Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Toamna, după ce începea scoala, începea campania agricolă. Era o definiție umoristică care circula printre noi: țăranii sunt acea pătură socială care ajută elevii, studenții și armata la strânsul recoltei Astfel încât colegii mergeau la cules cartofi sau la sfeclă, iar noi cei scutiți eram obligați să fim prezenți la scoală la diferite activități.

- Scutiții repartizați la bibliotecă să vină cu mine, a spus o domnișoară ceva mai mare ca noi care aștepta dimineață în fața școlii. Am pornit, ea a dispărut rapid cu cei ce puteau să se țină după ea, iar cei rămași în urmă ne întrebam pe unde s-o luăm. Una din fete știa drumul și am ajuns și noi, cei lenți.

- Unde ați stat măi, ce credeți că aici se lenevește?

- Tovarășa, dar noi nu putem merge ca dvs, el are ghips la picior, eu sunt infirm, iar fata a stat încet că are ceva cu inima!

- Bine, bine, hai la treabă cu voi. Uite, fiecare primește un teanc de cărți pe care trebuie să le recondiționați și când le terminați veniți la mine! Intrați aici în prima clasă să vă pot urmări.

- Dar eu nu știu cum se repară! Ce să le fac? Astea-s… chhh, murdare, rupte, de aruncat! Spuse una din fete.

- Hai că vă arăt eu.

Și ne-a arătat, pe mai multe cazuri dar tot cu ton autoritar, arțăgos.

După un timp vine și proful de desen, intră la noi și ne spune că e scutit și el de practica agricolă așa că o să lucreze cu noi.

- Voi sunteți lipitorii de cărți?

- Da, duceți-vă mai întâi să vă treacă prezent bibliotecara asta nouă, că e rea foc!

S-a dus și după un timp apar amândoi, ea, cu totul alt om, zâmbitoare, prietenoasă, de parcă o fermecase cineva! De fapt proful de desen, care era mai mult prieten cu copii decît prof, a avut o contribuție importantă. El mai era și drăguț, tânăr, necăsătorit, poate și asta a contat, comentau fetele în lipsa lor.

După câteva zile, n-au mai venit decât trei copii, eu, un alt băiat și o fată mai mică și mai retrasă, fapt pentru care nu mai mergeam în altă clasă ci încăpeam în bibliotecă la mesele de citit.

Bibliotecara a încercat să mai vorbească cu noi dar ceilalți o priveau cu reticență.

- Care din voi i-a spus profului că-s rea?

- Eu, am răspuns, vă amintiți că nu v-a păsat de noi cei ce mergeam încet pe scări și v-ați dus înainte? Și când am ajuns ne-ați mai și certat. Apoi ne-ați arătat pe ton răstit cum se … cârpăcesc cărțile și ne-ați lăsat să ne descurcăm singuri deși nu prea știam.

- Da… așa e, dar eram nervoasă că, în loc să fiu liberă mi s-a dat pe cap să mă ocup de voi!

-  Credeți că nouă nu ne-ar fi plăcut să scăpăm de aici, să mai fim un pic liberi?

Încet, ne-am obișnuit unii cu alții, doar fata mai mică era mută și surdă la tot ce se vorbea. După un timp am mai venit doar eu cu ea, băiatul fusese reinternat la spital, nu știu pentru ce probleme. Eu, cu mâncărici la limbă nu puteam să tac și mai încet, mai cu glume, am făcut-o pe aia mică să vorbească. O chema Dana, era într-a șaptea și era dintr-o familie mai modestă și cu probleme. I-am povestit de necazurile mele, de viața la sanatorii și atunci a mai povestit și ea de-ale ei. Era periodic internată pentru ceva probleme cu rinichii, adică cu rinichiul, că mai avea doar unul și acela bolnav. După o săptămână, de-abia o opream din vorbit, parcă era alta! Iar bibliotecara încerca să ne recite, se pregătea pentru facultatea de teatru sau naiba știe ce, dar recita anost. Odată i-am spus:

- Dar n-ați putea, dacă tot memorați textele, să le și recitați cu suflet, așa ca și cînd ar fi cuvintele dvs?

