Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

                                    Al doilea declin al Atenei

Ajuns pentru prima oară în Ellada, călătorul prin vestigiile anticei Atene ajunge la concluzia imediată că orașul acesta a fost construit cu dalta și ciocanul. Primele cladiri ridicate în epoca de bronz (1200 BC)  se grupează în jurul unei stânci enorme peste care trona citadela Acropole (orașul de sus, înălțime 156 m)  făcută toată din blocuri enorme de piatră cioplită fără vreun liant. Tezeu, regele, locuiește într-un palat elegant  pe locul unde ulterior va fi ridicat monumentul împodobit de cariatide-Erechtheion. Mai târziu , prin secolul 5 BC, sub domnia lui Pericles, apar construcții monumentale făcute din marmură albă și albastră: Propylees, templul ionic Atena - Nike, și (sub direcțiile marelui sculptor Phidias) uriașul templu al zeiței Atena numit azi Parthenon, simbolul Greciei și al civilizației europene. După legende, doi zei își dispută patronajul orașului : Poseidon și zeița Atena. Poseidon oferă oamenilor un izvor de apă potabilă , Atena oferă măslinul,  simbol al păcii și al prosperității. Sub domnia lui Cecrops, locuitorii acceptă măslinul și numesc orașul lor Atena. În secolul 6 BC începe construcția Teatrului Dionysos, prima scenă din lume care prezența coruri ,mimi, dansuri pagane , sau al menadelor. Aici se vor desfășura marile piese de teatru ale antichității . Autorii erau Eschil, Sofocle, Euripide. Mai târziu se adaugă scenei sculpturi, dale de marmură, un altar pentru Dionysos iar amfiteatrul este lărgit treptat la 17.000 de locuri. Orașul crește spre sud, iar  la nord-vest se stabilește cimitirul Keramikos cu neprețu- ite monumente funerare, mumii, relicve și artifacturi, obiect de studiu arheologilor din epoca modernă . La mijlocul drumului între Acropole și cimitir se află un teren de circa 2.5 hectare, plin de ruine, statui cât și Stoa lui Attalos, o clădire cu coloane, lungă , devenită muzeu. Suntem în vechea Agora, vestitul centru al democrației ateniene, locul în care se exercitau funcțiile politice și administrative ale orașului . Pe potecile Agorei (calea principala numită Panathenea, era împodobită de 12 statui ale zeilor olimpieni) puteai întâlni pe Socrate sau Pericle. Pe o colină înalta, în plină natură , înconjurat de măslini și chiparoși falnici găsim intact templul lui Hefaistos, cel mai bine prezervat monument al lumii antice.

Civizația greacă începe  în Neolitic, cu circa 6000 de ani înaintea erei noastre. În epoca de bronz (3000 BC) populația devine stabilă și folosește larg limba numită ulterior indo-europeană. Clima blândă , solul fertil, apa abundentă, marea care permite pescuitul și transportul, fac ca Ellada și mai ales orașul Atena să se bucure de progres economic și comercial. Succesul atrage alte popoare care se stabilesc în Peloponez (Sparta) și Tessalia. Mulți loccalnici sunt luat sclavi și siliți să construiască pentru Micenieni palate și citadele înconjurate de ziduri de apărare. Între secolele 8-6 BC grecii construiesc sanctuare zeilor cât și numeroase temple. Se organizează în orașe-stat, care centralizau forțe militare și agricultură în jurul polisului. Celebre sunt cetățile rivale Atena, Sparta, Theba, Corinutul. Fragmentarea duce la rivalități și războaie întrerupte doar de jocurile olimpice (primul are loc în 776 BC la Olimpia). În jurul anului 750 Homer produce două capodopere: Iliada și Odissea, opere care au o incomensurabilă valoare istorică și influență culturală. Spirtul grec, obiceiurile și viața antică sunt imortalizate pentru generațiile care vor urma. Între  anii 500-300 BC Atena parcurge epoca clasică a elenismului. Secolul 5 BC este un secol de glorie pentru Atena care se distinge prin exercitarea democrației, a filosofiei, a artelor și a scrisului, căutarea frumuseței ideale....până la culmi care vor deveni baza culturii europene până în zilele noastre. În anul 431 BC izbucnește războiul peloponez inițiat de Corintieni care se aliază cu Sparta. Între pereții fortificați ai Atenei izbucnește ciuma, Pericle moare în 429, iar persanii se aliază cu Sparta.  
După lupta de la Potamos asistăm la prima cădere a orașului și capitularea Atenei în anul 404 BC. Va urma hegemonia macedoniană, desfințată de romani prin câteva bătălii succesive. În anul 196 BC Grecia este declarată liberă și reunită într-o singură provincie (în anul 27BC) cu numele de Achaia. Iubitorii de arheologie se pot delecta vizitând muzeul național de arheologie din capitală, unde găsim expuse superbe reclive, unelte, sculpturi, vase, bijuterii și obiecte de cult din toate perioadele civilizației elene, care se întinde pe o distanță de 6.000 de ani.  
Arte și Filosofia. 
Mai toate științele și artele moderne își găsesc rădăcina și esență în "logosul" grec.  Poeții Hesiod și Homer stau la originea literaturii eline. Logos este o noțiune complexă care se poate reduce la 3-4 înțelesuri: gând, comunicație, scriere, logică. Filosoful Heraclit folosește logos ca principiul ordinei și al cunoașterii, Arisotel îl explică a fi logica din spatele unui argument, tehnica convingerii în scris și în retorică.  Atena în sec 5 BC inventează teatrul în care pe "skene", bărbați purtând mască, recitau legende mitice, drame, tragedii sau comedii compuse de străluciții manipulatori ai vorbei scrise: Eschil, Sofocle, Euripide, Aristofan, Lysandru. Pe aceste scene  limba greacă este șlefuită și perfecționată. Oratorii discută cu patos și logos filosofie și psihologie. Istoricii notează și comentează evenimentele majore ale vieții eline. Trebuie pomeniți Herodot, Tucidide, Xenofon care stabilesc legile deterministice ale istoriei cât și cele ale narației reușite. Dar să nu uităm secolul 6 BC în care filosofia se naște prin vocea lui Thales din Milet, Heraclit, Pitagora, oameni care se dedică studiul cosmosului și al sufletului. Parmenide definește "metoda" de aflare a adevărului. Mai târziu Socrates și Platon definesc etica și introspecția. Gânditorii greci care au urmat pun bazele unor isme rafinate care frământă omenirea până și în zilele noaste: "hedonism, stoicism, cinism, scepticism, altruism" etc. Limba și filosofia greacă generaza sute de noțiuni care au fost preluate și folosite de culturile europeene. Literele și  simbolurile grecești sunt și azi  indispensabile în chimie, matematică, medicină, astronomie.  Un filosof evreu, Philo din Alexandria (20 BC –  50 AD) folosește termenul logos pentru a stabili legătura dintre divin și profan. El sezizeaza enorma diferența dintre D-zeu (spirit) și lumea materială. Logosul, după Philo, este prima entitate care mediază între spirit și om. Logosul unește și consolidează totul și toate la un loc, împiedicând separarea și dizolvarea. Îngerul Domnului din Biblia ebraică este similar cu Logosul lui Philo, instrumentul prin care D-zeu crează Universul.

