Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Blogul lui Viorel Croitoru -- Arhiva Iunie 2017 (7)

Din război

Era cald, înăbușitor de cald. Se auzeau doar bâzâitul gâzelor și sforăituri. Tataia și cei doi oameni tocmiți cu ziua dormeau sub căruță. Umbra singurului pom din capul locului adăpostea cei doi cai și o parte din căruță și se plimba pe jos, ușor, când apărea câte-o adiere de vânt. Iar eu, mergeam în patru labe căutând gâze pentru insectar și buruieni cu gust acru sau amar. Cele mai bune erau frunzele de susai și păpădie. Îmi mai tăiau greața de după ce mâncasem aici, la câmp. Vântul…

Continuare

Adăugat de Viorel Croitoru la Iunie 27, 2017 la 3:49pm — 6 Comentarii

Pluto

      Strângea la piept cățelușul de pluș, Pluto al lui cel drag și plângea. Își lipea de obraz lăbuța cu urme de sânge și, dacă închidea ochii, o putea vedea, era acolo în drum nemișcată, cu fața cuprinsă de mirare. A fost ultima dată când a văzut-o, au dus-o la spital. O țin ascunsă, până se vindecă, i-a spus tata.    `

      Dar el simte că nu-i așa, e ceva grav pentru că toți din jur lăcrimează și-l mângâie.

      Tata a fost plecat la mama la spital și când s-a întors în…

Continuare

Adăugat de Viorel Croitoru la Iunie 21, 2017 la 11:12am — 3 Comentarii

Planul

          M-am trezit din somn, m-am întins... Ho, ho, ajunge! Așa fac doar cei de jos.M-am deplasat prin forța gândului în sala întâlnirilor, mai erau câțiva proaspăt sosiți, ca și mine, unii veseli, alții un pic îngrijorați. Eu eram mulțumit, mi-am dirijat sufletul aflat în grijă în așa fel încât a ajuns la un nivel acceptabil pentru ei. Am simțit chemarea, am intrat în Sala Înțelepților și m-am deschis să poată fi văzută toată călătoria mea.

            - Ciudat, deși eu eram…

Continuare

Adăugat de Viorel Croitoru la Iunie 13, 2017 la 4:34pm — 4 Comentarii

Satana Sokima

      Priveam pe geamul autobuzului care asigura legătura dintre Săcele și Brașov și mă bucuram că a venit și la noi, la munte, primăvara!

Printre casele tipice ceangăiești sau mocănești, pomi înfloriți, albi ca neaua, roz sau chiar roșii, defilau prin fața ochilor mei și mă umpleau de bucurie! Am ajuns în stația Baciu când, urcă un ins îmbrăcat fistichiu și care strigă:

      - Eu sunt Satana Sokima,  sunt nebun și nu scot bilet! Taxatoarea nici nu l-a băgat în seamă și, la…

Continuare

Adăugat de Viorel Croitoru la Iunie 12, 2017 la 4:30pm — 3 Comentarii

Ploi

      Ieri era soare la ora asta. Azi, la aceeași oră, este o atmosferă sumbră, nori negri, joși și, uite, s-a pornit și vântul. Stau în stație și aștept autobuzul când... a început să plouă!

Adăpostul din stație este în reparație, oamenii își pun în cap ce apucă, genți, mape sau, pur și simplu, stau să-i plouă.

      Deschid umbrela, e tip baston, cu circumferință mare. Alături două fete se uită la umbrela mea cu jind. Le fac semn să vină, una vine imediat iar cealaltă se…

Continuare

Adăugat de Viorel Croitoru la Iunie 10, 2017 la 9:14am — 1 Comentariu

Ca frații

      Mă frecam pe unde mă durea și-mi ștergeam lacrimile cu mâneca. Pe bancă stătea un vecin care-și trimisese fata după cheie, că soția lui era vânzătoare la un chioșc în cartier. Mi-a făcut semn să mă apropii și mi-a spus:

      - De ce plângi, Ionel, ce-ai pățit?

      - Uite, nene Stoicescu, m-au bătut golanii din blocul treisprezece și mi-au luat bănuții mei, economisiți cu greu!

      - Cum așa? De unde aveai tu bani?

      - Păi... În loc să-mi iau de…

Continuare

Adăugat de Viorel Croitoru la Iunie 8, 2017 la 9:53pm — Nu sunt comentarii

Forța

            Soarele mă încălzea pe jumătate de față, eram transpirat pe frunte, pe cap. Am dat cu mâna prin păr și l-am simțit lipicios. M-am speriat: ce naiba?

            - Da... Unde mă aflu? - mi-a zis și am dat să mă ridic.

Un junghi puternic în coaste m-a făcut să mă opresc. În fața mea, mai departe era bicicleta, răsturnată aiurea, lângă apă, iar eu eram în iarbă, printre niște pietre. Pe una din pietre, de lângă mine era sânge.

Mi-am amintit deodată totul: mă…

Continuare

Adăugat de Viorel Croitoru la Iunie 6, 2017 la 1:00pm — Nu sunt comentarii

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->