Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

LA TIMP DE CORONAVIRUS- DĂRUIND VEI DOBÂNDI

          Nu îngropa talantul! Ce,  și cum să scrii Sunt sigur că vei scrie ceea ce trebuie omului de azi, oamenilor în general. Sunt cuvinte pe care mi le-a adresat duhovnicul meu acum douăzeci și doi de ani, când la moartea tatălui , m-am simțit mai mult ca atras de Biserică pentru a mă ruga,  mai ales pentru cel care plecase recent la cele veșnice, și pentru toți ai mei,  a apela la Sfintele Taine.

          Omiliile Părintelui Monah de la Rohia, nimeni altul decât Pr. Nicolae Steinhardt au fost ținute între anii 1980 și 1989, timp de nouă ani. / 1/

          În principalele pilde, se situează și cele ale "Nunții de la Cana Galileii" , "smochinului neroditor", sau "cananeencei". Domnul nu propovăduiește: pustiul, pusta, tundra, spinii, mărăcinii, pălămida, șarpele, piatra, scorpia. Ci:strugurii, smochinele, pâinea, oul, peștele, mierea, vinul vechi și bun, spune Monahul de la Rohia. E bine să înțelegem că Domnul se împotrivește dezmățului, păcatului, nu osândind cinstita bucurie, binecuvântatul belșug, sfânta dragoste de viață, al cărui nume este Hristos, Care spune:

           Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi, Ioan, 11,25./1/ În Parabola smochinului, nu de smochini și smochine se face mențiunea, ci de om. Tot așa și în alte metafore neotestamentare.                 Omul nu dispune de o scuză valabilă pentru a-L refuza pe Făcătorul tuturor, sau pentru a–I spune:n-am timp, sau, acum nu e timpul potrivit!

          Soroace, date, condiții, clauze, tocmeli, toate sunt lovite de nulitate absolută. Chemării de Sus i se poate răspunde doar cu:- Iată-mă, ori -Da, Doamne! Motivările, fie ele omenești, plauzibile, nu pot fi luate în considerație.                  Mereu și în orice clipă este vremea și acum de a răspunde: Iată-mă!, Lui Hristos. Interpretarea alegorică se impune, smochinul fiind  omul, iar smochinul neroditor  omul ne roditor, rece,aspru, nereceptiv chemărilor cerești.                       Nicăieri teoria disponibilității integrale enunțate de marele scriitor și filosof André Gide- laureat Nobel, nu se aplică mai la propriu, mai desăvârșit, ca în relațiile dintre făptura umană și Ziditorul ei.

             A fi disponibil, înseamnă a fi oricând, încins cu toiagul în mână, cu încălțămintea în picioare, pregătit de drum, de acțiune, cu un răspuns afirmativ, de roadă cum s-ar spune.

             Este chiar momentul de acum al omenirii, de a se schimba de ce nu, prin epidemia de coronavirus. Franța este una din țările cele mai încercate europene, după Italia, Spania, înaintea Germanei sau la fel Angliei, etc.

             Orice preocupare, orice grijă, orice bucurie, orice exigență pălesc, pier cu totul în prezența vocii divine.Trâmbițele cerești au sunat.

             Omului nu i se cere imposibilul fizic, i se cere perfect posibilul moral, să aibă răbdare, să se închidă în cămăruța lui, împreună cu cei foarte apropiați, pentru a se ruga; dacă el conviețuiește cu aceștia, să se lepede de sine, așa cum o repetă și scriitorul francez Paul Claudel:

             - De ce vă temeți? Sunt Imposibilul Care vă privește! Nefericitul smochin nu este altul decât omul neștiutor, proceduristul, legalistul, de sine stătătorul, învârtoșatul, formalistul fariseu, care se socotește apărat de termene și de strictețea prescripțiilor, care își ajunge sieși, nu are nevoie de milă, sau de Duh Sfânt, cel care altădată se îndreptățea,fălindu-se că dă zeciuială din...chimen, izmă și mărar.

              Să nu avem un comportament nefericit în momente de mare cumpănă umanitară, planetară în care ne găsim. Este vremea încercărilor și  cernerii noastre. E vorba de un examen divin.

              Sunt puse la încercare în aceste clipe cumplite,nu numai credința în Dumnezeu dar și caracterul nostru. Ce face femeia cananeancă în clipele de punere la încercare? Ea dovedește credință, dezinteres pentru ea, ci doar pentru fiica ei, curaj, siguranță, bunăcuviință, smerenie, inteligență..

              Dintre însușirile plăcute Domnului, acestea i-au stârnit bucuria și admirația, cele enumerate mai sus. Frica, obrăznicia și prostia nu-I sunt plăcute Lui Hristos –Fiul Lui Dumnezeu.

              Suntem deci în fața unui examen planetar de cernere. Să-i facem față până la urmă cu bine, indiferent de starea de sănătate în care ne găsim. Domnul, are grijă de noi, de fiecare!

Bibliografie 1. Nicolae Steinhardt, "Dăruind vei dobândi",Opera integrală, 2 "Cuvinte de credință", Editura Mănăstirii Rohia.

Vizualizări: 7

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->