Zile de naştere

Situată în vestul Bucovinei, la granița cu Maramureșul și Ucraina, localitatea Horodnic de Sus face joncțiunea unor obiective turistice primordiale cu care se poate lăuda toată România: Mănăstirea Putna, Mănăstirea Bogdana, Schitul lui Daniel Sihastru, rezervația Codrii Voievodeni și multe altele. Însă această oază a unei frumuseți rare s-a metamorfozat într-o adevărată citadelă culturală a regiunii datorită festivalului Regina Sânzienelor - aflat deja la a șaptea ediție.
În calitatea mea de ambasador al județului Brașov la acest eveniment lăudabil m-am bucurat de defilările sânzienelor din toată țara, admirând cu această ocazie tradițiile strămoșești, fascinat fiind de descântecele pentru norocul în dragoste, pentru prosperitate, recolte bogate, inclusiv a invocării divinităților.
Amfitrionii acestui festival au fost poetul și promotorul cultural Dumitru Parasca, alături de soția sa Elena. Acești oameni, încărcați cu un spirit național desăvârșit, au reușit ca în decursul a șapte ani la rând să bucure privitorul cu aceste datini ale sânzienelor, moșteniri din timpuri Zamolxiene, transmise de-a lungul generațiilor cu precădere și prin intermediul unor astfel de evenimente.
Desfășurat sub forma unui concurs, festivalul a avut mai multe secțiuni, premiindu-se prințesele, reginele, grupurile, costumele sau arta fotografică. M-au impresionat mult echipele regiunilor Piatra Neamț, Brad-Hunedoara, Basarabia, Suceava, Maramureș etc, delectat fiind de inocularea unor tradiții despre care nu știam prea multe. Am fost fascinat de coloristica costumelor, de mirosul parfumat al florilor de sânziene — flori pe care le-am confundat întotdeauna cu cele de muștar sau rapiță; de defilările unor reprezentante atât de frumoase venite din tot felul de județe, dar și de încântarea socializării cu oameni pe care i-aș fi sărit dacă nu ar fi fost această întrunire, inclusiv de legarea unor prietenii trainice.
Concursul în sine a avut 12 personalități incluse în juriu și mai mulți ambasadori veniți din numeroase județe. Din păcate nu toți au onorat cu prezența invitația familiei Parasca, din cauza fricii de pandemie. Păcat, pentru că organizarea evenimentului a fost impecabilă, primiți fiind așa cum numai bucovinenii știu ca să o facă. Am fost cazați în locații feerice, ne-am bucurat de frumusețile naturii și de animăluțele din zonă. Hrana a fost deosebit de gustoasă, eco, direct de la sursă, ca să concluzionez: o adevărată artă culinară. Atenția personalului hotelier a fost deosebită, cu întrebări constante dacă ne simțim bine. Chiar le-am pus întrebări despre posibilitatea valorificării bonurilor de vacanță, deoarece ne-am exprimat dorința reîntoarcerii în zonă.
Un portal salutar al legăturii de noi și noi prietenii s-a realizat și prin intermediul protocolului extins pe durata celor două zile cât a durat festivalul, piperat cu mai multe feluri de bucate tradiționale bucovinene, taifasurile cu distinșii invitați și multă voie bună.
Pentru cei care țin la timbrul național, la împărtășirea tradiției regionale la niveluri prioritare, recomand cu drag înscrierea în acest festival, promovându-l atât cât îmi stau puterile pe mai departe...

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de CIOBOTARIU MARIA pe Iulie 14, 2021 la 9:10am

Mereu cu admirație!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->