Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere


                                              Mitch Becker - Nudul post realist 

 


Prin 1950 la Chicago presa şi critica de artă declarau că expresionismul a ajuns atât de abstract încât "pictura a murit". Timp de 22 de ani Mitch Becker îşi înscrie vocea între pictorii celebrii De Kooning, Rothko, Rivers. Atras de Israel emigrează în 1972. Îşi instalează în oraşul Hertzlia un atelier, iar pentru existenţă preda pictură. Munca lui inspiră mase de studenţi, dar studioul de acasă rămâne o insulă izolată de arta modernă pe care o găseşte oribil de ortodoxă. 
Se specializează în pictura figurativă nealterată de curentele avangardiste, unele profund nihiliste, care erodau vechea şcoală clasică Betzalel.

 

 

Cariera lui Mitch acoperă 5 decade. Pictorul alege un drum anume - reconstrucţia picturii a cărui miez: narativul, imaginea şi actul de a picta în sine au fost anihilate de modernism. Derrida cheamă artele la deconstrucţie şi separare de analiza filosofică. Dar artiştii moderni preferau în loc de deconstrucţie - distrucţie, distrugere, haos vizual în final. 
Despre maculatura produsă de critica anilor 70 Mitch declara: "Nu-s în stare să înţeleg despre ce naiba vorbesc". După ani de experimentare a figurativului Mitch pare a fi încântat de spaţiul pictural, de pasiunea pentru culorile naturii, munca lui fiind total detaşată de cuvântul scris, descriptiv. Pe când tânăr, Mitch se simţea obligat să se conformeze cerinţelor profesorilor săi care îl întrebau adesea "Ok, ce ai vrut să spui aici? " Mitch admite că era lipsit de curajul de a picta ce vede. Dar nu poate renunţa la pictură, se simte născut pentru ea. El propune o artă care spune o poveste, care prin simblouri şi culoare bucură ochiul. La început navighează de la pictura dinamică (Action Painting), agresivă şi plină de culori saturate, la o pictură mai calmă, detailată care treptat face loc unei sensibilităţi prezente cândva la precedesorii săi. Pictura sa capătă claritate, prin trăsături precise de penel aplicate peste stropi de culoare. 
În 1980, dialogul petelor de culoare devine un punct de plecare pentru o pictură figurativă asociată cu suprafeţe de lumină sau culoare. 

 

Cu timpul, imaginile devin auto-analize, ale familiei, ale dorinţelor sau ale deciziilor sale. Pictura sa este la ani lumină distanţă de explicaţiile date artei sale. Devine obosit în a se plasa în centrul operei sale. Artistul ia o dramatică schimbare de direcţie. Renunţă la abstract în favoarea unui realism decupat din observaţia vizuală a lumii. Acum Mitch se grăbeşte. În 1989, la 50 de ani, redevine student, încercând să picteze oameni şi obiecte la scara lor naturală, cu tonuri şi umbre fidele. Se concentrează asupra studioului său şi al obiectelor aflate în el: fructe, ţesături, modele plătite cu ora. Produce nuduri excelente.

 


Semnele care apar pe pânză capătă un alt înţeles. Punctul sau pata de culoare au un singur scop: să construiască o figură.  Modernismul rămâne prezent în dragostea pentru mediul plastic, în urmele bărbăteşti ale penelului pe ulei cât şi în conţinutul teoreteic cu care îşi tratează studenţii care vor afla că Vermeer şi Velasquez sunt "Marii Maeştrii ai abstractului, arhimanipulatori ai spaţiului şi ai luminii, creatorii unor iluzii picturale prin uzul unor mijloace pur formale". Procesul de auto re-educare a durat două decenii. La capătul acestei perioadei întâlnim un pictor matur care îşi ţine arta produsă acasă, departe de consumator şi de critică. E detaşat de public, de audienţă.

 

Din ani 90 impune în studioul sau o viaţă spartană dedicându-se mixajului între tehnica avansată la care ajunsese cu temele care îl fascinau: viaţa sa, lumea în care trăim. Succesul implică să expui pictura lumii, în expoziţii sau galerii unde să fie văzută şi discutată în public. 
Pictorul ratează copios această fază, spre marele nostru regret.

AG 

surse: Galeria Rotschild, Ariel Tsovel, Internet

 

Vizualizări: 23

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->