- Ce știi tu, ești mic! Te pricepi tu să reciți mai bine?

- Nu mai bine, dar mai cu suflet da!

- Hai să te vedem, și mi-a dat o carte cu poezii, nu mai  știu de cine scrise. Recită de aici și mi-a arătat cu degetul.

- Dar tovarășa, nu așa, stați să văd despre ce-i poezia și să recit cu tonul potrivit cu ce-a simțit autorul! Am citit-o în fugă și i-am recitat-o de unde a spus.

După ce am recitat s-a făcut liniște. Cred c-am sfeclit-o nu le-a plăcut!

Deodată a sărit și m-a pupat pe obraz, m-a felicitat și a încercat imediat să recite la fel. Dana mă privea zămbind și mi-a spus în șoaptă:

- Bravo, ești tare Viorel!

De atunci am observat că mă privea altfel, că încerca să-mi intre în voie, să facă treabă în locul meu și-și ferea privirea de privirea mea. Am intrat la bănuieli și odată când Dana era plecată i-am povestit bibliotecarei de schimbarea Danei.

- Tare prostuți mai sunteți voi băieții, nu știți să recunoașteți sentimentele frumoase ale fetelor. Păi fetița asta te iubește și are și de ce! Ai un suflet bun și frumos Viorel, ești isteț, știi să vorbești din inimă și dacă aș fi mai mică și mie mi-ar place de tine, chiar dacă ești șchiop, pardon infirm!

M-am înroșit tot de rușine! Nu mă gândisem la asta, eu priveam fetele ca pe niște ființe mai sensibile, mai frumoase la suflet dar mai nesigure în prietenie, mai fără logică în reacțiile lor la discuții firești, colegiale. Dar mi-era drag să discut cu ele, să le aflu părerile în multe situații, aveau un fel mai intelectual de a discuta, față de băieții care se gândeau doar la joacă sau la ce au fetele pe sub haine…

 Când a revenit în clasă Dana, m-am ferit de ea, iar bibliotecara era numai ochi și urechi, deși se făcea că se ocupă de hârtiile ei. Și fata a observat schimbarea și s-a retras în cochilia ei, ca un melc… Am privit-o mai atent. Era slăbuță, înaltă, cu păr lung și buclat, după care de multe ori se ascundea, cu ten fin și alb, bolnăvicios de alb, translucid chiar. Nu era frumoasă, dar felul cum privea atunci când nu-și ascundea privirile era așa deosebit! Avea ochii mari, negri, calzi, adânci, de te puteai pierde în ei. Dar pentru mine era doar colega de lipit cărți, o admiram ca pe un coleg sensibil, delicat… și atâta! Îmi părea rău că am stârnit sentimente în acel suflețel trist și însingurat, sentimente la care eu nu puteam răspunde… Oare cum să repar asta, cum să mă descurc?

Am întrebat-o pe bibliotecară, mi-a spus să nu bag în seamă, să fiu mai rece și i-o trece fetei cu timpul… Nu era acceptabil! Am mai căutat printre fetele din cartier și am fost uimit de cinismul lor:

- Dă-o naibii, nu ești de nasul ei spunea una din fetele din vecini, care era mereu îndrăgostită de cineva. Alta mi-a spus să fac un gest urât și s-o îndepărtez, simulând că-s un prefăcut. Nici astea nu era acceptabile!

Așa că m-am hotărât să discut chiar eu cu Dana, să-i spun ceea ce trebuie.

- Off, dar e atât de greu! Oricât de frumos i-ai spune cuiva o veste proastă, tot veste proastă rămâne.

Până să mă hotărăsc s-a terminat practica și în scurt timp, am uitat de problema cu Dana.

După mai mult timp a venit la scoală o femeie și m-a căutat, Era mama Danei! Fata era în spital cu nu știu ce probleme la rinichi, pe acea vreme fără șanse de supraviețuire și venise cu rugămintea de a mă duce s-o vizitez pe fata ei înainte de a se stinge. Era ultima ei dorință.

