Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Având în vedere că din materialele pe care dumneavoastră le postați pe acest site se adună materialele pentru revistă am avea rugămintea ca ceea ce postați să fie scris cu diacritice. Materialele fără diacritice vor fi excluse din start indiferent de frumusețea și măiestria cu care sunt compuse.
Administrația

Vizualizări: 126

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de Aurora Luchian pe Decembrie 7, 2014 la 4:17am

Şi nu-l uit pe domnul Vanghele, când în "ucenicia" mea, unde măreţii literaturii, mă taxau zdravăn şi dădeau cu mine de toţi pereţii, dumnealui a avut încredere în talentul meu şi mi-a dat multe sfaturi benefice care m-au ajutat foarte mult...şi iată-mă astăzi, la patru volume tipărite! Trecând peste ironiile dumnealui, este o persoană corectă, înţeleaptă, cu o minte ascuţită, echilibrat, etc., şi are un suflet extraordiar!


ACTIV
Comentariu publicat de Aurora Luchian pe Decembrie 7, 2014 la 4:01am

Cu câteva clik-uri în Control Panel, îţi introduci diacriticile în tastatură, cu mici modificări, desigur, însă se pot descoperi cu tasta "Shift", după care se pot trasa pe taste, cu un creion corector, semnele noi...

O zi plăcută tuturor!

.

Aurora, cu stimă


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Decembrie 6, 2014 la 10:01pm

@Ion Vanghele - nu mai trebuie să facem o astfel de cerere. Tastaturile pentru limba română există,  softul de funcţionare a calculatorului (Windos XP, W7 sau W8, precul şi pachetele Office) permit folosirea diacriticelor româneşti cu şi fătă tastatură în ţimba română. Problema e de comoditate dar şi de respect faţă de limba română şi faţă de noi. Chiar şi telefoanele mai nou oferă posibilitatea scrierii cu şi fără diacritice. Mă gândesc ce-o face un francez sau u polonez, poate chiar şi ungur: scrie tot fără diacriticele specifice limbii lor? Cam astfel se pune problema, dacă noi nu ne respectăm de ce avem pretenţia ca alţii să ne respecte?

Subiectul pot spune că e epuizat. Fiecare face după cum îl duce capul şi gata. Nu vreau să supăr pe nimeni, nu vreau să deranjez pe nimeni. Am ajuns la concluzia că nu e bine să te implici în scopuri nobile... E bine să nu priveşti în jur, să nu-ţi pese de ce se petrece în jurul tău, să-ţi pese de tine însuţi... şi poate din când în când să faci câte un fals gest de generozitate, aşa de ochii lumii... Cam aşa-i neamul ăsta în care ne-am născut...


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Decembrie 6, 2014 la 8:00pm

www.diacritice.com  - este foarte util, dar ca şi Autocorect3 pe care îl folosesc eu la corectarea pentru revistă sau cărţi are un randament de 90-95%. Mâna (degetele pe tastatură) e sfântă!


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Decembrie 6, 2014 la 7:31pm

@Agafia Dragan - sincer, din partea mea nu aveţi acestă libertate nici dv. nici altcineva, pentru că eu nu sunt în măsură să vă dau această libertate. Până la urmă fiecare scrie cum se simte mai bine...


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Decembrie 6, 2014 la 7:25pm

Dragii mei, a invoca necunoaşterea calculatorului sau negăsirea programelor de convertire, sau uşurinţa de a scrie fără diacritice nu constituie motive de a nu respecta limba română. În consecinţă indifernt că postarea este o creţie literară, o preluare sau un comentariu ea trebuie să fie făcută cu diacritice! Da, nu excludem membru şi poate nici nu ştergem postarea. Dar îmi rezerv dreptul de a scrie în comentarii dacă limba română nu este respectată (şi poate că acel autor care nu înţelege să scrie corect nu ar trebui să mai fie selectat pentru paginile revistei). 

Ştiu că e mai uşor să scrii fără diacritice, dar nici măcar pe mail sau pe chat nu trebuie să mai acceptăm acest lucru. Ne văd public şi membri tineri, poate chiar elevi. Ce exemplu le putem da? Sau o să ajungem să tipărim şi cărţi, reviste cu scris fără diacritice şi cu prescurtări internistice? Cam sumbru viitor.

Şansa multora dintre cei care scriu fără diacritice este însă că eu personal nu pot intra zilnic pe toate postările şi să fac acolo observaţii...

Am avut prilejul să intru aceste zile pe alte site-uri (nind sau non-ning, dar tot reţele sociale) şi să citesc acolo un comentariu al unui administrator la adresa celor care scriu fără diacritice. Se făcea o comparaţie cu modul în care ne îmbrăcăm (femei sau bărbaţi). A scrie fără diacritice ar fi ca şi cum ne-am îmbrăca cu haine ponosite, murdare, rupte şi peticite, urât mirositoare şi respingătoare... Dumneavoastră aveţi discernământul de a judeca situaţia...

Apropo, nu acuz aici unele scăpări, omisiuni sau greşeli de redactre. Acestea sunt inerente. Mă refer la texte scrise integral fără diacritice şi cu greşeli de punctuaţie.

Şi un ultim argument: am observat uneori la comentarii, pozii critice exprimate de comentator la adresa unui text scris corect gramatical, dar poate stilistic încă imperfect. Ei bine comentariile erau făcute fără diacritice! Păi cum să vină cineva care nu ştie să scrie româneşte să-mi facă observaţii?


admin
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe Decembrie 6, 2014 la 7:02pm
www.diacritice.com Eu pe acesta îl folosesc.

decedat
Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Decembrie 6, 2014 la 6:58pm

Multumesc pentru libertatea de a scrie comentariile fara diacritice. Nu am programul cu diacritice dar am recurs mereu la convertire.


admin
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe Decembrie 6, 2014 la 6:20pm
Nu vom șterge nimic. Comentariul poate gi făcut fără diacritice, dar materialul postat fără, va fi ignorat. Programul pe care l-am distribuit este on-line și nu necesită descărcarea în computer. Se poate folosi usor și de pe telefon.

admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Decembrie 6, 2014 la 4:21pm
Nu toți stiu să își descarce programul cu diacritice, mulți nu cunosc bine tainele calculatorului. În timp vor învăța cu ajutorul nostru dar nu va fi nimeni exclus. Vă mulțumesc!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->