciulă rusească de blană, fular şi mănuşi şi un inel de aur de 14 karate pentru sora lui.

      Trebuiau însă să se roage să nu ningă sau să vină vreun ger năprasnic care să aducă temperaturi sub 30 grade Celsius aşa cum auziseră că se întâmplă în miezul iernii în Rusia Sovietică. Li se părea că toată lumea se uită la picioarele lui Georgel, încălţate în sandale, sfidând gerul, în timp ce toţi ruşii erau înfăşuraţi în blănuri, cu căciuli groase pe urechi şi cizme şi bocanci grei, care nu se temeau de iernile ruseşti pe care le trecuseră, an de an, cu multă răbdare şi multă votcă.

      Au stat la câteva cozi infernale la căciuli şi gulere din blană de vulpe polară, argintie sau nurci şi la mănuşi de piele întoarsă şi se imaginau la vamă unde trebuiau să declare tot ce deţineau asupra lor. Oricum situaţia lor era mai puţin jenantă întrucât era iarnă, decât a turiştilor care trebuiau să treacă prin vamă vara, când era foarte cald, iar aceştia erau îmbrăcaţi în blănuri, cu căciuli groase de nurci sau vulpe argintie, pentru a nu le fi confiscate aceste mărfuri atât de preţioase pentru care ar fi trebuit să plătească vamă şi îi treceau toate apele până ce le puteau da jos de pe ei.

      Excursia fusese foarte frumoasă, vizitaseră palate şi muzee, singurul regret le rămăsese doar că nu putuseră vizita mausoleul cu statuia lui Lenin, deoarece era în renovare.

     Ajuns acasă, tot oraşul ştia că ai fost în U.R.S.S. după căciula de blană pe care o purtai cu mândrie , semn că trecuseşi prin toate peripeţiile unei excursii în ţara vecină şi prietenă.

 

Fotografiile lui Sora Ilzi-Aurora

 • Adăugare fotografii
 • Vizualizează Tot

Panou de comentarii (18 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

La 10:27pm on Mai 05, 2016, Ioan Muntean i-a dăruit utilizatorului Sora Ilzi-Aurora un cadou...
admin
Cadou
Zâmbetele celor dragi să vă însenineze ziua, iar dragostea lor să vă călăuzească în drumul vieţii. La mulţi fericiţi şi binecuvântaţi ani!
La 7:28am în Decembrie 4, 2014,
INACTIV
Ion Rodica Nicoleta
a spus...

hei, inainte iti puteai permite o excursie in afara, acum nu mai poti pleca nici in tara, te tine legata in lanturi saracia in care ne complacem sa ne ducem viata. Vai de tara noastra scumpa, in curand o sa se vanda, vor muri in alte lumi sufletele de romani.

La 10:00am on Mai 05, 2014, Ioan Muntean i-a dăruit utilizatorului Sora Ilzi-Aurora un cadou...
admin
Cadou
... să ştii în viaţă ce cauţi, să ai norocul de a obţine şi de a păstra Iubirea, să-ţi dai seama când ai găsit Fericirea. La mulţi ani!
La 9:24pm în Mai 5, 2012,
INACTIV
Sauciuc Mihaela
a spus...

La mulți ani!

La 1:22pm on Mai 05, 2012, Ioan Muntean i-a dăruit utilizatorului Sora Ilzi-Aurora un cadou...
admin
Cadou
Primeşte un cadou plin de dragoste, împachetat cu sinceritate, legat cu afecţiune, sigilat cu binecuvântări. Fii deasupra gândurilor negre şi continuă să iubeşti. LA MULŢI ANI fericiţi!
La 5:55pm on Martie 10, 2012, Lenuş Lungu i-a dăruit utilizatorului Sora Ilzi-Aurora un cadou...
admin
Cadou
Un weekend plăcut alături de cei dragi.
La 7:17am on Februarie 11, 2012, Lenuş Lungu i-a dăruit utilizatorului Sora Ilzi-Aurora un cadou...
admin
Cadou
Vă urez un weekend plăcut alături de cei dragi!
La 8:38pm în Ianuarie 9, 2012,
INACTIV
LUNGU ELENA
a spus...

FELICITARI pentru povestioara !

La 10:21pm on Ianuarie 06, 2012, Lenuş Lungu i-a dăruit utilizatorului Sora Ilzi-Aurora un cadou...
admin
Cadou
Vă doresc un weekend plăcut Cu drag Lenuş
La 9:11pm în Ianuarie 1, 2012,
INACTIV
Gafiteanu George
a spus...

LA MULTI ANI......SI UN AN NOU CU FERICIRE

 
 
 

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->