Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Magie cu Julio Cortázar


Julio s-a născut în anul 1914, fiul unui cuplu de argentineni, tatăl fiind ataşat la ambasada din Bruxelles - Belgia, exact în momentul încare regatul este ocupat de trupele germane ale Kaizerului Wilhelm II. Copilul şi familia sa se mută în Elveţia neutră, la Zurich, unde vor petrece 2 ani. De acolo trec prin Geneva şi apoi în Spania la Barcelona. 
Vor reveni la Buenos Aires spre finele lui 1919. Tatăl dispare un an mai târziu iar Cortázar copilăreşte împreună cu mama şi surorile sale în Banfield, o suburbie a marelui oraş. Într-o scrisoare datată Decembrie 1963, autorul descrie perioada petrecută la Banfield a fi plină de sacrificii, fragilă şi teribil de tristă. Era un copil bolnăvicios, stătea mai mult în pat citind. Mama sa şi ea o cititoare poliglotă îl face familiar cu Jules Verne şi cu alte cărţi de aventuri, perioadă despre care Cortázar va scrie în magazinul argentinian "Plural": "Mi-am petrecut copilăria într-o ceaţă plină de spiriduşi şi elfi, cu un sentiment de spaţiu şi de timp, complet diferit celor din jur." Obţine la 18 ani calificarea de profesor de şcoală. Mai târziu va urma filosofie şi litere la Universitatea din Buenos Aires, dar renunţă fără să obţină diploma, din motive financiare. Revine să predea la 2 şcoli din care una aflată în oraşul Bolivar.


În 1938, sub pseudonimul Julio Denis, publică un prim volum de sonete "Prezenţe", de care se dezice mai târziu spunând într-un interviu din1977 că este singura sa carte ne-conformă cu principiul după care scrisul într-o carte trebuie să fie 100% fidel cu ce vrea autorul să spună. În 1944 este numit profesor de franceză la Universitatea Naţională din Cuyo-Mendoza, dar demisionează după numai 2 ani sub presiunile politice ale regimului Peron. 
Mai lucrează ca traducător pentru Camera de Comerţ iar în 1949 publică o piesă de teatru bazată pe povestea mitologică a lui Tezeu şi a Minotaurului, cu numele "Regii". 
Emigrează în Franţa (1951) unde va rămâne pentru tot restul vieţii. A lucrat la UNESCO ca traducător. Operele sale majore le scrie la Paris si la Saignon în sudul Franţei. Printre ele găsim numeroase povestiri scurte: "Bestiario" (1951), "Finalul jocului" (1956), "Armele secrete" (1959), "Un oarecare Lucas" (1979). Devine celebru pentru colecţiile de proză scurtă, Gabriel Marquez scrie despre el: "Este un idol care trezeşte dragoste dar şi mari invidii. În plus, inspiră un sentiment puţin obişnuit: devotamentul. A fost argentinianul care a ştiut să se facă iubit de toată lumea".


Se însoară în 1953 cu Aurora Bernárdez, argentiniană, traducătoare şi ea. După divorţ, cunoaşte o scriitoare şi producătoare de file din Lituania ,Ugnė Karvelis cu care trăieşte fără o căsnicie formală. Femeia îl determină să facă multe vizite în Cuba, ţară care îi stârneşte intersul pentru politică şi îi modifică felul de a scrie. După 1960 publică 4 romane: " Câştigătorii", " Hopscotch", " Manual pentru Manuel" , "62: Model de Asamblat". Alte 2 romane vor apar postum: " Examenul" şi "Premiile". Hopscotch este o carte specială care invită cititorul să aleagă între modul linear sau randomal al citirii. Acelaşi stil va fi folosit şi de alţi scriitori Latino-Americani ca José Lezama Lima, Carlos Fuentes, Gabriel García Márquez şi Mario Vargas Llosa. 
Cortázar foloseşte substanţial monologul interior cât şi luciditatea conştiinţei aşa cum învăţase de la James Joyce şi alţi modernişti. Este influenţat de Suprarealişti, de Noul Roman Francez cât şi de improvizaţiile jazzului. Nu întâmplător povestirea "Urmăritorul" este bazată pe viaţa saxofonistului american Charlie Parker. A mai scris poezie, drame şi multe ficţiuni de o imaginaţie debordantă, cu care a uimit cititorii (de exemplu "Povestiri cu Cronopii şi Speranţe"). Produce două almanahuri în care combină texte sale cu fotografii, gravuri, şi desene în stilul almanahurilor rurale care circulau în copilăria sa.


Cărţile sale devin surse de inspiraţie pentru cinematografie. Antonioni face un film de mare succes (Blowup-1960), Jean-Luc Godard produce filmul "Week End" după povestirea "Autostrada Sudului". Mulţi autori vor scrie cărţi şi poeme inspirate de stilul hibrid, uneori satiric, inventat de Cortázar. 
Julio Cortázar moare în 1984 la Paris, lăsând primei sale soţii drepturile de autor pentru toate cărţile sale.

Adrian Grauenfels 2016

***

2 poeme traduse de Rodica Grigore 

O scrisoare de dragost
e

Tot ceea ce-mi doresc de la tine 
e atât de puţin în fond 
pentru că, în fond, e totul,

ca un cîine ce trece, o colină, 
nimicurile astea cotidiene, 
spicul şi părul şi două turte, 
mireasma trupului tău, 
ceea ce spui despre un lucru oarecare, 
împreună cu mine sau împotriva mea,

toate astea înseamnă atât de puţin 
şi mi le doresc de la tine pentru că te iubesc.

să priveşti dincolo de mine 
să mă iubeşti cu violenta nepăsare 
a dimineţii, ţipătul 
din clipa cînd mi te dăruieşti să lumineze 
chipul unui şef de birou,

iar plăcerea pe care-o inventăm împreună 
să fie un alt semn al libertăţii.


De citit în formă interogativă

Ai văzut 
ai văzut cu adevărat 
zăpada astrele paşii catifelaţi ai brizei 
Ai atins 
ai atins cu adevărat 
farfuria pâinea chipul acestei femei pe care-o iubeşti atât 
Ai trăit 
asemenea unei lovituri în frunte 
clipa gâfâitul căderea fuga 
Ai ştiut 
cu fiecare por al pielii înţelepte 
că ochii tăi mîinile tale sexul tău inima ta blajină 
pe toate trebuie să le arunci 
să le plângi 
trebuie să le inventezi încă o dată 

Vizualizări: 117

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Nicoleta Mija pe Februarie 9, 2016 la 12:24pm

M-a bucur când citesc astfel de scrieri. Foarte frumos!


INACTIV
Comentariu publicat de NICU ELESEI pe Februarie 9, 2016 la 11:34am

Da ,viata  unui om cu trairile si sentimentele  lui.


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Februarie 9, 2016 la 9:56am
Minunat!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->