Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

      Cald. Vară toridă. Și examenul de admitere se apropia!...   

      Stăteam la masă cu pixul în mână și făceam eforturi zadarnice să mă concentrez! Nu puteam să mai scriu, simțeam că nu mă pot concentra să învăț, deși mama făcuse eforturi să îmi creeze toate condițiile: udase perdeaua să țină rece, aveam alături un ibric plin cu cafea, făcuse chiar și chec bun, bun... Degeaba, nu mă puteam concentra! Deschideam culegerea de mate și, parcă îmi lua cineva aerul.

      Am ieșit la geam, parcă aș fi scos capul din apă. Simțeam că pot respira, că pot să fiu iar atent la ce am de făcut, dacă... Asta e! Mă duc să învăț afară, în natură!

      Am făcut repede bagajele, mi-am luat mototriciclul și am pornit. Curentul de aer mă înviora, mă mângâia, soarele nu mai era așa copleșitor... Ce mai, înviasem!

      La ieșirea din oraș era un post de transformare cu un tăpșan maaare în față. Am oprit acolo, la umbra unui pomișor, să mai lucrez la mate. Mi-am scos culegerea, manualul, foile, mă rog, tot ce trebuia, dar... Pixul nu mai scrie!

      Privesc nehotărât în jur. Să merg până acasă, nu prea-mi vine. Cu ce pot scrie? Văd pe jos cărămizi sparte și zâmbesc: astea scriu numai pe asfalt, nu pe foile mele! Pe asfalt? Dar drumul ăsta are un asfalt excelent și nu prea trec mașini! Asta e! Ineditul situației îmi dă aripi! Fac o colecție de ”crete” roșii din resturile de cărămizi și... La atac!

      Iau culegerea cu mine, deschid unde rămăsesem. Aha, sunt la probleme cu relațiile lui Viete. Scriu enunțul și pornesc. Primele probleme sunt cam simple, sar câteva și lucrez cu sârg. Nu conta că eram plin de roșu pe mâini, că scriam stând când pe vine, când în patru labe și că mă ridicam să văd relațiile precedente!

      Se aude un motor, vine un camion. Mă dau la o parte și privesc un pic rușinat la șoferul care îmi face cu mâna și claxonează vesel.

      - Bravo, puștiule, așa te vreau!

      Au mai trecut în restul zilei ceva mașini mici, un biciclist care s-a oprit și a schimbat două vorbe cu mine și câteva căruțe!

Mi-a plăcut mult ieșirea din banalul camerei mele, am avut spor, așa că am repetat experiența de mai multe ori. Odată chiar se ”încrunta” vremea a ploaie dar eu lucram de zor, să închei măcar încă un exercițiu și apoi să fug acasă.

      A apărut iar camionul care trecea pe lângă mine de fiecare dată, chiar și de două ori pe zi și... de data asta s-a oprit!

      - Salut, puștiule, înveți, înveți? Uite, la exercițiul de la piatra aia încolo ai greșit!

      - Unde, nene?

      Mi-a arătat, într-adevăr greșisem și, cum n-aveam ”radieră” pentru șters urmele de cărămidă, am continuat pe celălalt sens de drum rezolvarea corectă.

      - Dar cum de vă pricepeți, nene, la așa ceva?

      - Nu prea-mi vine să-ți spun... Am fost profesor, dar... Am fost dat afară din învățământ! Am fost turnat, pe nedrept, de unii "prieteni"... Acum cu greu am găsit și munca asta, ca șofer!

      - Îmi pare rău, nene, pardon, tovarășe profesor...

      - Lasă, nu trebuie, îmi merit soarta! Ia aminte și să nu-ți faci prieteni ca ai mei! Acuma voi trage de asta până la proces sau... poate toată viața! Soția m-a lăsat, copii n-am. N-am nici un rost, doar trăiesc așa, să treacă zilele... Dar, destul cu ale mele, tu cum de lucrezi pe”caietul” ăsta lung?

      - Păi, tova... pardon, nene, nu mai suport să stau și să lucrez în casă. Am venit  prima dată să stau acolo, la umbră și să lucrez dar pixul n-a vrut să mai scrie și... M-am adaptat, pe jos erau cărămizi, le-am ajustat și, uite, mai sunt destule!

      Ne-am dat mâna, l-am murdărit de roșu, el s-a șters de salopeta în care era îmbrăcat și a râs, m-a felicitat încă odată pentru sârguința mea și a plecat!

      S-a oprit și-n alte dăți, verifica din mers rezolvările, așa rapid era și râdeam împreună de mirarea celor care treceau pe drum.

      A zburat timpul, am trecut și examenul de admitere cu bine, de-acum eram student și încercam să fiu silitor.

      La un seminar de matematică, în locul profesoarei noastre a venit altcineva, un bărbat îmbrăcat în costum, cu un pic de barbă și mustăți. Ceva îmi părea cunoscut. Ne-a dat să citim ceva și a ieșit pentru scurt timp. S-a întors și a invitat să iasă la tablă cineva să rezolvăm împreună un exercițiu. Nu s-a oferit nimeni. M-a indicat pe mine, m-am apropiat de tablă și, în loc de cretă, mi-a oferit o bucată de cărămidă!

Am rămas o clipă perplex!

Toți din grupă au început să râdă, el a cerut liniște cu palma către clasă și a spus:

      - Acum șase luni, înainte de reabilitarea mea pe cale judecătorească, eram șofer și, pe un drum din afara orașului, un... cineva - spuse arătând spre mine - umpluse un sens de mers cu rezolvări de probleme de matematică, scrise cu cărămida! Am ieșit mai înainte și am adus de afară o bucată de  cărămidă, special ca să-i reamintesc și să ne bucurăm că ne cunoaștem!

      Am rămas cu gura căscată, el a venit și mi-a strâns mâna, apoi a arătat către ceilalți că s-a murdărit de roșu, a simulat că se șterge de costum, apoi a scos o batistă cu care s-a curățat.

      Mereu mă minunez cum de reapar în viața mea oamenii deosebiți pe care-i întâlnesc și, de fiecare dată, parcă-l aud pe bunicul spunând:

      - Se întâlnește el munte cu munte, d-apoi om cu om, măi nepoate!

Vizualizări: 188

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


INACTIV
Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Octombrie 15, 2017 la 11:50am

Mulțumesc Veronica, pentru apreciere!
O toamnă frumoasă!


ACTIV
Comentariu publicat de Veronica Carjeu pe Octombrie 14, 2017 la 3:13pm

Foarte frumos!


INACTIV
Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Octombrie 14, 2017 la 12:24am

Sunt, ca de obicei, simpatice, imaginile postate de dumneavoastră domnule Muntean, și chiar pe ”temă”!

Vă mulțumesc mult, mult...


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 13, 2017 la 9:39pm

Imagini pentru matematica


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 13, 2017 la 9:31pm

Imagini pentru Matematică pe asfalt


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 13, 2017 la 9:31pm

Imagini pentru Matematică pe asfalt


INACTIV
Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Octombrie 13, 2017 la 7:58pm

Sunt încântat că te am printre consecvenții mei cititori și comentatori Aurora.

Ești sensibilă și simți mereu ce se scrie printre rânduri...

Mulțumesc!


INACTIV
Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Octombrie 13, 2017 la 7:53pm

Dragul cu care ai recitit mă umple de bucurie!

Mulțumesc mult, Dorina!


ACTIV
Comentariu publicat de Pop Dorina pe Octombrie 12, 2017 la 10:45pm

Recitită cu drag. Felicitări!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->