Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

Conviețuim într-o lume din ce în ce mai sensibilă la frumusețea din jur. În ziua de azi avem o cantitate imensă de maculatură virtuală, pe ici colo răsar poezii excepționale. Internetul în ziua de azi face fenomenul mai ușor. Ne publicăm pe unde apucăm, ne facem saituri. Întâi că oamenii care au chef/timp să scrie acea pseudo-poezie sunt destul de relaxați, sunt preocupați de cultură. E o iluzie periculoasă să ne imaginăm că toți și toate vor avea candva acces la toată arta și în același fel. Problema legată de critica "în dorul lelii" nu cred sa fie mai gravă. Îl ia cineva în seamă pe critic? Hai să fim serioși. În România oricum nu exista public pentru critică (asta e serios). Ce proportie din populație îl citește pe Grigurcu, ce proporție a citit ceva de Crohmalniceanu? Dar-mi-te să citească cineva un critic de care nu s-a auzit. Critica printre romani este taxată de desfințare. Nimeni nu se intreabă de ce i-a plăcut cutare carte, de ce nu i-a plăcut cealaltă. Și nu vorbesc aici de critica profesionistă, ci de cel mai elementar joc intelectual de societate. Intelectualul de acum un secol simte si azi nevoia sa știe a explica de ce-i place cutare cantareata în Tosca dar nu și în Mme Butterfly, cel de acum nu e-n stare de cele mai multe ori să explice de ce i-a plăcut un film, deși cu siguranță a vazut mult mai multe filme decât a citit cărți. Presiunea socială, asta e.
Critica de întâmpinare de altă latură e muribundă. Și nu în România Literară și alte câteva reviste care ar muri instantaneu fără subvenție de la stat, ci în Romania Libera, în Adevărul, în ziarele care chiar se citesc în masa populației. Nu servesc, cred, la absolut nimic criticele, cu împunsături pe care doar autorul le înțelege și linse pe cap de o prudență penibilă. Cândva editurile făceau selecții la cărți, acum nu se mai fac selecții se scot pe banda rulantă. În ziua de azi rar întâlnești un critic să facă o sinteză a cărții sau o analiză a unei poezii, proze. Erau cenacluri puternice înainte lumea venea în masă dornici de cultură. Acum se mănâncă între ei în față râd și în spate mușcă.
Un atât de hulit Reader's Digest ar face multora bine. În rest, las' să scrie, Web-ul e atât de blând. Atâta vreme cât Uniunea nu gasește de cuviință să-i și premieze, câtă vreme nu ajung să ne învețe ce și cum să scriem, de ce nu?

Vizualizări: 88

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Octombrie 10, 2016 la 6:02pm
Mulțumesc frumos Mimi!

admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Octombrie 10, 2016 la 6:01pm
Mulțumesc frumos Maria Ciobotariu!

admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Octombrie 10, 2016 la 6:00pm
Mulțumesc frumos Mihail! Corect, critica un aspect de cenzură.

ACTIV
Comentariu publicat de Mihail Toma pe Octombrie 10, 2016 la 3:37pm

Corect Lenuș. Suntem într-un vid, paradoxal impus de o saturație. ”Avalanșa”  internetului în loc să crească competiția, a aruncat-o în derizoriu iar cel care, de pe un statut recunoscut, ”greșește” în a încerca o ”critică literară” în bunul sens al cuvântului, ci nu o explozie de ură și frustrare, este repede pus la punct și anatemizat.

Din păcate, declinul criticii literare se încadrează în ritmul, curent, al unei societăți în tranziție perpetuă,creeată de explozia fără de precedent a tehnologiei informației. Într-un asemena maraton care ne schimbă, aproape zilnic viața, critica clasică nu mai are puncte de sprijin.

Acum, critica a luat mai mult un aspect de cenzură, de acceptare sau respingere aproape nemotivațională, creeată de aspecte economice. La nivel mai larg, în special în zona muzicală se observă cum o melodie promovată economic se ridică în sondaje iar altele, o sută, poate mai bune, cad uitării.

La fel se întâmplă și în zona literară unde un Cărtărescu( doar ca exempu) bine promovat poate fi susținut doar prin can-can'uri ce-i privesc viața privată. La acest nivel critica devine un complice decăzut iar impunerea non-valorilor, a ”copy-paste' urilor” la fi ceva de ordin curent.


moderator
Comentariu publicat de CIOBOTARIU MARIA pe Octombrie 10, 2016 la 2:13pm


admin
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe Iunie 28, 2016 la 7:40pm
Felicitări pentru articol!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->