Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

          Despre prima biserică ortodoxă franceză. Pr. Lev Gillet scrie în primul Buletin al Bisericii ortodoxe franceze:

 "Iată o Biserică ortodoxă de limbă franceză la Paris". El este autorul unor lucrări importante precum:"La priére de Jesus, introduction a la spiritualité ortodoxe", "L 'amour sans limites."
          Începând din luna mai a anului 1928 , acesta s-a implicat în comuniunile ortodoxe, inclusiv din Anglia, din anul 1938, ocupându-se până în 1983 -anul decesului său de grupările ortodoxe din Londra și Oxford.
           Afirma faptul că ortodoxia occidentală nu este cea a unei secte, ci este vorba de o ramură a Bisericii catolice și apostolice Orientale, printr-o linie neîntreruptă, pornind de la ucenicii apostoli ai Lui Iisus. Nu este vorba de un grup detașat din una din confesiunile creștine existente în Franța.
         Biserica ortodoxă a încurajat și binecuvântat formarea acestui grup eclesiastic.  Ortodoxia franceză.
         Ortodoxia nu este  nici  bizantină, nici  slavă,  ci universală. Ortodocșii occidentali au creat un tip de ortodoxie proprie Occidentului,care printr-o întoarcere la sursele tradiționale locale, poate diferi în anumite puncte de ortodoxia orientală.
          La distanță atât de individualism cât și de autoritarism, Biserica Ortodoxă este în același timp o Biserică tradițională și liberă. Este o Biserică a iubirii. Ortodoxia franceză poate oferi o limbă comună diverselor grupări etnice ortodoxe./1/
        Anul 1930 a fost unul al combaterii de Biserica rusă din Franța a persecuțiilor religioase în URSS.  1936 este anul nașterii Bisericii Ortodoxe Occidentale/1/ .
        Sub obediența Patriarhului din Moscova a devenit posibil aceasta sub conducerea Pr. Louis Irineu Winnaert.
  Biserica ortodoxă din Franța , în anul 1960 a luat titlul de Biserica catolică ortodoxă din Franța .
         După anul 1944, a apărut un climat nou, dificil, pe care imigrantii ruși l-au avut, acela să se resemneze în exilul definitiv în Occident sau să se întoarcă, după amnistia dată de Stalin . Pr. Euloge a murit în anul 1946.
        Biserica ortodoxă a Americii este o prelungire istorică a vechii misiuni ruse în Alaska, începând cu secolul al XVIII-lea, aparținând de Patriarhul Moscovei.
        În 1970 s-a acordat autocefalie Bisericilor ortodoxe din America și Japonia. Bisericii ortodoxe din America îi aparțineau personalități precum preoții Meyendorf și Schmemann, mort în 1984.
        Biserica ortodoxă română a acordat protecție Bisericii catolic-ortodoxe franceze, blamate de Patriarhul Constantinopolului, în anul 1972.
        Biserica autohtonă franceză era încorporată într-o biserică de diasporă la acel moment. Ritul practicat era unul occidental. Biserica catolică -ortodoxă venerează inclusiv sfinți ai Bisericii occidentale, din care destui sunt ignorați în Orient. Ea- Biserica ortodoxă franceză dovedește prin vitalitatea și autenticitatea sa, proba istorică./1/
       Eugraph Kowalewsky a devenit Episcop al Bisericii ortodoxe a Franței în anul 1966.

       Louis Winnaert s-a născut în localitatea Dunkerque în 1880. După anul 1914, într-o broșură intitulată"Către un catolicim liber", el expune ideile care l-au dus la demisia de catolicism și modificarea Liturghiei, suprimând "Filioque", restabilind "Epicleza" .
        El a îmbrățișat  hotărârile celor 7 Consilii ecumenice, ecleziologia ortodoxă. Îi reproșa Bisericii Romei că este mai aproape de Imperiul Roman decât de Biserica primară.Scopul vizat este cel al Renașterii unei Biserici libere de autoritarism, care apasă conștiințele,și nu lărgește inimile credincioșilor.

Bibliografie
1. Maxime Kowalewsky, "Orthodoxie de Occident, Rennaissance  d 'une Eglise locale", Bibliotheque du Christianisme, Carbonnel Editeur, 1983.

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 1

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->