Zile de naştere

Ilorian Păunoiu - Îngerul de la Popești - Vâlcea

ILORIAN PĂUNOIU – Îngerul de la Popești - Vâlcea

Motto: „Unii tac pentru că nu înțeleg nimic.
Alții tac pentru că nu înțeleg prea multe !”

Vineri, 9 septembrie 2016, în satul Meieni, comuna Popești, județul Vâlcea, la ora 12.oo, Ilorian Păunoiu, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România a ieșit pentru ultima oară din casa părintească, unde, într-o cameră a zăcut de o boală nevindecabilă: Distrofie musculară progresivă de tip Duchenne, timp de 29 de ani, și, așa, imobilizat în pat atâția ani, se considera ”un om normal” cum însuși afirma.
A scris și publicat versuri de o rară sensibilitate sufletească.
...Lume și lume...
Toți vecinii, sătenii, mai puțin doamna primar, Aurora Măgură, consilierii locali (rușine! mai au mulți Iloriani?), n-au catadicsit să fie prezenți, cel puțin să mulțumească prietenilor, colegi de breaslă: poeți, scriitori, artiști plastici etc. veniți din Vâlcea, Drăgășani, Slatina, Craiova, Tg. Jiu...
Venirea prietenilor să-l conducă pe ultimul drum pe poetul iubirii, Ilorian Păunoiu, nu a fost un mare efort. Doresc să-i nominalizez... Craiova: Daniela Tiger, Gabriela-Georgeta Ciucă, Cristina Bălășoiu și Augustin Jianu; Drăgănești- Olt: Liliana Terziu; Drăgășani: Marian Bărăscu; Vâlcea: Nicolae Nistor, Zenovia Zamfir, Nicu Cismaru, Marian Pătrașcu, Ion Soare, Violeta Scrociob, Gheorghe Cărbunescu, Nelu Barbu și părintele Nicolae State-Burluși, care, alături de preotul-paroh, Florea Popescu și alți trei preoți au oficiat slujba de înmormântare. A fost prezent și Ion Părăianu, însoțit de prietenul Nicolae Garaiman și fiica acestuia, Mirabela Garaiman, din Roșiile, Vâlcea.
Drumul până la biserică să fi fost de 400/500 de metri. Cortegiul funerar urma carul mortuar într-o liniște deplină. În mintea fiecăruia, una după alta, treceau imagini cu chipul de copil și înger ale lui Ilorian.
În pronaos și naos erau zeci de credincioși. Eram lângă domnul profesor dr. Ion Soare. Mai la dreapta erau poeții Nicu Cismaru și Nelu Barbu.
Ilorian cu mâinile subțiri ca firele de crini împreunate pe piept, ca în semn de închinăciune, aștepta sărutul prietenilor care lăcrimau la cuvintele duhovnicești exprimate de preotul paroh, Popescu Florea, un preot solid, puternic, asemuind unui voievod, cu un chip trufaș de sfânt, desprins dintr-o icoană. M-a impresionat până la lacrimi slujba completă, (cca. trei ore), pe care, preoții ăștia, tineri, o țin, cum se zice, de ochii lumii.
Când, în final, a ținut o prelegere despre copilăria și viața lui Ilorian Păunoiu, toți cei prezenți au devenit stane de piatră. Nu mișca unul; erau galbeni, negri, vineți de durere.
Despre poetul Ilorian Păunoiu și opera lui au vorbit preotul Nicolae State Burluși, profesor dr. Ion Soare, care are meritul de al fi descoperit și publicat în revista „Vâlcea literară” (1986). După debut a publicat în revistele Tribuna (Cluj-Napoca) și Luceafărul (București). A înființat Cenaclul „Lumina” în comuna natală, Popești, 2001; iar la Rm. Vâlcea a înființat Cenaclul „Lumină lină”.
A avut emisiuni la multe posturi de radio și televiziune.
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România.
A primit numeroase diplome și premii pentru volumele publicate, pe care îmi îngădui să le amintesc, pentru mulți, necunoscute: Strigarea numelui – 1998; Jocul secundei – 1999; Scrisori către aproapele – 2000; Introducere în agapologie (eseuri), – 2000; Balul reginelor – 2002; Arheologia sensibilă – 2002; Agapologia. Logodna iubirii cu libertatea – 2014; Unde-s iubirile de ieri? – 2015.
Revenind la momentul evenimentului, au mai luat cuvântul Nicu Cismaru, Marian Pătrașcu (Rm. Vâlcea), iar, când poeta Daniela Tiger (fondatoarea cenaclului Cafeneaua Literară Cetatea Băniei, Craiova), în numele delegației, a luat cuvântul și a recitat poezia lui Ilorian Păunoiu, ”Bucurați-vă...”, cu atâta emoție, că suspina înăbușit, ceea ce a transmis întregii adunări. Au fost clipe de vis.
Ca prieten și vâlcean doresc să mulțumesc tuturor prietenilor de breaslă veniți din toată Oltenia și nu numai, să-l conducem pe Ilorian Păunoiu pe ultimul drum pământesc; că el are drumul lui spre ceruri, în Împărăția lui Dumnezeu, unde, peste noi toți este toată voia Lui.
Pe Ilorian să-l aibă sub aripa ocrotitoare, să-l păzească și veșnic să-l odihnească în deplină pace!
Nu închei aceste rânduri până nu scriu cu majuscule numele surorii lui Ilorian Păunoiu, RODICA MATEI, care s-a pătimit mai mult decât el, în cei douăzeci și nouă de ani, țintuit la pat [1987-2016].
Nu pot să nu scriu cu aceleași litere numele distinsei doamne preoteasă LILI POPESCU – soția preotului-paroh, după câte i-am reținut numele, pentru o atenție deosebită față de toți cei ce l-au petrecut pe ultimul drum pe copilul permanent zâmbăreț – ILORIAN PĂUNOIU, ca și pe doamna Maria Mihaela Matei, expert în arta culinară, tuturor plăcându-le mâncarea de pomană pregătită, ca la țară, la ceaun, la foc, pe vatră.
DOAMNE, IARTĂ-L ȘI ODIHNEȘTE-L VEȘNIC ÎN PACE !

Ion Părăianu 11. 09. 2016
Daniela Tiger

Poezia ”Bucurați-vă...” recitată de poeta Daniela Tiger:

BUCURAȚI-VĂ...
19.06. 2015
Bucurați-vă de păsări
care cântă-n zori de zi;
bucuraţi-vă de rouă
și de jocul de copii!

Bucurați-vă de alge,
bucurați-vă de nori;
bucurați-vă de pace,
și de șiruri de cocori!

Bucurați-vă de vise,
bucurați-vă de stele,
de cireșe, de caise
şi de versurile mele!

Bucurați-vă cu teii
și cu floarea de salcâm
bucurați-vă cu mieii
când umblați desculţi prin fân!

Bucurați-vă, celule,
de lumina necreată;
bucurați-vă, voi, hule,
în prăpastia semeață!

Bucurați-vă de cântec,
bucurați-vă de mare;
bucurați-vă de munte,
bucurați-vă de soare!

Bucurați-vă că sunteți
și că vine-o dimineață;
bucurați-vă de zâmbet,
bucurați-vă de viață!

Bucurați-vă!

Vizualizări: 187

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de Mihaela Moşneanu pe Septembrie 19, 2016 la 2:29pm

Dumnezeu să te odihnească!


ACTIV
Comentariu publicat de ovidiu dinica pe Septembrie 18, 2016 la 9:31pm

Dumnezeu sa-l odihneasca

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->