MUZICA , MITUL ORFIC ȘI MELOTERAPIA ÎN CIVILIZAȚIA OMENIRII

            Pictura rupestră descoperită în grota Teres Freres din Arlege –Franța este poate cea mai veche din Istoria Muzicii pe Terra , pictură  căreia arheologii i-au atribuit o vechime de 40.000 de ani.

         Se putea sau nu vorbi în Paleolitic de muzică .  Instrumentul prezentat în grotă este un arc muzical folosit și astăzi de unele triburi din Africa.

           În timpul glaciației Wurm, populațiile Europei  nordice și occidentale s-au salvat din fața calotei glaciare care a înaintat până în apropierea Vienei actuale , în spațiul Carpatic, neacoperit de ghețuri decât dincolo de 2000m altitudine       

           Un singur spațiu care asigura condiții de supraviețuire. Acești munți au constituit un refugiu de supraviețuire în timpul prelungitului diluviu determinat de topirea parțială a ghețurilor.

           Pe lângă eforturile lui tehnice de a își ușura viața, omul a simțit nevoia să se exprime vocal și artistic,  -și viață , descoperind și sunetul armonios . Sunetul armonios a devenit muzică vocală sau, la început, primitiv instrumentală, descoperind la acestea, valori terapeutice , demonstrate până astăzi.

          În decursul timpului s-a constatat efectul liniștitor, benefic spiritual și psihic, în concordanță cu armoniile naturii . Dar s-a descoperit și efectul terapeutic, angajând în fonație sistemul cerebral, aparatele respirator și circulator sanguin, diafragma, corectarea unor anomalii prin respirația educată, conștientă, influențând benefic, prin vibrații , întregul organism.

           Rolul deținut de civilizația traco-dacă în cultivarea muzicii a fost demonstrat de Apolon și de Orfeu , cei  care cu lirele lor au pus bazele muzicii grecești clasice. De asemenea de Linos, Musaios, Tamiris, Terpandru, toți traci.

           Istoria antică urmează  să împingă mult în urmă consemnarea muzicii traco-daco-gete , preluată de greci ulterior, reliefând din negura timpului legenda lui Photon Apollon , cel care a schimbat arcul în liră, a tracului Orfeu discipol al lui Apollon , legenda lui Amphion .

            Acesta a deprins kitarodia. Printre inventatorii muzicii, a fost considerat și Linos fiul lui Apollon , care a primit de la tatăl său lira cu trei coarde de in. Pe acestea le-a înlocuit cu  alte coarde din intestine de animale, mult mai armonioase .

           Au mai fost considerați părinți ai muzicii și Thebeus sau Zeus, Mercur sau Hermes, care i-a fost dascăl lui Amphion, și i-ar fi dăruit o liră cu  ajutorul căreia ar fi înălțat zidurile Tebei.

           Pitagoras, marele matemtician din secolul al VI-lea înainte de Hristos, care a demonstrat teorema care îi poartă numele, și a inventat tabla înmulțirii este considerat cel   care a pus bazele teoriei muzicale 

            Modul rațional barbar negrec paygisti , aparține tracilor parigieni, vecinii lydienilor , frigienii fiind triburile trace din sud-estul Europei, dislocati și deveniți sedentari în sudul Marii  Negre , în Asia Mică, ridicând celebra Troie.

             Maestrul Ovidiu Varga în cartea să  Le thrace Orphee et la destine de la musique,  a demonstrat faptul că sinteza  muzicală a antichității traco- greco-romane s-a răspândit în întregul imperiu Roman, pe cale orală  sau scrisă, în limba greacă , limba culturală cea mai răspândită în imperiu, limba poeților, a dramaturgilor, filosofilor, istoricilor, fizicienilor, matematicienilor greci, romani sau traci ./ 1/ 

              Prof. Dr. Iosif Constantin Drăgan susține faptul că limba greacă a devenit limbă  creștină de cult și modul de a cânta al tracilor a devenit primul mod ekhos- protos  al cântului procrestin.

              Simbol al magiei în cadrul sincretismului ancestral cuvânt- cânt-gest, motivul aedului trac Orfeu a fost unul dintre cei mai prestigioși aezi ai antichității mitologice și preistorice din bazinul danubian.

              Creator de poezie, de muzică , recitator, cântăreț, instrumentist, i se atribuie invenția primului instrument cu corzi ciupite  lira, numită ai târziu citera, instrument național traco-geto-grec, care a fost preluat de către romani, și pe care romanii l-au păstrat ca o moștenire de mii de ani, lăuta.

              Lui Orfeu i se atribuie Orficele , poeme religioase tratând originea zeilor, , începuturile lumii, și purificarea sufletelor, poeme care au cântat expediția argonautilor în Colhida, expediție la care Orfeu ar fi luat parte . Poeme care tratau proprietățile miraculoase ale unor pietre.

               Tracul Orfeu a fost fondatorul Misterelor orfice , instituție religioasă de inițiere rezervată doar bărbaților, cu puternică influență asupra religiei, și literaturii elene.

În Grecia antică s-a dezvoltat o întreagă  ideologie pornind de la Orfeu.Secta care practica cultul lui Orfeu mare preot, avea  cărți sacre și arăta  inițiaților calea ce ducea la câmpiile Elisee , în lumea nemuritorilor fericiți.

La traci, greci , romani, și la alte popoare antice misteriile făceau parte din diferite servicii divine, în care aveau acces doar inițiații, fiind secrete./ 1/

              Cele mai impresionante evocări poetice ale tracului Orfeu au aparținut poetului latin Ovidiu, în Metamorfoze, și  în Georgicele , datorită cărora mitul lui Orfeu, a pătruns în cultura și arta Evului Mediu, în cultura Renașterii italiene, franceze, flamande și germane.

              Mitul lui Orfeu este evocat și astăzi , în marile creații literare și muzicale , pentru că Misiunea sacră a muzicii este aceea  de a stinge ura, de a îmblânzi  pasiunile, și de a apropia inimile într-o caldă fraternitate, aceea pe care Antichitatea a înțeles-o, creând mitul lui Orfeu,  spunea marele compozitor George Enescu

Bibliografie

  1. Michaela Al Orescu, Amurg Sentimental, nr 11, 2000

Vizualizări: 27

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de CARACAS MIRCEA FLORIN pe Iunie 28, 2020 la 4:10pm

Multumesc pentru aprecierea lucrarii domnule Mihai Stefan Arsene .

V-as multumi si  pentru acceptarea cererii  mele de prietenie care nu s-a operat 

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->