Jocuri de cuvinte – negru

          Geografie lingvistică

           Negru

          Moto: „Am rămas cu minţi integre/ Fiindcă-n viaţ-avurăm pile:/ Printre ani cu zile negre/ Fost-au ani cu negre zile.” (Paradoxul supravieţuirii, de Mihai Haivas, din revista "Booklook")

         Iată că viața ne obligă să scriem despre un cuvânt românesc, care a creat mare tevatură în lumea sportivă și în cea politică, pentru că arbitrul Colțescu, la întrebarea altui arbitru „care din ei” a răspuns simplu „negrul”. Juca PSG cu o echipă turcă. Jucătorii au ieșit de pe teren. Și toți au sărit în sus că omul ar fi rasist. A intervenit și președintele Turciei.

          Ba și ministerul nostru de externe, și federația de fotbal, au răspuns ambiguu, ba a sărit la gâtul arbitrului „românca” Roxana și nu mai știu cum, ministru al sportului în Hexagon. A trebuit să ne apere un fost fotbalist englez de culoare, acum comentator sportiv, care a explicat exact că în limba română există cuvântul negrucare nu are conotație rasistă. Ba ne-a apărat limba și un ziarist maghiar ca a dovedit că trebuie să îți aperi vecinul când alții îl urăsc.

          Așadar, conform dicționarelor, negru, despre obiecte, părți ale unor ființe etc., înseamnă care nu reflectă lumina, care au culoarea cea mai închisă, adică de culoarea funinginii, a cărbunelui, a penelor corbului. Iar rasă neagră este o rasă de oameni cu pielea brună închisă, părul creț și buzele groase, originară din Africa. Jignește pe cineva dicționarul?

       MDA2 (2010) precizează etimologia: „E: ml niger, -gra, -grum”, adică l-am moștenit din cuvântul latin medieval nigrum, acuzativul lui niger, putându-l noi compara cu cuvântul dacoromân negru. Și negru există și în asturiană, istroromână, leoneză (în nordul Spaniei, în jurul orașului León), meglenoromână, aromână.

Explicații în wikționarul englez

          Englezii dau în final și explicația de mai sus, „black person”. Ba ne invită cu îndemnul vedeți și (see also), trecând numele în limba română pentru principalele culori existente. Oare alții cum zic acestei culori? Că noi avem pâine neagră, pământ negru (cernoziom, chișai), drum negru (drum de căruță, peste câmp), vin negru, cutie neagră (la avioane), post negru etc.

          Așadar, în alte limbi, pentru negru există:

          Postarea întreagă o găsiți mai jos, în format pdf, prin click pe:

Jocuri%20de%20cuvinte%20-%20negru.pdf

          Mulțumim, domnule președinte! Așa că eu cred că ne-am cam lămurit. Vorba domnului academician, fiecare să judece. Trebuie să ne schimbăm mereu în bine, dar și alții ar trebui să se comporte cu atenție cu noi, românii...

În rest, să fiți iubiți!

          (continuare)

          Constantin Nițu

nitu.constantin@yahoo.com

constantin.nitu@g.unibuc.ro

Vizualizări: 111

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Nitu Constantin pe Decembrie 16, 2020 la 8:26am

Mulțumesc!


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Decembrie 15, 2020 la 9:22pm

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->