Zile de naştere

A FI VÂRSTNIC-VOLUMUL III-OMUL VÂRSTNIC ȘI RĂZBOIUL BIOLOGIC

         Introducere 

          Timpurile actuale  au adus în prim plan amenințările legate de mediul biologic în care trăim.
Prin degradarea  accelerată a mediului de către om, am putea dispărea într-un  secol, conform COP 21- Summitul ONU  Paris, 30 Noiembrie–12 decembrie 2016, "Nopți Pariziene"  apărută  în anul 2017.
          După semnarea  documentului Summitului în  anul 2016  și de Președintele American Barack Obama, noul Președinte Donald Trump venit ulterior ,împreună cu  Senatul American au anulat tot.
          În prezent Președintele  Joe Biden a reiterat  "Acordul american de aderare la Summitul din 2016".
          Este  vorba de acum de o  evoluție în relațiile  internaționale  ale unora din  țările mari pentru protejarea  mediului pecum America.
          În Franța și în alte țări  europene există o Legislație fermă în domeniul mediului mai mult sau mai puțin respectată. Cei care o încalcă si sunt descoperiți plătesc însă amenzi mari.
          Sunt  efectuate eforturi importante tehnologice de punere la punct a unor Metode de protejare.
          "A fi vârstnic" a fost  o carte  a anului 2020, în două volume, scrisă împreună cu acad.prof.dr. Constantin Bogdan-fostul Director al Spitalului  de Geriatrie și Gerontologie  din București, eminentă personalitate a medicinei și culturii românești, cel mai  important  specialist în viață în acest domeniu și dr. în kinetoterapie Eugen Caracaș, Conferențiar la Universitatea de Ecologie din București .
          O  colaborare excepțională a adus  succesul recent în România, cărțile fiind  cunoscute  și de românii din diasporă.
          Cărțile anterioare  au propus  o serie de metode de recuperare medicală pentru înlăturarea urmărilor  nedorite cardio-respiratorii, pentru cei grav  bolnavi de Covid care au depășit boala.
          Spre deosebire de "Războiul Nevăzut "al  Sf. Nicodim Aghioratul- carte cu același nume, un război în toată regula pe care îl ducem fiecare cu noi înșine, cu gândurile  care ne scapă de sub control- fiind păcate  ale noastre, prezentul război biologic se înscrie ca moment dramatic în istoria omenirii  legat de Războiul cu viruși.
          Acești viruși, în cazul Covidului, scăpați de sub supraveghere  scad drastic mai departe  în prezent ,cu toate măsurile de limitare luate de fiecare țară, populația lumii, cu  milioane de  suflete de oameni, agravând  existența omului pe Planetă.
          De-a lungul istoriei  omenirii au fost epidemii  de: ciumă inclusiv cea bubonică, gripă spaniolă, holeră, gripe cu diverse denumiri, etc, care până la urmă au încetat, lăsând  însă urme foarte adânci, dureroase în urmă, la fel ca Războaiele mondiale.
          De la sfârșitul anului 2019, momentul când chinezii au recunoscut  scăparea de sub control în țara lor a acestei  boli periculoase numite Covid, în orașul  populat Wuhan, a trecut  aproape un an și jumătate.
          Un timp  în care s-au cercetat cu eforturi financiare imense peste tot,  și  s-au fabricat vaccinuri,  în cantități de miliarde, unele care  își dovedesc pe perioade de timp  până la un an eficiența față de boala care seceră nenumărate vieți.
          Formele de readaptare ale virusului în  condițiile  actuale de protejare contra acestuia sunt din ce în ce mai complexe de la o zi la alta, cu forme uluitor de rapide de răspândire de la om la om.
În general formele sunt aeriene  prin aerosolii  rămași în aer de la  persoana infectată  într-un spațiu în general închis.
          Variantele recente-franceză respectiv bretonă, mai ales cea engleză,dar și braziliană, sud africană, japoneză, șamd  vin să înlocuiască până la sută la sută varianta de bază  de virus,  pentru care s-au elaborat vaccinuri  pentru  sute de milioane de oameni, ineficiente  față de unele  din noile variante de  virusuri.
          Nici cei vaccinați, și nici cei care au biruit în lupta cu boala Coronavirus nu au siguranță deplină, doar una cvasi temporară.
          Cei vârstnici  cu probleme grave de sănătate am avut șansa de a fi vaccinați între primii, la începutul acestui an, urmând  pe cei din căminele de bătrâni, cadrele  medicale care au dorit, în prezent cadrele de învățământ, șamd.
          Viața prezintă forme de degradare complexe  care  devin din ce în ce mai periculoase.
          Este vorba de o succesiune de echilibre instabile, iar unul substituie pe altul, într-o modificare continuă, practic infinită.
          Fiecare dintre noi intrăm treptat în procesul de îmbătrânire, într-un mod personal.
