Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Axel Munthe - estetică și umanism

Sus pe dealuri, la est de Anacapri, o vilă inundată în vegetație privește spre albastrul mării care înconjoară insula Capri. Vila lui Axel Munthe este o pată albă, în ea arhitectura, arta și natura se întâlnesc într-o impresionantă armonie.  Frumusețea locului pare luată din arta renașterii, iar poziția, grădina și povestea vieții lui Munthe crează o fascinantă atracție pentru vizitatorii care vin roiuri să admire Vila San Michele.  Intactă, păstrată în starea ei originală,  vila și parcul conțin relicve romane și piese de artă care o fac de neuitat.


O carte scrisă în limba engleză, în 1929, devine  best seller mondial și este tradusă în 45 de limbi. Este celebra "Carte de la San Michele".
Munthe s-a născut în Suedia în 1857 și moare la Stockolm în 1949. La vremea sa devine unul din cei mai cunoscuți filantropi și scriitori. Mare parte a vieții o petrece departe de patrie, devenind medic, scriitor și iubitor de animale. La 22 de ani termină medicina și se însoară cu o suedeză și  pleacă la Napoli în 1884, unde izbucnise o epidemie de holeră. Curând se mută la Roma unde devine un medic foarte căutat.Va fi numit medic al Reginei Suediei, Victoria, pe care o tratează până la decesul acesteia în 1930.  În 1907 se căsătorește a doua oară cu o englezoaică, Hilda Mellor, de la care capătă doi băieți. Familia Munthe părăsește insula Capri în anul 1943, urmând invitația regelui Gustav V să se instaleze în Palatul Regal din Stockholm.

În Insula Capri, Munthe petrece 68 de ani. Primele sale încercări scriitoricești datează  din timpul epidemiei de holeră : "Scrisorile unui călător prin Napoli", urmate de o colecție de scurte povestiri și o nuvela (London 1917) în care descrie experiențele sale ca doctor voluntar la Crucea Roșie Britanică, în timpul războiului mondial. Ideea cărții despre construcția vilei din Capri, se cristalizase încă din anul 1899. În prefața cărții, Munthe subliniază că nu este vorba de o autobiografie în strictul sens al noțiunii. Câștigând bani, ca doctor de renume la Roma, Munthe poate achiziționa terenul pe care e situată vila, pe care o dorea a fi o locuința simplă cu grădina și cameră de studiu. A supravegheat munca de construcție și materialele folosite, specifice insulei. Arhitectura este un mix între stilul vremii și piese și detalii luate din alte epoci sau culturi. La un loc, ele produc un rezultat uluitor, de o estetică perfectă. "Am construit-o în genunchi, ca pe un templu al Soarelui, în care voi urmări viziunea și lumina de la Dumnezeul în care cred de o viață".  Nu caută confort sau lux, ci o oază care să exprime ideile și întrebările sale despre viață. Câteva relicve romane,  își fac loc în vila lui Munthe.  Alte antichități sunt cumpărate în Italia. Munthe dorea să exprime prin statui, marmură și bronz o anume stare de spirit. Din păcate își pierde vederea și e silit să renunțe la superbele apusuri de soare, în mare.  

  Aproape orb, finalizează "Cartea de la San Michele". Din 1907 casa servește pentru oaspeții și pacienții lui Munthe. În 1917 devine casă de convalescență pentru soldații britanici răniți. Puțin înainte de moarte , doctorul lasă vila și grădina sa moștenire Suediei. Vila devine muzeu și este deschisă publicului care va remarca simbolurile preferate doctorului: soarele, lumina, animalele, vanitatea și moartea. La intrare ne surprinde un mozaic roman- un schelet care ne primește cu două carafe: vin și apă. Este o recomandare de a profita de viață atât timp cât ne este permis. În sufragerie vom găsi mobilier din renaștere , un cufăr gravat din secolul 15, farfurii colecționate din diverse țări adiacente Italiei.


