Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

Jocuri de cuvinte – curul în vocabular și în artă (1)

          (postarea precedentă)

 

          Jocuri de cuvinte – curul în vocabular și în artă (1)

(citiți întregul articol AICI)

         

          Moto:

„Nu-i place femeia șnur,

Fără țâțe, fără cur,

Ci rotundă ca o nucă,

Jumate țâțe, jumate bucă!” (N.C.)

 

Femeia nucă, jumate țâță, jumate bucă

 

            Curul ăsta are 81 de definiții în dicționarele românești, din care reținem că vine din latină (E: ml culus), explicat ca: (Pop) 1 Șezut. 2 (Îlav) În cur sau din cur Șezând. 3 (Îe) Ce-mi ești bun, dacă dormi în cur! Se spune despre un om leneș. 4 (Îla) Cu curul în două luntre Nehotărât. 5 (Îal) Duplicitar. 6 (Irn; îe) Capul ți-a mai fost o dată la cur Ți-e capul prost. 7 (Îe) Gura bate curul Vorba nesocotită se pedepsește 8 (Îe) A se da de-a curu-n cap A se da de-a berbeleacul. 

9 (Îe) A se da în cur și-n cap A se da de-a berbeleacul.... 11 (Îe) A nu-i da curul de pământ (călcâie) A nu-și vedea capul de treburi Si: a nu mai prididi. 12 (D. femei; îla) Iute sau rea de cur Desfrânată. 13(Îe) A da averea pe cur A cheltui banii cu desfrânatele. 14 (Îe) A se scula cu curu-n sus A fi prost dispus. 15 (Îe) A se ține de curul cuiva (sau a i se băga cuiva în cur, a pune palma în cur cuiva) A linguși pe cineva. 16 (Îe) A-și pune palma în cur A fi nepăsător. 17 (Îe) A rămâne cu curul pe gheață A rămâne rușinat. 18 (Îe) Mă doare în cur (de tine) Puțin îmi pasă (de tine)! 19 (Îe) Ce-i pasă curului lui? (sau curul lui și patru bani) Se spune despre cineva care nu se sinchisește de nimic. 20 (Îe) A pătrunde (sau a reteza) paiul cu curul de frică (sau a-i țâțâi ~ul de frică) A fi înspăimântat. 21 (Îe) A (se) râde lumea de cineva și cu curul A ajunge batjocura lumii Si: a ajunge de poveste. 22 (Îe) A-i ploua și a-i ninge în cur A fi fără chef. 

             Și mai există: 23 (Mol; îe) Din cur! Nici nu-mi pasă. 24 (Îe) În cur după ureche Habar n-am. 25 (Îe) A întoarce (totul) cu curu-n sus A răsturna totul. 26 (Îae) A cotrobăi. 27 (Îe) A gândi cu curul A judeca prost. 28 (Îe) A lucra cu curul (sau cu picioarele) A lucra (foarte) prost. 29 (Bot; îc) curul-boului Măceș (Rosacamina). 30 (Bot; îc) cur-cu-beșică Remf (Aristolochia clematitis). 31 (Bot; îc) curul-găinii (sau curul-puiului) Păpădie (Taraxacum officinale). 32 (Îae) Podbal (Tussilago farfara). 33 (Îae) Susai (Sonchus arvensis). 34 (Med; șîc) cur-de-găină Pecingine. 

          Și în plus: 35 (Îc) cur-gol(ea) Om sărac. 36 (Dep; îs) cur de muiere Femeie. 37 (Med; îc) cur-de-ou Urcior2. 38 (Îs) curul popii Papiotă pe care se înfășoară bumbacul. 39 (Lpl îf curi) Bucă. 40 (Înv; îe) A-și bate ~curii A-și bate joc. 41 Anus. 42 (Îe) A se băga (sau vârî) ca rufa (sau cămașa) în curul săracului (sau ca musca în curul calului) A se băga nepoftit în vorbă. 43 (Îae) A se duce undeva neinvitat. 44 (D. haine, obiecte etc.; îe) A trage prin cur A uza. 45 (Îae) A murdări..... 

 

Cururi subacvatice

 

          bȘi tot așa: 47 (Îe) Parcă e cu miere în cur Se spune despre cineva extrem de atractiv. 48-49 (Îe) A avea ceva în ~ A fi preocupat (sau supărat) de ceva. 50 (Îe) A-și mânca din cur (unul altuia sau unul de la altul) A fi nedespărțiți. 51 (Îe) A muri în curul cuiva A nu se despărți de cineva cu care este foarte apropiat. 52 (D. obiecte) Partea dinapoi a unui obiect. 53 (Îe) La cur~ul pământului Foarte departe. 54 (Îs) cur de stog Partea de jos a stogului. 55 (Îs) cur de sac Sac umplut foarte puțin. 56 (Îs) ~ul lemnului Capătul gros al unui trunchi Vz buzer, butuc. sursa: MDA2 (2010). Cu asta cred că v-ați lămurit!

            Că și Scriban a explicat românilor oarece despre obiect: 1) cur n., pl. urĭ (lat. cûlus, it. sp. culo, fr. pv. cat. cul, pg. culo). Triv. Partea din apoĭ a corpuluĭ animalelor. Fund: curu paharuluĭ. Coadă: curu căruțeĭ. Pupă: curu corăbiiĭ. Culată: curu tunuluĭ. Pl. m. curĭ (Iron.). Cur mare. A sta saŭ a ședea în cur, a ședea pe partea posterioară a corpuluĭ. Cur de găină, pecingine (sursa: Scriban 1939).

 

Cur protejat și pus în valoare inteligent

 

„Amintirile noastre sunt singurul paradis din care nu putem fi izgoniți." Jean Paul Richter

 

http://webdidacticanova.blogspot.ro/

https://lenusa.ning.com/profiles/blog/list?user=2xbgg4a2kinp8

http://geo.unibuc.ro/cv_nitu_c.html

nitu.constantin@yahoo.com

constantin.nitu@g.unibuc.ro

Vizualizări: 391

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Nitu Constantin pe Noiembrie 25, 2018 la 6:57pm

Eu? Nimic! Văd că nu mi se mai permite să postez continuarea! 

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->