30 de ore la Cracovia

Între aeroportul modern care poartă numele Papei  Paul al II-lea și centrul orașului Cracovia rulăm mirați pe o șosea veche, îngustă, ca de țară. Stingherit, șoferul taxiului ne explică că pe aceste locuri erau sate medievale și că s-au tăiat căi de acces sacrificând așezările din drum. Restul convorbirii aduce numai informații pozitive: un oraș cu 800.000 locutori plus 200.000 de studenți, plus nenumărați turiști care vânează cu o vădită  pasiune atracțiile orașului. Traficul este greu, dar observ cu invidie abundența de tramvaie și autobuze care trec unul după altul, la intervale de  minute. Privind harta Cracoviei remarc cele trei districte ale centrului pe care trebuie să le vizităm: Orașul vechi (Stare Miasto), Vechiul cartier evreiesc (Kazimierz) care se întinde la sud , până la răul Vistula și colina castelului Wawel, faimos în toată Polonia. O a patra atracție, ieșită din comun, este Planty, un fenomenal parc, o circumvolutie,  care înconjoară orașul vechi oferind un plămân verde, fermecător, cu bănci, statui, dar mai ales arbori bătrâni și măreți care produc o umbră deasă  și un splendid aer de pădure. Parcul are o lungime de 4 kilometri. Se compune dintr-un lanț de treizeci de grădini mai mici, proiectate în stiluri variate și împodobite cu numeroase monumente și fântâni. Există  în parc peste douăzeci de statui ale unor figuri nobile, istorice  - monumentele lui Nicolaus Copernicus, Jan Matejko, regina Jadwiga și regele Wladyslaw II Jagiello,  etc. Această centură verde a fost înființată în locul zidurilor medievale între anii 1822-1830, ca o parte a proiectelor de dezvoltare urbană,  pentru a păstra conceptul de "oraș grădină". La începutul secolului al XIX-lea, orașul în plină expansiune a început să depășească limitele vechilor ziduri defensive. Pereții fuseseră în stare de dispariție din cauza lipsei de întreținere.  Drept urmare, împăratul Franz I al Austro-Ungariei a ordonat demolarea vechilor fortificații ridicate în secolul 13. Cu toate acestea, în 1817, un profesor Feliks Radwański, de la Universitatea Jagielloniană a reușit să convingă  Senatul Republicii Cracovia de a conserva parțial două fortificații, și anume Poarta Florian și Barbicanul învecinat. Traversând fâșia verde pătrundem în Stare Miasto, o încântătoare conglomerație de str ă zi, case vechi, biserici, piețe și catedrale. Faimoase sunt Biseica Sf. Maria - o construcție înaltă cu două turnuri asimetrice. Probabil este cea cea mai îndrăzneață biserica a Poloniei. Biserica a fost ridicată în anul 1320 în stil gotic, iar în secolul 15  turnul nordic a fost suplimentat și înălțat la 80 de metri peste sol, ca să devină turn de observație. De la o fereastră   înaltă a turnului, oră de oră un trompetist semnalează trecerea timpului. Trilurile lui sunt numite "hey-now" și au fost inițiate de pompierii care urcau 239 de trepte ca să vegheze orașul. La interior, biserica este împodobită cu superbe stucaturi, pereți pictați și vitrajuri minunate.
Traversăm piața că să intrăm în vestitul Cloth Hall, despre care citim că este cel mai vechi mall din lume, datând din secolul 13 când regele Kazimierz cel Mare a aprobat construcția unei clădiri care să servească comerțului între est și vest. Se vindeau acolo textile, blănuri, dar și ceară, condimente, pielărie și mătase. Plumb și sare din minele Wieliczka aflate la mică distanță. În secolul 19 a devenit galerie de artă poloneză, cuprinzând la etaj și o cafenea Szal din care privim de sus piața mare. Pe altă stradă asistăm la un concert minunat susținut de Imad Fares,  virtuos  ghitarist  de  flamenco, dar și compozitor care  încorporează  jazz, cu muzică latină și etnică. Orașul vechi mai oferă nenumărate biserici, restaurante de tot felul, magazine, parade costumate și clovnerii, cât și romantice plimbări în calești albe, trase de doi cai rasa ț i, bogat împodobiți, ca de paradă. O altă piață centrală, Mariacki conține tarabe cu artizanat, amintiri pentru turiști, dulciuri diverse dar și nelipsita farfurie cu delicioasa varză, cartofi și un cârnat polonez cu muștar. Și desigur bere din belșug, care e rece și ieftină așa cum berea trebuie să fie.
 