  Într-un atrium interior găsim o cisterna care acumula apă de ploaie, Capri neavând râuri sau apă freatică. În nișe, sub arcade sunt expuse sculpturi găsite în vechi vile romane din insulă. Din atrium pătrundem într-un dormitor luminat printr-o fereastră cu sticlă romană încastrată în plumb. Patul este sicilian, datând din secolul XV. Pe o coloană de marmură zărim un bronz reprezentând pe Hypnos, zeul somnului. Hipnoza și psihanaliza își făceau loc în terapeutica secolului 19. Munthe însuși folosește hipnoza în anumite cazuri tratate. Camera următoare - Salonul francez - este folosită la scris și meditație. Pe un perete citim scris: " Îndrăznește, cunoaște, cercetează , taci" . Inscripția este datorată unui excentrice doamne: marchiza Luisa Casati Stampa, care închiriază vila pentru o perioada de timp, prin anii '20. Întrăm apoi în Salonul Venețian, mobilat cu piese din secolul 18. De acolo puțini pași ne duc în galeria de sculpturi care expune marmuri și bronzuri originale sau copii, de exemplu un bust al împăratului Tiberius, al zeiței Artemis, zeița vânătorii și a animalelor, sau zeul Mercur, mesagerul zeilor, odihnindu-se pe o stâncă.Traversând o luxuriantă grădină plină cu plante și flori mediteraniene, ajungem la Capela San Michele care este punctul culminant al viziunii lui Munthe:
"O casă deschisă soarelui, vântului, vocilor din mare, ca un templu grec, cu multă lumină pretutindeni". Exact în acest loc, există o mică capelă construită în secolul 15 și dedicată îngerului Mihael.

Corsarii admiralului turc Kheir-ed-Din zis și Barbarossa distrug capela în 1535. Trupele franceze rivale lui Napoleon, folosesc ruina ca depozit pentru praful de pușcă. Munthe reface capela și plasează lângă intrare un superb sfinx egiptean care privește spre marea turcoaz. În continurea capelei, o potecă și câteva trepte conduc vizitatorul spre parcul vilei. Măslini și oleandrii, papirus și bananieri fac casă bună cu un pavilion numit "Olivetum". Este dedicat florei și faunei insulei Capri, o mare pasiune a lui Munthe. El studiază păsările și îngrijește pe cele bolnave care poposeau pe muntele Barbarossa, un peisaj superb descris în cartea lui Munthe. Geologic, insula Capri este o masă enormă, de natură calcaroasă, care s-a desprins în timpuri preistorice de peninsula Sorrento. La separare s-au format munți cu pante foarte abrupte. Clima este blândă și natura primitoare. Mulți filosofi și artiști au fost atrași și au descris cu pasiune cele trăite acolo. Amintim pe Alexandre Dumas, Maxim Gorky, Hans Andersen, Felix-Mendelsohn-Bartholdy, Claude Debussy, Nietzsche, Lenin, Benedetto Croce. Dar Munthe, prin cartea sa  face insula celebră în lumea întreagă. Omul a locuit-o încă din epoca de piatră, mult timp înainte de a fi colonizată de greci. Treptele feniciene au fost construite de greci și folosite de romani care străbat cu ușurință cei 30 km de mare care o separă de Napoli. Împăratul Augustus și apoi succesorul sau Tiberius construiesc palate și vile pe care le foloses intens. După căderea imperiului Roman, Capri este râvnită de normanzi și lombarzi, cucerită de turci, subjugată de britanici și francezi, în timpul lui Napoleon.  
 

Îl consider pe Munthe un mare umanist. Avea o înclinare naturală de filantrop, tratându-și adesea pacienții săraci fără să accepte onorariul de medic și riscându-și viața de mai multe ori pentru a da ajutor, în timpul războiului, a dezastrelor naturale ...deși ar fi putut să rămână la distanță și în siguranță. Era un neobosit apărător al drepturilor animalelor. A cumpărat un teren, lângă vila lui din insulă, pentru a crea o zonă de protecție a păsărilor, interzicând folosirea capcanelor sau metodelor chinuitoare de prindere. Ținea și îngrijea animale de casă: câini, o maimuță și o bufniță.

Cartea de la San Michele este scrisă într-o manieră specială. Este o relatare a experiențelor sale de viață colorată cu licențe dramatice. A scris mai ales despre oameni și despre ciudățeniile lor, descriind slăbiciunile bogaților și săracilor dar și a câtorva animale, adesea într-o manieră tragică și, în același timp, comică.

**

Text si foto: AG 2019

SAGA 
 

Vizualizări: 64

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Decembrie 8, 2019 la 6:36am

multumesc doamna Lungu !


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Decembrie 6, 2019 la 8:22pm

Felicitări...Deosebit de frumos, prețuire și admirație!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->