Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

 

 Preambul

 

Cecenia este o regiune în nordul Caucazului în care populația locală a luptat neîntrerupt împotriva dominației străine, începând cu Imperiul Otoman în secolul al XV-lea. Până în cele din urmă, cecenii s-au convertit la islam și tensiunile lor cu turcii au început să scadă, dar s-au acutizat cele cu vecinii lor creștini: georgienii și cazacii, cu calmîcii budiști, iar în secolul XIX cu expansiunea Rusă.

Inclusă de către Stalin în teritoriul rus, deci fără drept de autonomie, Cecenia declanșează două războaie de secesiune, între 1994–1996 și 1999–2009.

 

Actul I

 

Asaltul asupra teatrului moscovit a început la ora 21. Cincizeci de bărbați si femei ceceni, înarmați cu puști, au preluat controlul asupra salii de teatru a Casei de cultură a unei uzine de rulmenți, situată într-un cartier muncitoresc din sud-vestul Moscovei, pe scena căreia se desfășura, în acel moment, una dintre cele mai populare comedii muzicale din Rusia. Rebelii ceceni au luat aproximativ 700 de ostatici. După ce au ucis o femeie, despre care cecenii au crezut ca este o colaboratoare a serviciilor ruse de securitate, ostaticii s-au adresat președintelui Vladimir Putin: Puneți capăt acțiunilor militare din Cecenia. Au fost destule războaie. Avem părinți, copii, surori si frați. Le prețuim viețile, se cerea în mesajul care a fost citit în fata teatrului de către o femeie, în numele tuturor ostaticilor. La scurtă vreme, trupe si transportoare blindate rusești au ocupat poziții în jurul teatrului. Comandoul cecen a cerut să negocieze cu reprezentanți ai Crucii Roșii și Organizației Medicii fără Frontiere, dar cu o condiție: negociatorii să nu fie ruși. Teroriștii au avertizat că, pentru fiecare cecen ucis, vor lichida câte zece civili și ca vor arunca clădirea teatrului în aer în cazul în care poliția va interveni. Comandoul condus de Movsar Baraiev, nepotul temutului comandant cecen Arbi Baraiev, ucis cu un an înainte, a dat un termen-limita de șapte zile autorităților ruse pentru a decide oprirea ostilităților în Cecenia și începerea retragerii trupelor, amenințând că, în caz contrar, teatrul va fi aruncat în aer cu sutele de ostatici aflați in interior.

 

Actul doi- Eșecul negocierilor

 

Primele încercări de a negocia cu teroriștii nu au avut nici un rezultat.

La 17 ore de la luarea de ostatici, Vladimir Putin, confruntat pentru prima oara, în calitate de președinte, cu o criză atât de gravă, a dat o declarație, prin care arata că teroriștii sunt străini și au legătură cu atentatul de la Bali. La scurt timp după ocuparea teatrului, două femei au reușit să scape. Cecenii au deschis focul si au aruncat grenade în direcția lor, dar nu au reușit decât să o rănească pe una dintre ele. A doua zi, cecenii au acceptat să elibereze 150 de persoane, cele mai multe fiind copii, georgieni si cetățeni străini. În aceeași zi, un deputat cecen, Aslanbek Aslahanov, a discutat la telefon cu șeful teroriștilor. Teroriștii au cerut sa vorbească cu șefii partidului Uniunea Forțelor de Dreapta, Boris Nemtov si Irina Hakamada, după care au mai eliberat cinci ostatici. Ostaticii eliberați au oferit informații privind situația dramatica din interiorul teatrului. Cu rebelii a discutat și Jozef Kabzon, un deputat rus nu lipsit de popularitate printre ceceni. Rușii au riscat chiar și trimiterea unei echipe de televiziune în teatru pentru a-i lua un interviu lui Baraiev. Cererile cecenilor nu erau clar formulate și situația a ajuns curând într-un punct mort.

 

Actul Trei- Asaltul forțelor Alfa

 

Putin a convocat 200 de membri ai forțelor anti-teroriste de elita – Forțele Alfa – cu scopul de a intra in clădire, ajutați de un grup de amatori numiți „Săpătorii” – experți în lumea subterană moscovită. Strecurându-se prin canalizare, prin conducte înguste, membrii Alfa au ajuns sub clădirea teatrului, unde au montat dispozitive de ascultare. În momentul în care s-a confirmat că, în interiorul teatrului, cecenii au ucis doi oameni, a fost dat ordinul de asalt asupra clădirii. Cu o jumătate de ora înaintea asaltului, trupele rusești au găurit un perete, pompând în teatru un gaz paralizant, pentru a-i neutraliza pe teroriști. Echipele Alfa au năvălit prin tunelul săpat sub clădirea teatrului. Dezorientați de gaz si de rapiditatea atacului, teroriștii nu au mai avut timp să arunce teatrul în aer. În schimbul de focuri care a urmat, toți cei 50 de ceceni au fost uciși, un singur membru Alfa fiind rănit.

