Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

„TAIFAS LITERAR”
de Profesor Victor Rusu
Membru usr
Revista de scrieri și opinii literare, „Taifas Literar”, apare la Constanța (director fondator – Lenuș Lungu), dar actualul ei redactor-șef este poeta severineană Gabriela-Mimi Boroianu, care, în mod ușor deductibil, a convins o seamă de condeieri din frumosul oraș de pe malul Dunării, precum Costel Avrămescu, să se alăture grupării de colaboratori ai revistei constănțene. A colaborat cu o frecvență susținută și regretatul prozator, critic literar, eseist și publicist mehedințean Constantin Stana.
Recentul număr al revistei se remarcă, înainte de toate, prin calitatea prozei semnate de Liviu Dan, Mihaela Moșneanu, Adrian Istrate și Ioniță Gabriela. O mențiune aparte merită grupajul de proze scurtisime de factură poematică (dacă nu ar include acest grupaj, secvența ,,Despre prietenie”, cu valoare de succint eseu, am fi folosit, în loc de ,,proze”, sintagma ,,poeme în proză”) aparținând doamnei Lenuș Lungu, spirit cultivat și sensibil, care își caligrafiază cu finețe, expresivitate și reală știință și artă a sugestiei lirice, autenticile, profundele sale trăiri.
La un nivel onorabil/ acceptabil, dar fără strălucire, se situează grupajele de poezii, cu unele excepții, printre care și cele câteva „Efemeride”, semnate de Gabriela-Mimi Boroianu.
Se citesc, în schimb, cu viu interes, eseurile și studiile interesante, notabile, semnate de Florin T. Roman. Puiu Răducanu și, mai ales, Adrian Grauenfels, autorul studiului ,,De ce scriem ebraica fără vocale – o scurtă istorie a scrisului și ce va urma”, de o impresionantă densitate de informații și construit inteligent în jurul unei armături ideatice originale, solid, ingenios articulate.
Critica literară propriu-zisă, ,,critica de întâmpinare”, care ancorează, în cea mai mare măsură, orice revistă, în realitățile contextului literar actual, este reprezentată, din păcate, doar de cronica pertinentă și la obiect, semnată de Virginia Paraschiv, o voce critică, demnă a fi urmărită și auzită în continuare.

Vizualizări: 139

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


admin
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe Ianuarie 27, 2019 la 11:32pm

Cronica revistei a fost postată în revista "Caligraf", revistă apărută sub egida Uniunii Scriitorilor Români! Iar domnul Victor Rusu este un vestit critic severinean!


admin
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe Ianuarie 27, 2019 la 11:23pm

Mulțumim frumos, Lenuș!


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Ianuarie 27, 2019 la 8:14pm

Felicitări tuturor autorilor!

Felicitări echipei cu care mă mândresc!♥️


admin
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe Mai 20, 2017 la 9:40am
Mulțumim frumos!

ACTIV
Comentariu publicat de Maria-Ileana Tănase pe Mai 19, 2017 la 11:47pm

FELICITARI!


admin
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe Mai 17, 2017 la 10:05am
Meritul este al nostru al tuturor! M-aș bucura ca fiecare dintre noi să se bucure de revistă și să o dea mai departe spre citire. Nu se știe niciodată în mâna cui cade și cine-o citește și ce surprize avem!! E o onoare pentru noi că această cronica scrisă de domnul Profesor Victor Rusu, un critic de mare valoare, apare într-o revistă aflată sub egida usr!!
Să ne bucurăm deci împreună!

ACTIV
Comentariu publicat de Mihaela Moşneanu pe Mai 16, 2017 la 10:50pm

,Mulţumesc, frumos! Şi sincere felicitări!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->