Dinafară vopsit gardul, înăuntru leopardul... (pamflet)

În mod paradoxal, cu cât suntem mai informaţi, cu atât suntem mai uşor de manipulat. Este o realitate crudă a vremurilor în care trăim şi trebuie să acceptaţi ideea, fie că vă place, fie că nu.
Dar să analizăm puţin aspectul problemei, pornind de la un raţionament simplu. Să răspundem, aşadar, la câteva întrebări:
1. Ne uităm cu toţii la TV? Da.
2. Avem telefoane mobile/ tablete? Da.
3. Avem reţea FB? Majoritatea.
4. Se face reclamă pe aceste reţele? Se face.
5. Aţi cumpărat cel puţin un produs influenţaţi de aceste reclame, dar
mai ales de părerile unor presupuse persoane care l-au utilizat cu rezultate mirobolante? Presupun că da, pentru că eu însămi am cumpărat nu unul, ci chiar mai multe .
Concluzia? Simplă, asemenea întrebărilor: suntem manipulaţi. De ce? Să fim serioşi! Cine poate verifica identitatea Mariei din Arad (exemplul e aleatoriu, desigur!), care laudă un produs sau altul.
Precum vedeţi, suntem manipulaţi cu bună ştiinţă şi culmea ironiei, nici nu ni se pare nimic în neregulă cu asta. A intrat deja în rutină şi chiar dacă suntem conştienţi că uneori, în spatele unei reclame (la Tv sau Internet), se poate ascunde foarte bine un impostor ce ne vinde iluzii, tentaţia este foarte mare. Curiozitatea ne împinge să urmărim postul TV sau deschidem site-ul Net , mai ales dacă este însoţit de o imagine sugestivă şi de promisiunea că bând suc de sfeclă sau bicarbonat dizolvat în apă pe stomacul gol, de exemplu, slăbim 10 Kg într-o lună. Numai deschizându-l însă descoperim că în fond este vorba de reclama la un produs de slăbit, şi nicidecum de banalul bicarbonat sau arhicunosuta sfeclă.
Reclama însă susţine cu imagini sugestive (se înţelege, recurgând la photoshop!) că este un produs nou, inovator de slăbit şi numai şi numai în această zi este cu reducere de 50%, preţ ce reprezintă, de fapt, a treia parte dintro pensie modică, fiind la promoţie. Şi tot aşa în fiecare zi, promoţii peste promoţii. Măi să fie!
Şi culmea, făcând unele cercetări, ştiind şi oleacă de latină (sic!), am descoperit că era vorba de o banală plantă pe care o poţi cumpăra de la orice Pafar, supermarket sau farmacie cu numai trei –patru lei. Dar nu... Produsul abia ce-a făcut ochi şi de-aceea costă zeci, sute de Euro! Chiar am urmărit un produs la un moment dat şi am observat că zilnic se reporneşte cronometrul de la un anumit prag. Să nu cumva să piardă onor clientul promoţia, nu? Dar grijulii mai sunt comercianţii ăştia cu onor clientul, nu le fie de deochi! Şi pune botul ţaţa Miţa şi lelea Ioana (prima generaţie ajunsă la oraş, ştim din ce pricini, în regimul de sinistră amintire!), că doar suferă de inimă de-o viaţă şi i-auzi, în patru zile scapă cu... păducelul de patruzeci de Euro! Dacă e scump, o fi şi bun, adică trebuie să fie, că doar e şi la juma’ de preţ, adică la preţ întreg ar costa şi mai şi ... No comments!
Aşadar, fiţi cu ochii-n patru! Dinafară-i vopsit gardul, înăuntru-i... leopardul!

Vizualizări: 23

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2022   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->