          Repetarea  unor eșecuri  tinde să devină în prezent mai importantă decât însumarea reușitelor noastre.O situație complexă la nivel mondial.
          Pentru unii  oameni  recunoașterea îmbătrânirii înseamnă  întoarcerea  la credința în Dumnezeu, sau  măcar descoperirea credinței. Aceasta funcționează în parte  ca o Asigurare pe viață  care se contrapune stresului apropierii  treptate a omului de finalul vieții.
          Cei care nu au dobândit credința  sunt cei mai afectați, îndreptându-se mulți  spre deznădejde!
          Credința  în Dumnezeu  îți dă arme noi în combaterea stresului.
          Conștientizarea  greșelilor personale care sunt legate de culpabilitatea noastră,  cauzată de  mândrire poate deveni un mod de auto-interogare pozitiv, care să ne poată ajuta.
          Este regretabil, cu toată evoluția științei  să rămâi un agnostic  toată viața.
          Când eram copil, un an mi se părea un veac. La douăzeci de ani, exista un timp suficient în care să realizezi destule probleme. Dar dispăruse de doi ani  bunica mea  din partea paternă, un mare sfetnic.
          La treizeci spre patruzeci de ani  începusem să fac destule  bilanțuri, crezând că era  timp să  realizez o serie de lucruri forte.
          Din păcate, evenimentele din decembrie '89 le-am prins la vârsta de 39 de ani, aproape de 40 de ani, așa cum am  văzut mai târziu, insuficientă  să întorc spre bine o situație conjuncturală  fragilă prezentă.                               
          La  48 de ani am pierdut  primul părinte, pe tata. Am resimțit totul din plin. Au apărut primele  probleme serioase  de sănătate, dar și cele legate de viața propriuzisă.
          14 ani  ulterior  am mai avut-o alături  pe mama. Am îngrijit-o cu multă dăruire. Ultimile ei cuvinte în 2012  au fost să am mare grijă de mine.
          Mă imbolnăvisem la doar 60 de ani de o boală rară leucemică de sânge–MMM, considerată practic fără remediu, una care distrugea pe rând toate organele mele interne.
          Odată bolnav de o boală rară, aparent fără remediu medical, în anul 2011, problemele de sănătate  și-au găsit miraculos o primă perioadă de remisie în anul 2013 în Franța.
          În prezent, după zece ani de suferință, datorită progreselor importante ale medicinei,  coroborat cu  cele ale  celorlalte științe, au apărut  în lume noi medicamente și tratamente, unele studii clinice  pentru prelungirea vieții umane.
        Grefele de organe, transplanturile inclusiv de măduvă osoasă  repară, dar  nu schimbă radical durata în care se înscrie o viață de om bolnav. Ele o prelungesc prin remisii care apar ciclic.
        Igiena, dieta alimentară, alături de restul îngrijirilor spitalicești pot prelungi viața. O atitiudine optimistă are o influență de peste 50 la sută în viața fiecărui om, spune Profesorul meu medic de mare valoare europeană.
        Suferința fizică mai ales cea interioară, reorientează problematica personală, coroborat cu îngrijirile medicale, pastilele luate la ore fixe, regimul alimentar, supravegherea tensiunii, glicemiei și celorlalți parametri de sănătate, intervenții medicale complexe, transfuzii, etc.
        Despre rău am vorbit în Capitolul 6 -"Minuni "dar mai ales în Capitolul 7- "Binele și răul "al cărții "Drumul inimii către lumină" sau "Un jurnal al vindecării prin acceptarea suferinței pentru o renaștere"ediția a II-a 2017/2/.
        Am arătat acolo, pe baza unor experiențe personale petrecute la vârsta de 25 ani la Mănăstirea Cernica,  interpretate  ca student  la a doua Facultate  absolvită, cea de Teologie ortodoxă în anul 2008.
        Răul nu este numai o înstrăinare de Dumnezeu, cum spunea  formidabil Sf. Vasile cel Mare în secolul III, el  este persoană. Nu este  abstract, nu este  ființial, unul care să fim îndemnați să îl facem.
Este  doar o absență a binelui.
        Nu există o cauză absolută a răului. Nu a fost creat de Dumnezeu care este Iubire. Nu are materie, este doar spirit.
        Răul a făcut  subiectul multor cărți, piese de teatru, începând cu filosoful existențialist Jean Paul Sartre în "Diavolul și Bunul Dumnezeu", rămas doar  filosof, nu mai mult,  până când a depășit optzeci de ani, la teologul protestant Philippe Melanchaton  cu "Teoria răului absolut".
        Pentru destui oameni, răul constituie un alibi pentru a obține o serie de privilegii, sau pentru  a lua măsuri excepționale.Se afirmă de unii cu totul fals, că ar fi moștenit răul genetic.
        Răul poate deveni  ușor subiectul unei dorințe pătimașe umane, argument de identificare de sine cu sine.
