Zile de naştere

− Sunteți o persoană religioasă, domnule judecător?

− Da.

− Atunci știi că, prin definiție , omul este un păcătos.

− E doar o figură de stil ...

Jetul de apă îl îngenunche.

Bezna era totală, vocea părea că se aude de nicăieri și de pretutindeni iar starea sa nervoasă se înrăutățea. Luptă cu angoasa:

− De fapt ce vreți?

− Ce vrea fiecare om în sinea sa. Acolo, adânc, unde ajungi doar noaptea în insomniile vinovate. Dreptate.

−  Dreptatea e doar un cuvânt. O subiectivitate. Oricine poate face dreptate în numele unui țel sau unei idei proprii.

− Greșit!

Dreptatea este răzbunarea societății pe acel care a produs un prejudiciu acesteia. Individualizând, da, se ajunge la dreptatea personală, care se aplică în absența unei societăți care să o facă în mod instituțional.

− Greșit! Prima distincţie care ne vine în minte atunci când ne gândim în ce constă dreptatea e cea dintre dreptatea în sens juridic şi ceea ce se cheamă dreptatea socială. Spunem adesea că sistemele juridice constau în acele proceduri şi principii care permit stabilirea vinovăţiei sau a nevinovăţiei şi care determină pedepsele pentru cei vinovaţi, ca şi compensaţiile pentru victimele delictelor săvârşite. În acest mod, nimeni nu va avea mai mult decât ceea ce i se cuvine, iar cei cărora li se s-a luat nelegitim ceea ce li se cuvenea sunt compensaţi. Iar dacă intuiţia că dreptatea constă tocmai în a da fiecăruia ceea ce i se cuvine e corectă, atunci sistemele juridice vizează tocmai dreptatea: căci pedeapsa pentru cel vinovat nu face decât să îndrepte balanţa între avantajele de care acesta a beneficiat prin încălcarea legii (pe care însă ceilalţi au respectat-o) şi restricţiile impuse tuturor de lege. Asta sunt îndrituit să face eu și… deși poate în forul meu interior nu sunt în totalitate de acord cu o lege, eu prin natura meseriei trebuie să o respect.

− Bine. Se pare că nu ne-am înșelat. Asta nu înseamnă că nu mai ai nevoie de ceva dușuri reci. Adu-ți aminte ! Adu-ți aminte când, deși legea era în mâinile tale, ai lăsat subiectivitatea pe care acum o blamezi, să ia decizii.

Patru jeturi de apă îl aruncară de colo colo, lăsându-l precum o cârpă, iar amintirile se declanșară.

În bezna atotcuprinzătoare începură să se perinde toate acele fețe, fețele lor pe care nu le uitase niciodată, care-i bântuiau somnul, atotsuficiența, plicul cu bani, lașitatea, alcoolul băut până la autoconvingerea că a avut dreptate, uitarea… iar peste toate ochii ei. Ochii aceia mari, temători, care nu înțelegeau, nu voiau să înțeleagă.

− Blestem, răcni! Blestem! Blestem! Sunt vinovat. Faceți cu mine ce voiți.

− Da. Asta vom face.

 

− Sper că nu am neglijat nimic.

Ne-am străduit să vă asigurăm tot confortul. Mulțumit?

− O pușcărie de lux…

− Temporară,  domnule judecător. Încă odată vă întreb: considerați că dispuneți de toate condițiile pentru a vă putea exercita dreptul de judecător?

− Da, deși hotărârile mele sunt valabile doar în cadrul instituțional, în Curte.

−Acest aspect nu trebuie să vă îngrijoreze. Pentru liniștea D-voastră sufletească vă anunț că decizia luată nu va fi ultimativă. Alți patru judecători vor cântări aceiași cauză… Majoritatea va avea câștig.

− …Și cum pot să mă consult cu sursele, cu avocații, cu clientul?

− Aici aplicați doar dreptatea. O serie de procurori vor instrumenta  cazurile. Nici ei, nici D-voastră nu veți ști, niciodată, pe cine judecați. Doar fapte.

− Iar pedeapsa? Cine se va ocupa de aplicarea pedepsei?

− …Și în acest caz avem asigurat personalul calificat, suficient necesar.

− Inclusiv pedeapsa cu moartea?

− Domnule Judecător, nu ne substituim lui Dumnezeu. De asta se va ocupa personal. Noi dorim doar să împiedicăm recidivele și să oferim exemple edificatoare. Toate pedepsele vor fi corporale. Sistemul detenției s-a dovedit a fi cel mai prost posibil.

− Atunci… Dacă e cum cred eu… O să umplem țara de ologi!!!

 

                                                                     ***

Vizualizări: 45

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de Mihail Toma pe Octombrie 2, 2017 la 12:37pm

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->