Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

Se spune că sărbătoarea iubirii autohtone și a bunei dispoziții, Dragobetele, are rădăcini în tradițiile din vremea dacilor. Odinioară, Dragobetele avea o semnificație asemănătoare precum Cupidonul în mitologia romană sau ca și Erosul în mitologia greacă. În tradiția populară, în țara noastră Dragobetele mai era cunoscut sub numele de "Năvalnicul" , "Logodnicul păsărilor" și Cap de primăvară, deoarece multe dintre tradițiile specifice acestei sărbători populare au legătură cu venirea îndrăgitului anotimp- primăvara. De-a lungul timpului, Dragobetele era perceput ca un flăcău iubăreț, chipeș și năzdrăvan și , an de an, este sărbătorit îndeosebi în Oltenia și în Vestul Munteniei în data de 24 februarie.
Odinioară, tinerele şi flăcăii, îmbrăcați în haine noi, țesute în casă, se întâlneau în ziua de Dragobete în familia unui burlac. În prima parte a sărbătorii fiecare povestea cele mai frumoase amintiri trăite de la sărbătoarea Dragobetelui din anul trecut; apoi gustau din bucatele pregătite de gazdă, iar prăjiturile în formă de inimioară erau preferatele oaspeţilor. Când vremea era frumoasă, cu toţii porneau în grupuri prin lunci şi păduri, cântau și se veseleau, sperând că veselia lor prevestește o nouă iubire. Tinerii sperau că voia bună le poartă noroc
În ziua de Dragobete, tinerii și tinerele, glumeau, râdeau, își făceau declarații de dragoste sperând că le va merge bine și vor fi iubiți de toata lumea în cursul acelui an.
De secole, se crede că florile culese de Dragobete atrag norocul. Odinioară, tinerii și fetele din localitățile Munteniei și Olteniei, unde se sărbătorește totdeauna Dragobetele, culegeau primele flori de primăvară, întâlnite în cale: ghiocei, viorele şi tămâioase. Se spunea că persoana care aduna mai multe flori de primăvară era norocoasă şi în dragoste. Florile adunate în ziua de Dragobete erau aşezate la icoane, până la sărbătoarea Sânzienelor, pe 24 iunie. În acea zi, florile erau aruncate într-o apă curgătoare din localitatea natală. Cu acest prilej, fiecare tânără rostea o incantaţie și avea convingerea că florile, răspândeau în drumul lor, în tot universul, dorinţa ei de a avea noroc în dragoste. .

Și în zilele noastre, în unele comune din Muntenia, dar și în comuna Buzești din judetul Olt, localnicii serbează Dragobetele pentru a fi ocoliți de boli.
În credința populară, în ziua de Dragobete se împerechează părările și își pregătesc cuibul.
Totodată, există credința că, dacă în această zi o fată nu se întâlnește cu un băiat, fata respectivă nu va fi iubită tot anul. De aceea, în popor, Dragobetele este sărbătorit, potrivit tradiției de secole prin veselie și petreceri în fiecare comunitate.

Vizualizări: 52

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Nicoleta Mija pe Martie 6, 2017 la 11:51am

Mulţumesc!


moderator
Comentariu publicat de Nitu Constantin pe Martie 4, 2017 la 10:27am

Multă iubire vă doresc! O primăvară frumoasă!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->