Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

Moment magic la Opera din Roma. Silvio Berlusconi lovit de Giuseppe Verdi 

12 martie 2011. Italia a sărbătorit aniversarea a 150 de ani de la unire şi cu acest prilej a fost organizat la Opera din Roma un spectacol cu una dintre cele mai simbolice lucrari dedicate acestei uniri: Nabucco de Giuseppe Verdi. Dirijor: Riccardo Muti. 
 Nabucco de Verdi este o lucrare muzicală politica: ea evocă povestea de înrobire a evreilor în Babilon, şi celebra piesa "Va pensiero" este cantata de corul sclavilor oprimaţi. În Italia, acest cântec este simbol al căutarii libertatii poporului, care în 1840 - anul în care opera a fost scrisă - era asuprit de către Imperiul habsburgic, luptand până la crearea  Italiei unificate.

Înainte de spectacol, Gianni Alemanno, primarul Romei, a urcat pe scena pentru  un discurs ce denunta reducerile din bugetul culturii, de catre guvern.
Alemanno este membru al partidului de guvernământ şi fost ministru in guvernul Berlusconi.

 
Această intervenţie politică într-un moment cultural dintre cele mai simbolice pentru Italia, a produs un efect neaşteptat, mai ales ca Sylvio Berlusconi era prezent la spectacol ... 

Times
Riccardo Muti, dirijor, spune că a fost o reactie de revoluţie: "La început, am fost ovaţionat de public. Apoi am inceput spectacolul de operă. Totul mergea foarte bine, dar cand am ajuns la celebrul cântec Va Pensiero, imediat am simtit ca atmosfera a devenit tensionată în audienţă. Exista lucruri pe care nu le poţi descrie, dar le simti. Anterior, tăcerea publicului era preponderenta. Dar atunci când oamenii au realizat ca Va Pensiero  va începe, tăcerea a fost schimbata cu o fervoare reala. Se putea simţi reacţia viscerală a publicului la lamento-ul sclavilor cântând "Oh ţară, atât de frumoasă şi de pierduta! .>".

 
În timp ce corul se apropia de sfârşit, audienţa deja striga "Bis! "Publicul a început să strige:" Trăiască Italia!" Şi "Vive Verdi!
" Oamenii din balcoane au început să arunce cu mesaje patriotice, unii solicitand chiar: "Muti, senator pe viaţă"! 

Deşi acesta a mai acordat doar o singura dată la La Scala din Milano în 1986, un BIS, acum s-a aratat reticent în a acorda "a doua oara un bis" . "O operă ar trebui  cantata de la început până la sfârşit si nu am vrut să se interpreteze un bis.
", a declarat Muti.

Dar in public se trezise deja sentimentul de patriotism.
Într-un gest teatral, dirijorul se întoarce pe podium si se confruntă atât cu publicul cat şi cu Berlusconi, aflat in sala. Asta e ceea ce s-a întâmplat:
[După ce apelul pentru un "bis" din "Va Pensiero" s-a oprit, s-a auzit în public: "Trăiască Italia!"]
Dirijorul Riccardo Muti: Da, sunt de acord cu "Trăiască Italia", dar ... [Aplauze]
Muti: Am peste 30 de ani de cariera şi am trăit ca un italian care a călătorit în întreaga lume de multe ori. Mi-e ruşine de ceea ce se întâmplă în ţara mea. Aşa că voi aproba cererea dvs. de bis pentru "Va Pensiero". Fac asta nu doar pentru sentimentul pe care il incerc, ci pentru că in seara asta, dirijand corul cântând "O, ţara mea, frumoasă şi pierduta," m-am gândit că dacă vom continua în acest fel vom ucide cultura pe care Italia a fost construita.
În acest caz, noi, ţara noastră am deveni cu adevărat "O, ţara mea, frumoasă şi pierduta,"[Aplauze, inclusiv a artiştilor pe scena]
Muti: - Eu, Muti, am tăcut prea mulţi ani. Permiteţi-mi acum ... ar trebui să dam un sens acestui cântec! Suntem în casa noastră, pe scena capitalei, impreuna cu un cor care a cântat foarte frumos, si, dacă nu va suparati, va invit să vă alăturaţi 
pentru a cânta împreună cu acest cor.

"Am văzut grupuri de oameni ce se ridicau în picioare. Toata opera din Roma s-a ridicat. Şi, de asemenea, corul. A fost un moment magic de operă.>
> În seara aceea nu a fost numai o reprezentare a operei Nabucco. A fost si o splendida lectie de patriotism dar, de asemenea, o declaraţie dura la adresa politicienilor. 

https://www.youtube.com/embed/G_gmtO6JnRs
Mi-am permis sa preiau un articol care cred ca este mobilizator din simplu motiv ca si prin instalatia noastra curge sange latin si ar cam trebui sa-l punem la treaba!

__._,_.___

Vizualizări: 61

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


INACTIV
Comentariu publicat de Camelia C pe August 25, 2011 la 10:13pm

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->