Orașul evreiesc
 
La sud est de orașul vechi, flancat de Vistula și de cimitirul evreiesc la est  se află cartierul evreiesc Kazimierz. Refăcut, renovat după războiul II ,care l-a distrus sistematic, a devenit un central punct de atracție pentru turiști. Timp de 500 de ani a înflorit Kazmierz, ca să decadă în timpul administrației comuniste.După căderea acesteia dar mai ales datorită filmului lui Steven Spielberg, "Lista  Schindler", cartierul revine cu brio în peisajul excitant al marelui oraș. Sinagogi, librării, cafenele și galerii sunt accesate de turiști pietonali sau purtați de vagonete electrice în care șoferul este și ghid turisitic în câteva limbi curent vorbite.
De la șoferul nostru, un tânăr polonez de 25 de ani, fluent în engleză,  aflăm că în oraș mai există circa 200 de evrei ortodocși care folosesc pentru rugăciuni o sinagogă (Sinagogă Remuh)  aflată în piață Nowy. Din piață, nimerim în strada Szeroka în care s-au păstra 3-4 vechi magazine evreiești: Benjamin Holcer- tâmplar, Nowack - băcănie, Krawiec Szymon - Salon de modă etc. Tot pe această stradă      găsim și "Vechea sinagogă"  construită în secolul 15-16 .
În sinagogă funcționează o expoziție de istorie și tradiție iudeo-poloneză. Un grilaj de fier forjat minunat lucrat, plasat în centrul sălii de rugăciuni izolează " Bimah" de restul spațiului. Plin de grafitti, restaurante tradiționale, o piață de antichități și nenumărate alte curiozități (de exemplu cârciuma Singer unde băutura se servește pe mesele unor vechi mașini de cusut marca Singer). Cartierul evreiesc merită fără îndoială o vizită diurnă sau chiar și de noapte când viața boemă e în toi.
La întoarcerea din Kazimierz o nouă surpriză, Dumincă 2 iunie se serbează "Sărbătoarea Marelui Dragon". Străzile sunt pline de părinți și copii care așteaptă o defilare cu fiorosul dragon, subiectul unei celebre legende: Un dragon teroriza de ani orașul și împrejurimile castelului Wawel. Un cizmar curajos oferă dragonului o oaie umplută cu sulfur și semințe de muștar care îi produc o teribilă sete. Dragonul bea enorme cantități de apă și explodează în milioane de fragmente. Legenda este jucată pe străzi de actori de la Teatrul Grotesc, cățărați pe picioroange, costumați, angajați într-o procesiune veselă, zgomotoasă, prin oraș și pe malurile Vistulei.
Castelul Wawel
 
Ultimele ore de vacanță le petrecem la castelul Wawel, cocoțat în vârful unei coline cu același nume. Azi reprezintă cea mai importantă colecție de clădiri istorice din Polonia.Un grup arhitectonic care reunește stilul Romanesc cu cel Gotic și Renascentist a fost ridicat începând din secolul 14. La interior găsim o catedrală       (datând 1000 AD, edificiul fiind inițiat de episcopia orașului), apartamente regale, Camerele Statului, Cripta regală, un parc și un turn  impozant - Sandomierska- construit în jur de 1460 ca să servească artileria , depozit de arme de foc și închisoare pentru persoanele nobile, sus puse. "Camerele Statului" erau vaste încă- peri destinate întâlnirilor cu publicul și cu demnitarii străini. Sala curierilor este împodobită cu un plafon care conține casete cu zeci de capete omenesti, sculptate . În adiacenta sală a "Senatorilor" aveau loc baluri  pentru rege și senatul său. Sunt remarcabile tapiseriile flamande care folosesc aur și mătase, produse în Bruxelles între 1550-1560, special pentru castel. Mai găsim tablouri datorate maeștrilor italieni și olandezi cât și mobilier renascentist și francez. Responsabili pentru această reverberație cultural europeană sunt regii dinastiei Jagielloniene: Alexander, Sisgismund I și II care au transformat un castel medieval într-o piesă renascentist- italiană de prima clasă. Din păcate lumina este foarte slabă iar  fotografiatul la interior interzis cu strictețe. Castelul a decăzut când regele Sigismund III Vasa a mutat curtea sa  (1609 - 1611) la Warsovia, desemnând castelul să devină locul de odihnă veșnică a regilor Poloniei.
Text si foto : AG

Vizualizări: 17

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Iunie 11, 2019 la 11:00am

Frumos...Felicitări!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->