Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

LICEUL TEORETIC „NICOLAE IORGA” în zi de sărbătoare

În perioada postbelică întregul învăţământ brăilean a cunoscut profunde transformări. Populaţia numeroasă a judeţului Brăila impunea necesitatea înfiinţării unui nou liceu pe lângă cele două existente: Liceul nr. 1 şi Liceul nr. 2. La 25 mai 1937 s-a pus piatra de temelie a clădirii liceului.
"Am inaugurat acest local de învățământ comercial la 16 iunie 1940, ca să fie de folos tinerilor care se vor îndruma spre cele neguțătorești." (citat din testamentul lui Petre I. Banditesc)
 La 1 septembrie 1954 Ministerul Învăţământului a dispus înfiinţarea liceului ce purta denumirea de ŞCOALA MEDIE NUMĂRUL 3. Sub această denumire liceul funcţionează până în anul 1965. Începând cu anul 1965 instituţia se numeşte LICEUL DE CULTURĂ GENERALĂ NR. 3 până în anul 1971. În anul 1971 şcoala primeşte numele de LICEUL DE CULTURĂ GENERALĂ „NICOLAE IORGA”, la iniţiativa profesorului Andrei Nicolescu. În 1977 Liceul de cultură generală „Nicolae Iorga” a devenit LICEUL INDUSTRIAL „NICOLAE IORGA”, nume sub care a funcţionat până în anul 1990.
   Prin Hotărârea Guvernului nr. 521/1990 s-a aprobat despărţirea Liceului industrial „Nicolae Iorga” în două unităţi independente: LICEUL TEORETIC „NICOLAE IORGA” şi Grupul Şcolar Industrial „Anghel Saligny”.  
        Începând din 1993,  LICEUL TEORETIC „NICOLAE IORGA” îşi deschide porţile şi pentru elevii de gimnaziu.
De mai bine de un deceniu în cadrul liceului funcţionează clase cu program bilingv ai căror absolvenţi obţin la sfârşitul ciclului de învăţământ atestat de traducător cu studii medii.   An de an prestigiul liceului nostru a crescut datorită seriozităţii actului  educaţional care a dus la obţinerea de rezultate tot mai bune la examene.

De ziua patronului spiritual, elevii şi cadrele didactice ale Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" Brăila, au desfăşurat activităţi specifice.
Cu acest prilej, domnul director al Muzeului "Carol I", prof. univ.dr. Ionel Cândea, a vorbit despre diferite perioade din istoria Brăilei, despre personalitățile care au marcat această istorie.

Pornind de la cuvintele marelui istoric  Nicolae Iorga : "Învăţătura trebuie să fie uneori un drum, totdeauna un orizont.", elevii liceului au participat la concursuri naționale și interjudețene. Cei mai buni au fost răsplătiți cu diplome și cărți.

 

Vizualizări: 166

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Nicoleta Mija pe Decembrie 7, 2018 la 9:07pm

În Brăila este un liceu Panait Istrati.


ACTIV
Comentariu publicat de Gordan Mircea pe Decembrie 7, 2018 la 7:21pm

Legat de Brăila, mai potrivit era să se cheme Panait Istrati! Iorga e născut în Botoșani!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->