Pentru Europa și renaștere, Grecia antică reprezintă modelul suprem.  Întreaga epocă este văzută ca o anamneză, o reamintire a celor mai frumoase arte produse vreodată , a unei perioade cu dezbateri fecunde, într-o societate deschisă, animată de curiozitate. La cererea unui Papă , pictorul  Rafael, îi decoreza  apartamentele de la Vatican, folosind rădăcinile grecești ale civilizației europene. Tema solicitată de Papă era și ea inspirată de asemenea din cultura greacă: kalokagathia (termen care descrie idealul de frumusețe și virtute ). Rafael execută celebrul tablou " Școala de la Atena" în care  ideile de Bine, Adevăr și Frumos sunt expuse în formă alegorică, o ocazie de a evoca Muzica , Poezia, Filosofia, Înțelepciunea, artele și virtuțile în general.  
Sub ochii noștri: al doilea declin al orașului 
 Istoria Atenei continuă să fie furtunoasă și după pierderea controlului imperiului roman în favoarea celui bizantin, cu capitala la Constantinopole. Creștinismul ortodox bizantin pătrunde în Grecia lăsându - și amprenta prin cupole, mozaicuri și icoane pictate. În anul 580 EN slavii ocupă Peloponezul. În anul 827 arabii cuceresc insula Creta . După sute de ani Constantinopole decade, cucerit de turci . Atena va fi subjugată imperiului otoman sub Mehmet II în anul1458. Aristocrația a fost alungată și înlocuită cu birocrați și colectori de taxe, care au căpătat rapid o reputație proastă pentru corupție și nepotism. Grecii locuitori ai cartierului elen al Constantinopolului, fanarioții, au cucerit poziții importante în comerț și diplomație . În anul 1834 Atena devine capitala Greciei mari. De aici vom face un salt în timp, la Atena de azi. Un oraș enorm cu circa 4 milioane de locuitori din cei 12,1 milioane în Grecia întreagă , locuiesc în Attica (Atena și suburbiile sale ). 
Densitatea populatiei este enormă comparată cu standardele europeene. Orașul este supraaglomerat, poluat, zgomotos și neplăcut. Tot ce era de mâzgălit a fost acoperit cu grafitti, inscripții și lozinci care denotă frustrarea unei populații tinere fără lucru și orizont. Mulți refugiați , mulți homlesi trântiți pe trotuare, cerșesc până și în somn. Copii nu se văd. Nici animale sau câini nu am întâlnit. Borfașii sunt vânați de polițiști pe motociclete, sau de patrule în piețe. Aerul este greu de respirat, plin de gaze produse de milioane de mașini care gonesc ca turbate în lungul și latul Atticei. Poate sus pe Acropolis să găsim liniște și reculegere? Imposibil, hoarde de turiști urcă și coboară , roiuri roiuri ca să admire trecutul, gloria, măreția care toate au dispărut azi sub un soare obturat de fum și de probleme existențialiste.
AG 2018

   

Vizualizări: 1

Vizualizări: 39

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Nitu Constantin pe Octombrie 28, 2018 la 5:53pm

Felicitări!


moderator
Comentariu publicat de Nicoleta Mija pe Octombrie 28, 2018 la 5:06pm
Multumesc !

admin
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe Octombrie 28, 2018 la 5:03pm

Un eseu extraordinar! Mulțumim!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->