Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

            În 11 noiembrie,  Pr. Gillet a invitat pe Preoții Winnaert și Mitropolitul Euloge în Biserica Alexandre Nevski, iar la sfatul lui Eugraph Kowalewsky, au scris Patriarhului Constantinopolului Fotie al II-lea, fără a primi niciun răspuns.

           Eugraph Kowalewsky s-a născut la Saint Petersburg, în anul 1905, într- o familie ucrainieană de nobili și politicieni.Mama sa era profesoară de istorie, membră a Consiliului Superior de Instruire Publică. Cei trei frați:Petre, Maxim și Eugraf s-au mutat împreună cu familia în orașul Harkov, frecventând des Mănăstirea de aici.

           Apoi,  au vizitat la Constantinopol toate Bisericile, la fel Salonicul. Eugraf făcea afirmația atunci:"  Să nu uitați că francezii au două trăsături importante de caracter-sufletul acestora care este ortodox , și spiritul lor,  care iubește libertatea dată oamenilor de Hristos".

          Remarca apoi în Franța :"fiind prin puterea Lui Dumnezeu, într-un loc sfânt, pot dovedi practic celor slavofili care văd în occidental, pericolele roman sau ateu, și caută valorile spirituale mai ales în cultura rusă . "

         Din toamna anului 1920 s-a restabilit Cultul Sfintei Genoveva, absentă până atunci în Cultul oriental. Astăzi, după o sută de ani, pelerinajul la mormântul acestei sfinte, aflat în Biserica" Saint Etienne du Mont" la Paris este deja o tradiție ortodoxă.

         Eugraf și-a făcut studiile de litere la "Sorbona" și cele teologice la Institutul "Saint Serge". Problema principală care s-a pus în fața Comisiei Confreriei a fost unitatea și pluralitatea liturghiilor care sunt celebrate.  Mijloacele de rezolvare a acestora, expuse de Kowalewsky / 1/ au fost următoarele: studiul vechilor liturghii anglicane, studiul recent al ordo-anglicanilor, studiul ordo-romanic și pătrunderea acestuia în Franța.

         Apoi, revizuirea traducerilor franceze actuale ale liturghiei ortodoxe orientale și efectuarea unor traduceri noi.

Dumnezeu  a permis emigratiile în Europa care au adus cu ele lumina ortodoxiei aici, la cei care nu se mai interesau de ortodoxie, spune Kowalewsky. /1/

         Restaurarea ortodoxiei în Franța trebuia să țină cont de patrimoniul apostolic dar și de cel local. S-au  impus Confreriei astfel trei rituri posibile: ritul roman, ritul bizantin,  respectiv ritul galic.

         Ritul galic, dintre toate cele trei,  este cel mai legitim pentru Franța, în timp ce,  celelalte două, par pentru francezi rituri tolerate.Perioada anilor (1927-1928), apare ca una fericită pentru lucrările liturgice.

          E vorba de lucrări ale Ep. Louis Duchesne (1843-1922), profesor de arheologie și istorie bisericească, Director al Școlii franceze din Roma la1895, precum  "Originile creștinismului", "Istoria veche bisericească", "Tainele Liturgice", membru al Academiei franceze din anul 1910 .
         Apoi, Fernard Cabrol (1855- 1937), abate de Franborough-Anglia, ca scris lucrări precum "Dicționarul de Arheologie Creștină" și cartea sa de" Liturgică".

Paul Cagin (1847-1923) a fost profesor de liturgică, autor al "Euharistiei", Canon primar al Messei, sau "Anafora apostolică", etc

        A. Hoppe a fost un liturghist german al secolului al XIX-lea și specialist în Epicleză. În anul 1930, Parohia franceză ortodoxă a trecut sub jurisdicția Constantinopolului.

         Eugraf a fost și un pictor desăvârșit de icoane.S-a întâlnit cu mari  personalități ale culturii și timpului precum: Gabriel Marcel, Jean Cocteau, Daniel Rops, Mounier, Danielou, Denis de Rougemont.

         Ulterior, cu poeții Blok, Akhmatova, Brioussov, Andre Biely, dar și cu marele teolog rus Pavel Florensky. Dintre aceștia, Jean Cocteau s-a convertit la ortodoxie.

         Cu ocazia aceasta, s-au convertit  o serie de artiști pictori, poeți. Datorită lui Mounier,  l-a cunoscut pe Nicolas Berdiaeff.

          În anul 1936, are loc decretul Patriarhului Serghie al Moscovei , favorabil pentru Biserica ortodoxă.Aceasta a adoptat din acest moment toți sfinții canonizați de Biserica Orientală, și i-a păstrat pe toți sfinții catolici canonizați înainte de schismă.

         Toate parohiile reunite ale Bisericii Occidentale pe rit occidental au fost desemnate drept Biserica Ortodoxă Occidentală.

           În 3 martie 1937 Winnaert a trecut la cele veșnice

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 8

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->