Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

            În muzică, cuvântul  " mișcare ", ne poate  da  mai multe sensuri:/1/ /O mișcare poate fi desemnată prin tempoul acesteia.

  1. Tempoul

            În muzica occidentală, mișcarea se referă mai întâi  la dans. Apoi,  prin extindere  ajungem la gradul de viteză sau tempoul,pentru  un anumit fragment  muzical. Se poate spune că o anumită mișcare poate fi: vie, agitată.alta , pașnică, lentă

  1. Compoziția muzicală/1/

            În muzica de tip clasic, mișcarea se referă la formele muzicale, pe care le comportă.E vorba de: suită,  sonată, simfonie,  etc. 

            Pentru a proiecta o parte a unei opere muzicale vocale există  diferite elemente  la îndemâna compozitorilor: aria, recitativul, ansamblul etc.Titlul unei piese  cântate reprezintă adesea  propriul  ei  titlu,  alteori acela al unui text pus pe muzică.

          Alte exemple  pot fi  din  muzica religioasă, dar și cea profană. În ceea ce privește muzica instrumentală, modul de realizare  a unei mișcări poate fi  cu soluții diferite în anumite epoci, țări, la unii compozitori.

           .În perioadele barocă și respectiv clasică, mișcarea muzicală a fost influențată de un tempou   unic.

 Compozitorii au  desemnat  fiecare mișcare, fie prin a o intitula oficial:allegro, adagio, andante, etc, fie  în cazul unei suite de dansuri, prin numele dansului căruia îi era destinată lucrarea.  De exemplu" sarabanda" e un dans lent  și" giga " este un dans rapid.

            Se numește"suită de dansuri" alăturarea  a cinci mișcări, intitulate: dans german, dans baroc , sarabandă, gavotă și  gigă. Simfonia cuprinde: allegro, adagio ,menuet  și  presto.

          Obișnuința de a desemna o mișcare prin tempoul acesteia a fost abandonată progresiv de numeroși compozitori, în cursul secolului al XIX-lea,  fără a dispărea complet.

          Hector Berlioz și-a intitulat cele 5 mișcări, mai exact cele 5 părți ale Simfoniei fantastice: « Reverii, Pasiuni »,«  Un bal », « Scene campenesti  », « Drumul către eșafod » și « Cântecul unei nopți de sabat».

 3. Alte metode pentru a desemna o mișcare 

         Dacă unii compozitori au  recurs la termenii  de "tempo" sau de dans,  pentru a desemna diferite mișcări  ale unei opere muzicale, există și alte procedee la îndemână  pentru a realiza aceeași funcție.

           Titlul unei mișcări poate dezvălui tipul structurii sale compoziționale. De exemplu: canonul, toccata, fuga, variațiunea, preludiul, etc.  El ne poate trimite la numărul de părți destinate, procedeu foarte utilizat în cadrul operelor. De exemplu:duetul, trioul, cvartetul, etc.

           Tot titlul unei mișcări ne poate trimite și la caracterul interpretării lucrării respective. De exemplu: scherzo, patetic, lamento, cantabile, etc.

          De asemenea, ne induce  particularitatea tehnică a instrumentului căreia îi este destinată lucrarea respectivă.De exemplu: pizzicato pentru un instrument cu coard e tierce en taille. 

           Este o formă muzicală  clasică franceză având ca voce principală o inregistrare pe baza unui joc  tierce. 

 Tema en taille semnifică  faptul că  melodia este cântată  in registru de tenor, acompaniat de pian . 

           Melodia este insotită de un alt pian cu jocuri de fond dulci  si eventual un bas cu pedală

 

 Progresia liniei melodice/ 1/

 

             În muzica tonală și polifonică, cvasi totalitatea muzicii occidentale culte, din Evul Mediu până în prezent, mișcarea desemnează în mod egal progresul broderiei muzicale, în funcție de autori, atât pe plan melodic, cât și armonic.

            Mișcarea melodică este  intervalul melodic parcurs de aceeași voce, între două note succesive. Toate intervalele produc o mișcare melodică  Mișcarea armonică este suma a minimum două mișcări melodice simultane. Mișcarea armonică poate fi:oblică, paralelă, directă sau contrară.

Bibliografie

  1. https://fr.wikipedia.org/wiki/Mouvement_(musique)

Vizualizări: 15

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->