Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

BIBLIOTECI ALE PARISULUI. LUMINA LECTURII

 

 Nopti pariziene . Capitolul 13, Editura ePublishers  2017

             Să scrii despre bibliotecile importante ale Parisului poate fi chiar o misiune. De când mă știu sunt iubitor de lectură. Citesc mult de o perioadă bună –o carte la două-trei zile. Mă simt fericit că pot încă parcurge cu sete rândurile așezate cuminți pe paginile de hârtie.

          Spunea un cunoscut mai demult:" Există pentru mulți oameni un puternic imbold de a rămâne uneori acasă, seara mai ales, cu o carte în mână, cu un ceai și o lampă  cu lumina caldă pe noptieră, într-un moment de liniște, de regăsire cu tine însuți."

          Lumina din suflet înseamnă cu certitudine legătură dintre uman și divinitate. Veioză de pe noptieră,aparent un obiect banal, poate fi pentru mulți cititiori împătimiți un accesoriu indispensabil.Oricât ar conștientiza ei importantă somnului,tot trag să mai citească o pagină sau un capitol în plus, prinși de vraja unei cărți.

        Mircea Eliade preciza deosebit de interesant la timpul său:" lectura are o finalitate dublă, cea cosmogonică, dar și cea integratoare. "

       Într-o conferință radiofonică numită "Arta și tehnica lecturii ", în anul 1935, cunoscutul scriitor, istoric, om de cultură pledase pentru cultură ca "artă a recitirii ", pentru ca , ulterior în " Cărți pascale sau despre necesitatea unui manual al perfectului cititor "în anul 1939, să întâlnim nucleul a ceea ce va fi teoria sa filosofică .

       Am plecat la Biblioteca François Mitterand dis de dimineață. Această Bibliotecă imensă cuprinde peste patru milioane de cărți.

Este cu certitudine una din cele mai mari biblioteci ale lumii, cu numeroase clădiri moderne situate pe o platformă   special construită .

      În călătoriile mele la Paris, nu puține, m-a atras de fiecare dată căutarea în biblioteci, în librării, în anticariate, fie că a fost vorba de Teza de doctorat, de o nouă licență ,cum a fost cea în teologie,de o documentare pentru un congres sau o conferință, o carte, sau din simplă curiozitate.

       Bibliotecile de carte tipărită reprezintă mai mult decât cele virtuale, nu numai prin cuprinderea lor amplă, ci mai ales prin posibilitatea de a cerceta cărți rare, emoția de a fi într-o sală, poate din cele mai mari din Europa, febril, alături de oameni pasionați, sensibili la ceea ce poate oferi lectura , documentarea serioasă .

        Mulți oameni destul de  tineri așteptau alături de mine încă de la prima oră  deschiderea marii Biblioteci.

        Pentru documentare există posibilitatea atât la Rez de Chaussée, adică la parter, pentru cei interesați de cărtile care nu sunt de cercetare, cât și cu ajutorul unui card special, dacă eșți cercetător, student sau profesor, cu acces la depozitul de cărți rare.

        Acesta era situat în adâncurile Bibliotecii mari. Cobori două rânduri de scări rulante interminabile cu o mapă  transparentă pe umăr, în acest adevărat sanctuar.Rezervi un loc la unul din Pavilioane .

        Într-o zi am fot la Pavilionul S. Altă dată Pavilioanele s-au numit K sau L respectiv Stiintă, tehnică, religie, apoi Sala de audiții, etc.

        Cărțile, revistele, periodicele pot fi accesate, unele dintre ele, direct de pe rafturi, existând o notare sistematică a autorilor după litere, domenii, s. a.m.d.

        Între timp intri pe net pe unul din numeroasele calculatoare, pe marginea sălilor Bibliotecii, sau pe propriul laptop conectat la internet să te documentezi, pe baza unor sintagme cheie.

       Comanzi pentru locul respectiv și aștepți uneori mai mult, deoarece anumite cărți sunt aduse din depozite speciale. Există, dar foarte rar, momente de scurtcircuit respectiv de revedere a programelor informatice.

        Cărțile pot fi prelungite până a doua zi, dar nu mai mult de două ore de la ora anticipată.

Ore în șir, uneori zi de zi  cercetezi concentrat subiecte, domenii incitante, traduci când din franceză, când din engleză, uneori imprimi, notezi anumite scheme și fotografii.

        Numai în ultimii șaisprezece ani de exemplu, după anul 2000 au apărut cărți de o importanță fundamentală, aproape toate traduse în limba franceză .

         Am avut privilegiul, șansa rară de a călători mult, de a mă documenta, prilej de care mă folosesc și acum când redactez aceste rânduri.

        Oftezi pentru că la tine acasă, ritmul aparițiilor editoriale deși oarecum bun, este scăzut pentru marile cărți, iar BCS sau BCU nu le au.

          Ieși la un moment dat în holul central pentru a te deplasa la Librăria   Bibliotecii Francois Mitterand bine aprovizionată, sau penru o întâlnire cu specialișți , sau la o expoziție organizată de Bibliotecă .

 

 

Vizualizări: 32

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de Corneliu Neagu pe Octombrie 29, 2020 la 5:44pm

Felicitări autorului, dar și editorului, poetul Vasile Poenaru, prieten de suflet, la acărui editură ePublishers am publicat patru volume de poezie.


ACTIV
Comentariu publicat de Corneliu Neagu pe Octombrie 29, 2020 la 5:39pm

Mi-am amintit că la Paris (dar și în alte orașe din Franța), de câte ori ajungeam, îmi făcem legitimații la cât mai multe biblioteci. Dacă mă prindea ploaia undeva, mă refugiam în biblioteca cea mai apropiată. Apoi mă cufundam în lectură și uitam să mai plec, chiar dacă ploaia se oprise de mult timp...


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 27, 2020 la 6:40pm

Tripla lansare de carte Dr. Ing. Chimist si Teolog Mircea Florin Caracas 7 noiembrie 2017 Libraria Sophia Bucuresti "Drumul inimii către lumină –Un jurnal al vindecării prin răbdarea suferinţei pentru o renaştere" – ediţia II-a revizuită "Dublu jurnal creştin european – vol II" , continuare la "Nopţi pariziene-vol. I - Editura ePublishers Bucureşti "Vindecare prin scris –Jurnal II" –Editura EIKON


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 27, 2020 la 6:39pm

S-au lansat doua carți: - Nopți pariziene (Un periplu prin marile orașe europene) - Drumul inimii către lumină (Un jurnal al vindecării prin acceptarea suferinței pentru o renaștere) Lansarea a avut loc la Centrul Cultural Calderon, Bucuresti, în data de 23.Feb. 2017.


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 27, 2020 la 6:32pm

Mircea Florin Caracas - Nopti pariziene. Un periplu prin mari orase europene - Libraria Mihai Eminescu

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->