De ce eu, m-am întrebat, de ce pe mine? Îmi răsuna în minte această întrebare deși intuiam răspunsul…

Mama ei a bănuit întrebarea, după mirarea de pe fața mea, m-a luat de mână și a spus:

- Băiețel, tu ai fost singurul care a ajuns la sufletul ei, și te iubește prostuța, deși e clar că tu nu simți așa. Te rog, hai și-o vizitează, e ultima ei dorință, doctorul a spus că se stinge azi, mâine…

Am rămas cutremurat de cuvintele ei și-mi părea absurd tot ce-i pe lume, trist! Cum poate fi așa de fără milă acest Dumnezeu, care lasă să se întâmple așa ceva?

Am rugat-o pe femeie să vorbească cu mama, eu tată n-aveam și să stabilească ele când și cum. Eu aș merge și acum doar să știe și mama.

A doua zi, n-am mai mers la scoală, am mers în Brașov la nu știu ce spital, unde am așteptat întâi să se ducă mama ei să pregătească terenul. Stăteam într-o sală de așteptare și tremuram, de teamă, de emoție. Deodată vine o asistentă și-mi spune:

- Tu aștepți să intri în vizită la Petrăchescu Dana?

- Da, eu…

- Nu mai aștepta, du-te acasă, nu mai e…  s-a dus… acu câteva ore!

- A… murit?

- Da, s-a dus biata fată!

Am plecat spre casă, plângând, eram așa impresionat, zguduit de veste, mă simțeam vinovat pentru atâtea! M-am oprit pe o bancă în apropierea spitalului, să vorbesc cu mama ei, dar când am văzut-o plânsă, cu privirile pierdute, n-am mai îndrăznit să ies în calea ei. Am ajuns seara acasă, habar n-am când a trecut timpul, am mai plâns odată în brațele mamei, așa mare cum eram… Nu știți câte poate înțelege și alina o mamă!

O visam noaptea, o vedeam lipind cărți, alături de mine, în acel anost colț de bibliotecă. Și mă privea cu ochii ei negri, calzi, adânci, adânci ca marea… Iar eu mă simțeam vinovat, nu știu de ce… nu știam ce să fac! M-am dus la biserică și i-am aprins o lumânare și m-am simțit ceva mai bine.

Dar visele au continuat să apară, până am plecat iar la un sanatoriu, unde am fost nevoit să mă adaptez la alt fel de oameni, de lume, de gânduri…

Și azi când îmi amintesc parcă mai simt în suflet o vină și atunci, înăuntrul meu, ceva doare: de-aș fi ajuns… era ultima ei dorință!

Vizualizări: 79

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Martie 22, 2015 la 11:59pm

Mulțumesc Elena, cu aceeași admirație pentru emoțiile din  scrierile tale!


ACTIV
Comentariu publicat de Elena Mititelu pe Martie 22, 2015 la 8:48pm

O povestire scrisă cu vârful sufletului! Admiraţie,


ACTIV
Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Martie 20, 2015 la 9:49pm

Și, prin rezonanță, simt cum și sufletul tău vibrează dragă Veronica! Mulțumesc.


ACTIV
Comentariu publicat de Veronica Carjeu pe Martie 20, 2015 la 2:53pm

O coarda a sufletului a vibrat....


ACTIV
Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Martie 19, 2015 la 7:23am

Mulțumesc Lenuș, mă bucur mereu de frumoasele tale comentarii!


ACTIV
Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Martie 19, 2015 la 7:21am

Exact așa arătau rafturile din biblioteca liceului nostru domnule Ioan Muntean. Mulțumesc pentru pozele mereu potrivite, din inepuizabila dvs ”pozotecă”!


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Martie 18, 2015 la 10:32pm

Am lecturat cu mare drag...Felicitări!
Mi-a plăcut mult.


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Martie 17, 2015 la 5:58pm


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Martie 17, 2015 la 5:57pm


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Martie 17, 2015 la 5:55pm

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->