Zile de naştere

Gustul melancolic al dimineţilor  târzii îmi  trezeşte amintirea îmbălsămată, îmbrăcată într-o haină absurdă, tristă şi imprecisă care îmi spulberă orice dorinţă, astfel încât să nu mai pot trăi decât la adăpostul unor priviri încercănate şi tulburi.

Încerc să-mi reconfigurez existenţa, să inversez ziua cu noaptea, dar noaptea nu mai vine, iar ziua se-adânceşte dureros într-o oglindă spartă. N-am crezut niciodată în filosofia bumerangului, potrivit căreia tot ce faci ţi se întoarce înapoi înzecit. Gânduri sticloase, imagini reci şi tăioase ca frigul acestei dimineţi revin pe retină într-un halucinant deja-vu. Intuiesc doza de adevăr din superstiţia că ceea ce oamenii consideră fericire nu reprezintă, la un moment dat, decât un surogat al ei. Nimic din ceea ce am visat nu s-a desfăşurat cu cărţile pe faţă, fără amăgiri sau resentimente. Comoditatea a fost o fugă de adevăr, de răspundere, pentru că şi eu, asemeni altora, nu m-am născut cu spiritul sacrificiului, însă mi-am acceptat comoditatea ca apoi, în scurt  timp, să o consider răsfăţ al destinului. Nu am fost adepta viziunilor in extremis, nu am crezut în viaţa în alb şi negru, ştiu că există o infinitate de nuanţe imperceptibile, care azi s-au transformat în tonuri de gri.

But we both know what memories can bring / They bring Diamonds and Rust / Yes we both know what memories can bring / They bring Diamonds and Rust

Nu mai am nimic de  pierdut, întrucât am  pierdut totul fără să îmi dau seama, iar acum mă-ntorc în toamnă cu sufletul desfrunzit. Amintirea confuză mă urmăreşte ca un stigmat pe care îl port în suflet încă din acele începuturi. Mi se pare că îţi aud vocea, am senzaţia că te uiţi discret peste umărul meu, că-ţi văd surâsul seducător în oglindă. Am devenit o prezenţă fantomatică, lipită de spaţiile şi obiectele  familiare. O apariţie himerică de care te-ndepărtezi cănd mă apropii. 

Vizualizări: 66

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


INACTIV
Comentariu publicat de Zina Dorina Pancu pe Martie 20, 2015 la 4:09pm

Mulţumesc pentru atenţionare, Ion Vanghele. Din păcate un soft (pentru conversie a textelor cu diacritice) fără licenţă nu a funcţionat în condiţii optime ieri, Am făcut corecţiile necesare. 

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->