Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Batranii nu trebuie uitati...autor Mihai LEONTE

Bătrânii nu trebuie uitaţi...

„TIMPUL” 5 octombrie 1999

Despre bătrâneţe s-a scris încă din cele mai vechi timpuri. Anticul filosof roman Cicero (106-43 î.e.n.) a scrs despre îndelungata experienţă a bătrânilor în lucrarea „De senectute". Bătrânul Seneca (61 ï.e.n. 39 e.n.) a lansat sintagma „A trăi înseamnă să lupţi". Românii au scos o altă sintagmă – „Tinereţe fără bătrâneţe". Aici înţelepciunea populară a vrut să scoată în evidenţă că activitatea continuă nu-l va lăsa pe om să moară decât în picioare, ca bradul

Despre trecerea de la etapa activă la cea a pensionării se pare că nu se ştiu prea multe, cu toate că foarte mulţi au cercetat fenomenul despre aşa-zisa „vârstă a treia". Francezul Voltaire (1694 - 1778) a decis că a „îmbătrâni” este singurul mijloc de a trăi mai mult. Trebuie să ne gândim că în fiecare dintre noi există dorinţa de a ajunge la bătrâneţe. Dar sensul îmbătrânirii nu trebuie să fie un obstacol pentru generaţiile ce vin, ci din contra, va trebui să devină un obiectiv, căci bătrâneţea este ca un far, la care vor ajunge doar cei puternici, care vor reuşi să străbată valurile vieţii. Cei slabi vor deveni bătrâni înainte de vreme. 0rganizaţia Naţiunilor Unite a fost şi este preocupată de problematica bătrâneţii. Astfel, în 1962, la Adunarea Mondială asupra Îmbătrânirii, ţinută la Viena, a declarat anul 1982 - Anul Internaţional al Bătrânului.

Prin Rezoluţia 45/106/1991 s-a hotărât ca ziua de 1 octombrie să devină în fiecare an, pentru toate statele lumii, Ziua Internaţională a Vârstnicilor. În 1998, Naţiunile Unite au declarat perioada 1 octombrie 1998 - 1 octombrie 1999 ca Anul Internaţional al Persoanelor Vârstnice, fără însă a anula prin aceasta Rezoluţia 45/106/1991.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Moldova Nouă s-a menţinut consecvent pe linia activităţii continue a membrilor săi, începând încă din 1997 organizarea Şezătorilor bătrânilor, organizarea unor simpozioane cu tematică adecvată, „Viitorul bătrânilor”, ”Viaţa bătrânilor, prezent şi viitor”, „Morala creştină, reflectată în relaţiile dintre părinţi şi copii”. Această ultimă temă a fost prezentată la Simpozionul Internaţional „Solidaritate între generaţii”, care a avut loc la Predeal, în iulie 1999, de către Mihai LEONTE, preşedintele C.A.R.P Moldova Nouă. În acest an, s-a ajuns la ediţia a doua a Expozìţiei Fotografice „Bătrânii noştri”, la care ni s-au trimis până în prezent 40 de lucrări ale unor fotografi renumiţi din Sibiu, Oradea, Slănic Prahova, Carei, cât şi ale unor fotoamatori din Moldova Nouă.

Prin toate aceste activităţi şi acţiuni, încercăm să ţinem ridicat moralul bătrânilor, care o duc şi aşa destul de greu. Nu ne rămâne decât să le dorim celor în vârstă multă sănătate şi optimism!

Mihai LEONTE,

Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor

Moldova Nouă

Vizualizări: 37

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Octombrie 1, 2010 la 2:55pm
Cine nu-i are, sa si-i cumpere, graieste o zicala.Cand esti batran, optiunile sunt din ce in ce mai limitate. Trupul nu te mai asculta si se resimte timpul care a trecut peste el. Te misti mai greu, uneori rationezi mai greu.Uneori, desi mi-ar placea sa cred ca in toate cazurile, batranetea aduce intelepciune. Viata de zi cu zi imi arata ca nu este asa. Sau cel putin nu patrund eu pana acolo.Sunt ani multi in spate care au acumulat experiente care nu pot intrece nicicum experienta de viata a unui om tanar. Batranii simbolizeaza intelepciunea,cumpatarea,echilibrul. O viata inseamna acumulare, experienta, edificare si evolutie.

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->