 

Epilog

 

În urma atacului au murit 124 persoane din care: un agent de poliție, doi agenți sub acoperire, un membru antitero, două persoane de suport (voluntari și eroi, care au amplasat și declanșat buteliile de gaz).

 

Tehnica

 

Gazul lansat de forțele speciale pentru a-i anihila pe membrii comandoului le-a provocat celor aflați în clădirea teatrului pierderea cunoștinței, probleme respiratorii si pierderea memoriei. Asupra autorităților de la Kremlin, care au optat pentru o intervenție în forță pentru a rezolva criza, sacrificând 124 oameni, s-au făcut presiuni din partea mass-media si a opiniei publice internaționale pentru a explica ce tip de gaz au folosit forțele speciale în timpul intervenției. Autoritațile de la Kremlin au păstrat secretul, afirmând doar ca gazul este o substanță specială.

 

After

 

Nu s-a precizat nici câti ostatici au murit in interiorul teatrului și câti la spital. În afara celor morți, alți 390 de ostatici au fost spitalizați, mulți în stare gravă din cauza.. „Nimeni nu a văzut nimic. Ne-am culcat la pământ când am simțit mirosul gazului. Era ca o ceață ușoară care cobora din tavan și mirosea a ars. Era ca și când aș fi băut o tona de votcă”, a declarat un supraviețuitor. Experții militari cred ca gazul ar putea avea in componenta un drog halucinogen. Doctorii au descris gazul ca fiind un agent neuro-paralizant, care afectează sistemul nervos. Specialiștii francezi cred ca ar putea fi vorba despre gazul asfixiant de tip CS, numit clororbenziliden malonitril, gaz lacrimogen extrem de puternic, care provoacă arsuri ale pielii si ochilor, greață si care poate avea efecte pe termen lung. Misterul a fost sporit și de faptul ca spitalele unde au fost internați supraviețuitorii au fost păzite de forțele speciale. Rudele nu au fost primite înăuntru, iar medicilor li s-a ordonat sa nu externeze pe nimeni, deoarece printre pacienți s-ar fi putut ascunde câțiva teroriști ceceni. Se știe doar ca nici unul dintre cadavrele scoase din spital nu prezenta urme de sângerare sau urme de gloanțe; fețele victimelor erau albe si supte, cu ochii deschiși și lipsiți de expresie. Rudele celor internați au afirmat că folosirea gazului fusese un mod de a experimenta o nouă armă chimică, iar statul îi folosise pe ostatici doar pe post de cobai.

 

Hotărâre sau brutalitate?

Modul de a acționa al forțelor ruse a fost, pentru o parte a presei occidentale, un semn al hotărârii cu care Putin a demonstrat că lupta Rusiei împotriva rebelilor ceceni face parte din războiul internațional împotriva terorismului.

Primul ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a declarat că autoritatile ruse au fost obligate să acționeze în momentul în care rebelii ceceni au început să ucidă ostaticii. „Nu existau soluții simple, sigure si lipsite de risc”, a mai afirmat Blair.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ari Fleischer, a evitat orice critica la adresa lui Putin, afirmând ca vinovați sunt cei care iau ostatici, punând astfel viețile oamenilor în pericol.

 

After time

 

Misterioasa substanță se dovedește a fi o varianta "made in FSB" (Federal Security Bureau) de carfentanil, o substanta artificiala, similara opiului si care este de 10.000 de ori mai puternica decât morfina, folosita de obicei pentru a imobiliza animalele mari. Totodată, așa cum s-a dovedit, nu a fost vorba, de fapt, de un gaz, ci de un aersol - particule mici care plutesc in aer.

"A fost aproape o performanta", a afirmat profesorul toxicolog Thomas Zilker de la Universitatea Tehnica din Munchen.

Un prim indiciu privind compoziția substanței a venit  atunci când ministrul rus al sănătății din acea vreme, Iuri Sevcenko, a declarat ca era vorba de un derivat al fentanilului, un opioid artificial de aproximativ 80 de ori mai puternic decât morfina. Unul din derivatele cele mai puternice ale fentanilului este carfentanilul, care este atât de puternic încât o picătură poate pune jos un elefant.

 

My point of view

 

Tehnic, ambele operațiuni au fost magistrale.

Pe de o parte, cecenii care au reușit să se infiltreze cu trupe și cu armament în federație, iar pe de cealaltă parte, pe trupele antitero, rusești.

Dacă infiltrarea cecenilor, cu arme și muniție, chiar în buricul târgului este o impardonabilă scăpare a celor de la Federalnaya Sluzhba Bezopasnosti, trebuie să recunosc că reacția celor de la Forțele Alfa a fost , pe măsură, certificând prestigiul pe care-l au. 

 

 

                                                                    ***

 

Vizualizări: 68

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->