Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

DESCOPERIRILE TEOLOGICE   SUNT ÎN PATRIMONIUL ÎNTREGII UMANITĂȚI

              Ele există și nu sunt cu nimic mai prejos decât descoperirile științifice. Impactul lor în planul trăirii umane este infinit mai sigur decât al celor din urmă, dată fiind ambivalența utilizărilor/1-3/. 

              Sfântului Siluan  Atonitul, Dumnezeu i-a dat prin rugăciune acest cuvânt:

              – Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui!

            Cam în același timp, anii 1905- 1906, lumea, deși a descoperit energii uriașe ca izvoare de viață, a pus și început focului apocaliptic,prin bomba atomică.

             Deosebirea este foarte mare  între a îl vedea pe om ca având strămoși comuni cu maimuțele, cum afirma nonșalant Charles Darwin, și ceea ce revelează în aceeași perioadă Sfântul Serafim de Sarov.

             Sensul vieții creștine este dobândirea Duhului Sfânt, omul fiind în realitate cununa creației, purtător al Chipului dumnezeiesc, partener de viață cu Însuși  Creatorul său.

             Se face afirmația că sfinții sunt pentru viața duhovnicească un fel de echivalent al laureaților Nobel pentru viața științifică. Dar ei sunt mult mai mult Descoperirile sfinților se asimilează  și se înțeleg doar în timp./1-3/ 

             "Dumnezeu s-a  vădit ca Lumină  a contemplării, purtându-l pe om la o raportare a sa prin experiere, în  timp și spațiu. El l se înfățișează cu totul distinct față de simțirea curentă ", spunea Sfântul Serafim de Sarov, imediat ce a făcut împreună cu ucenicul său Motovilov experiența vederii luminii nematerialnice. 

             În starea vederii Neziditei Lumini, omul se trăiește pe sine ca lumină  nematerialnică, și toată realitatea materială care îl înconjoară el o are,  ca pierzându-și consistența materialnică, devenind duhovnicească.

              O astfel de experiență umană ne  poartă  spre felul în care Dumnezeu  Însuși se raportează la creația Sa –omul. Omul  se împărtășește cu dar de Sus.

               Doar prin restaurarea ordinii firești,   în care duhovnicescul guvernează materialul și nu invers, se poate intui ceva din modul cum a fost la început, ce a vrut Dumnezeu Însuși de la această lume /1-3/

                Minunile făcute de Fiul Lui Dumnezeu dezvăluie  ierarhia corectă a valorilor.    Au fost unele încercări ne reușite de relevare a unei cosmologii creștine.Teoriilor științifice li se iartă   efemeritatea.

 

Bibliografie 

  1. Răzvan Ionescu ,"Duhovnicie și știință în teologhisirea arhimandritului Sofronie Saharov", Editura Apostolia, 2019, 
  2. Sofronie Saharov, "Cuvântări duhovnicești ", volumul I , Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2004,
  3. Sofronie Saharov, "Cuvântări duhovnicești", volumul II , Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2004. 

Vizualizări: 2

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->