        Se afirmă mai ales de anumiți filosofi că el vine ca o fantasmă, nelocalizat, neidentificat.Te domină, intrând în tine  îndemnându-te să comiți crime, atacuri mortale. Unii oameni  se roagă celui rău, cum ne rugăm noi Lui Dumnezeu.
        În cartea sa apărută recent în 2020, cu titlul "Geopolitique du Covid 19 –Ce que nous revèle la crise de Coronavirus"/3/, Pascal Boniface se întreabă în introducere, dacă vom reveni la lumea dinainte sau de după  mondialism, în cadrul relațiilor internaționale.
        Sunt analizați termeni precum: "Revoluția istorică" sau "Revoluția strategică", Revoluții care să modifice real Ordinea mondială.
        Covid 19 se situează exact  între acestea. Se leagă și de competiția între SUA și China, criza multilateralismului, de întrebările europene sau limitele mondializării.
        A accentuat, amplificat, exacerbat atât realitatea cât și capacitatea de percepție umană.
        Într-un timp record de peste un an, Covid 19 a modificat total modul nostru de viață, privându-ne de drepturi elementare precum acelea: de a ne mișca, de a ne aduna, de a asista la un concert sau la un meci de fotbal, de a merge la restaurant, de a călători, și adesea chiar de a munci.
        A bulversat economia mondială, punând-o în mare parte într-o stare de așteptare, creând sute de milioane de șomeri, privând numeroși oameni de resursele de zi cu zi.
      O lume siderală, afirmă Pascal Boniface /3/. "Imobilitatea deranjează  secolul", proclama celebrul șansonetist și poet  Leo Ferré pentru un  timp de trei sferturi din secolul al XX-lea-"Il n' y a plus rien".
          Încercăm  să trăim  într-o lume anormală. După  7 martie 2020 se declara starea numită " confinement" inclusiv în Franța.
          A guverna înseamnă a prevedea, a avea premoniție. În cazul de față, nimic preventiv nu fusese  acționat de guvernul din  Franța.
          Filmele sunt în general inspirate din fapte reale. Filmul  cu titlul "Epidemia", realizator  Steven Soderbergh a apărut în anul 2011.
          Scenariul său părea la acel timp unul suprarealist. Fusese inspirat de  pandemia SRAS, aducând în fața publicului istoria unui virus care s-ar fi  răspândit  atunci pe întreaga planetă, prima victimă  fiind o persoană originară din Hong Kong. Rezultatul propagării virusului dusese la 26 milioane de morți în mai puțin de o lună.   
          Raportul CIA cu titlul" Cum va fi lumea mâine" a fost publicat de Editura "Robert Laffon" în 2009.
          El menționa o posibilă epidemie, pe baza unor agenți patogeni asemănători Coronavirusului SRAS, apărând într-o zonă cu o mare densitate a populației, cu mare apropiere între oameni și animale, așa cum este vorba actual de China, din sud-estul Asiei.
          Într-o conferință ținută în martie 2015, marele miliardar Bill Gates avertiza  asupra faptului că pericolul imediat al omenirii nu vine de la armele nucleare ci  este unul sanitar. O nouă epidemie chiar ajunsă să fie până la urmă ținută sub un anumit control este posibilă în viitorul omenirii.
          Fundația Bill și Melinda Gates a donat sume importante de bani în conturile OMS, respectiv  Organizația Mondială a Sănătății./3/
          În aprilie 2005, Inspectoratul General și Administrativ din Franța, publica un Raport important privitor la Organizarea și funcționarea publică în caz de Criză majoră, în cursul căreia situația economică, aparatul social, structurile administrative ale statului ar fi perturbate puternic, de o Criză sanitară.       
          Două din ultimile Cărți Albe, cele din  anii 2008 și 2013,  precum și "Revista Strategică de Apărare și Securitate Națională" din 2017 au fost lansate succesiv de Președinții Franței de la Sarkozy, Holland 
până în prezent Macron.
          Ultima din acestea lansa o alertă în două etape care pot avea loc în mod real.
          Niciunul din candidații la Președenție nu au fost  interpelați din timp de Presă asupra acestui subiect extrem de delicat. Nu au fost luate măsuri de precauție absolut necesare de exemplu în Franța.
          Mai mult,  când fostul Ministru al Sănătății-doamna Roselyne Bachelot Narquin a cumpărat măști și vaccinuri gripale pentru a proteja populația de  epidemia de gripă H1N1, ea a fost ridiculizată, insultată, considerată responsabilă de fapte grave.
Bibliografie
      1.Mircea Florin Caracaș, "Nopți pariziene", editura ePublishers, 2017, ediția a II-a,
2.Mircea Florin Caracaș, "Drumul inimii către lumină", ediția a II-a, 2017 noiembrie,
      3.Pascal Boniface , "Geopolitique  du Covid 19 , Ce que nous revèle la crise du
          Coronavirus", Ed. Eyrolles, 2020.

