Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

9 mai – Independenţa României, Ziua Victoriei, Ziua Europei

Quantcast

Ziua de 9 mai are o triplă semnificaţie pentru români.

În ziua de 9 mai 1877, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, în plenul Parlamentului, în numele guvernului, că România doreşte să rupă legăturile cu Turcia. Ca urmare, Parlamentul a votat, în aceeaşi zi, o moţiune prin care a fost proclamata independenţa de stat a României.

Un alt moment important în istorie este ziua de 9 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiţionate. Această zi a fost desemnată Ziua Victoriei şi ziua sfârşitului celui de-al doilea război mondial în Europa.

În sfârşit, ziua de 9 mai 1950 reprezintă ziua în care ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, rosteşte celebrul discurs prin care propune planul ce va sta la baza Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, precursoarea Uniunii Europene de astăzi. Consiliul European, întrunit la Milano în anul 1985, a hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei.

Vizualizări: 493

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Mai 10, 2011 la 2:51pm

Mulţumesc frumos Mihaela...
La 9 mai 2011 se implinesc 134 de ani de cand Romania si-a castigat Independenta. Proclamarea independentei de stat si consfintirea ei prin purtarea razboiului din 1877- 1878, au inscris un moment culminant spre spirala dezvoltarii Romaniei.

In urma cu 133 de ani, la 9 Mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat Independenta de stat a Romaniei, deschizand drumul spre recunoasterea internationala a dreptului natiunii romane de a-si decide singura soarta.

Astfel, la 9 mai 1877, Mihail Kogalniceanu declara, in Parlament, ca suntem "in stare de rezbel", ca suntem "dezlegati de legaturile noastre cu Inalta Poarta si prin urmare suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare".

Adunarea Deputatilor voteaza o motiune, cu 79 de voturi pentru si 2 abtineri, prin care lua act ca "rezbelul intre Romania si Turcia, ca ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala".

Intrata in razboi, in primavara lui 1877, Armata romana a triumfat pe campul de lupta, cucerind pe rand redutele otomane de la Plevna, Grivita (foto), Opanez, Smardan, Vidin. Castigata cu jertfa a peste 10.000 de ostasi, independenta tarii avea sa reprezinte un imbold moral pentru infaptuirea Marii Uniri.

Independenta s-a produs dupa aproape cinci secole de lupta impotriva dominatiei otomane, dupa rezistenta opusa celorlalte imperii expansioniste, care devastau periodic teritoriul tarilor romane, dupa revolutiile din 1821 si 1848 si dupa unirea Moldovei cu Muntenia in anul 1859.
9 mai - Ziua Victoriei

Ziua de 9 mai a mai fost declarata si Ziua Victoriei, de catre Uniunea Sovietica, dupa infrangerea Germaniei naziste in 1945, fiind sarbatorita si in Romania pana in 1989.

La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale fortelor Natiunilor Unite, Germania nazista a fost silita sa capituleze neconditionat, astfel cel de-al II-lea Razboi Mondial declansat de axa Berlin- Roma- Tokio, in anul 1939, a luat sfirsit in Europa.

In randul statelor invingatoare se afla si tara noastra, care la 23 August 1944 iese din alianta cu Germania nazista si trece in alianta cu tarile din Natiunile Unite, cu intreg potentialul economic, cu armata de peste 600 de mii de oameni.

Pierderile armatei romane in cel de-al Doilea Razboi Mondial 1939- 1945 au fost de peste 850 de mii de militari morti - raniti si disparuti, iar din 1944- 23 august pana la 25 octombrie acelasi an 62.000 militari, pagube materiale si mari distrugeri comise de armatele germane si hortiste ungare.

9 mai - Ziua Europei

Totodata, 9 mai a fost declarata Ziua Europei, deoarece in aceasta zi, in anul 1950, s-a facut primul pas pentru realizarea Uniunii Europene.

In 1985, cand proiectul constructiei europene era deja clar conturat, cele zece state membre care formau la acea data Comunitatea Europeana, au hotarat ca ziua de 9 mai sa devina Ziua Europei.

sursa:ziare.com


INACTIV
Comentariu publicat de Sauciuc Mihaela pe Mai 10, 2011 la 10:53am
                               Ziua Europei


Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcției Europei unite a fost declarația prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus Germaniei, dar și altor state europene, să pună "bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii".

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, ziua de 9 Mai a devenit deja o tradiție pentru noi. Aceasta va avea loc în acest an sub genericul "Ziua Europei este și ziua ta" și va cuprinde o largă paletă de manifestări având ca scop apropierea cetățeanului de valorile esențiale ale Uniunii Europene. Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europa distrusa din punct de vedere material, frământata de puternice crize politice si divizata, prin “cortina de fier”, în doua mari blocuri: Est si Vest. Apare, în acest context, un puternic curent înspre o politica internaționala care sa fie capabila sa oprească o a treia conflagrație mondiala si sa consolideze Europa din punct de vedere economic (în fata S.U.A. si a U.R.S.S.). Sunt create, așadar, după război o serie de organizații internaționale, dintre la nivel universal si regional-european, organizații având caracter politic, militar sau economic. Într-un moment complicat din primăvara anului 1950, si anume: începerea Războiului Rece, lui Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Franței, îi este încredințata de către omologii si din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii o misiune foarte importanta: crearea unui plan care sa duca la reintegrarea Germaniei Federale în concertul european.

La 18 aprilie 1951, șase țări (Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda) au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunitățile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Ulterior, în 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost înființată Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.

Mai mult decât în alte ocazii, ziua de 9 Mai are, în 2003, o încărcătură simbolică aparte, în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește pentru cea de-a cincea și cea mai amplă extindere din istoria sa, "Cei 15" din prezent urmând să devină "Cei 25" la 1 mai 2004, și "Cei 27" în 2007, după ce și România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană. Totodată, în acest an, Convenția privind viitorul Europei va definitiva proiectul unui nou Tratat constituțional, ce va crea cadrul necesar unei funcționări eficiente a Europei extinse. Printr-un efort asumat de Guvernul României, cu sprijinul Delegației Comisiei Europene în România, Ziua Europei va fi din 2003 o sărbătoare a întregii țări, manifestările fiind organizate în București și în toate reședințele de județ, precum și în multe alte localități.

Cu ocazia Zilei Europei din 2006, în parcul Herăstrău din capitală a fost inaugurat Monumentul părinților fondatori ai Uniunii Europene constând din douăsprezece statui din bronz, reprezentându-i pe cei care au pus bazele comunității europene. Busturile celor douăsprezece personalități pot fi admirate si vizitate pe Insula Trandafirilor din parcul Herăstrău. Va fi sărbătorită intr-un mod original, organizând, la propunerea președinției austriece a UE, dezbateri publice în cafenele celebre din capitalele celor 25 de tari membre ale UE, și ale României si Bulgariei. Va avea loc și o paradă a fanfarelor militare.

sursa.ro.wikipedia.org

admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Mai 9, 2011 la 11:01pm

admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Mai 9, 2011 la 11:00pm

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->