 

 

 

Vizualizări: 95

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Nitu Constantin pe Aprilie 6, 2021 la 12:52pm

ACTIV
Comentariu publicat de CARACAS MIRCEA FLORIN pe Aprilie 6, 2021 la 7:50am

Dragi prieteni si colegi ma bucur ca inceputul noii carti a avut ecou pe Cronopedia . Voi continua curand de aceea acest proiect inceput azi . Multumesc doamnelor Ciobotaru Maria, Ada Nemescu, Lilioara Macovei, Pop Doina si domnului Ioan Muntean pentru  frumoasele aprecieri. 


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Aprilie 6, 2021 la 6:30am

1 octombrie: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. La mulți ani, tuturor vârstnicilor! | Ziarul Unirea


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Aprilie 6, 2021 la 6:28am

A fi vârstnic. Studii și eseuri. Volumul II | Librăria Coresi


moderator
Comentariu publicat de CIOBOTARIU MARIA pe Aprilie 3, 2021 la 7:47pm

Toată admirația! Felicitări mii!


ACTIV
Comentariu publicat de Pop Dorina pe Aprilie 3, 2021 la 2:25pm

Admirație.


ACTIV
Comentariu publicat de Ada Nemescu pe Aprilie 2, 2021 la 8:09pm

ACTIV
Comentariu publicat de Ada Nemescu pe Aprilie 2, 2021 la 12:21pm

Sunt uluită domnule CARACAS MIRCEA FLORIN de puterea dumneavoastră de muncă, de incredibila  determinare  de a vă documenta, de a struni timpul în favoarea dumneavoastră şi implicit a noastră - cititorii!

Scotociţi cu o răbdare şi îndemânare de invidiat printre ştiri, înscrisuri, înregistrări ale oamenilor influenţi din lume, şi extrageţi enunţuri logice. 

Sunt fericită că vă cunosc, nu uit întâlnirile noastre, iar cărţile dumneavoastră sunt repere dragi în biblioteca personală.

Vă doresc sănătate  spor şi inspiraţie! 

cu admiraţie, aDa nemescu 

8 imagini cu Care sunt primele flori de primăvară din grădină?flori pentru un nume de floare


ACTIV
Comentariu publicat de CARACAS MIRCEA FLORIN pe Aprilie 2, 2021 la 11:22am

Cer scuze dar cu toate eforturile dupa defectarea laptopului , nu mai am acces la programul de diacritice 

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->