Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

O POETICẶ  A BOLII

 

 

            " Boala este cea mai mare bucurie a trupului. Boala m-a făcut să scriu și tot boala îmi va lua scrisul . Boala de a ști că sunt un trup pe cale de dispariție  

Scrisul este trupul meu pe cale de dispariție . Este urmă mea în trupul meu . Este chiar trupul meu. Scrisul meu este trup. " 

             În " Jurnalul scris în a treia parte a zilei", de Angela Marinescu există vindecare inclusiv în limbajul poetic:

            "Nu sintagma pe care o cunoaștem trebuie schimbată, ci aceea din închipuirea noastră- sintaxa morții. Este o poezie confesiune, un mecanism poetic al îndoielii și negației metodice cu care poeta atrage în sens creator poeticile noilor generații, expresii argotice,limbaje științifice limbajul medical sau filosofii."

           Marele nostru poet Marin Sorescu, în poezia " Boala ", dă un răspuns extraordinar poetico-filosofic asupra relației dintre  moarte și naștere:

"Doctore,simt ceva mortal/Aici, în regiunea ființei mele/ Mă dor toate organele,/ Ziua mă doare soarele /Iar noaptea luna și stelele /Mi s- a pus un junghi în norul de pe cer/ Pe care până atunci nici nu îl observasem./ Cred că m-am îmbolnăvit de moarte / Într-o zi/ Când m-am născut ."

Sfântul Paisie Aghioratul /2/ la rândul acestuia spunea :

"    Este necesară în cazul îmbolnăvirii grave păstrarea permanentă de către bolnav a optimismului și speranței. Pentru a merge cineva în raiul cel dulce, trebuie să mănânce aici multe amărăciuni, ca să primească în mână  pașaportul încercărilor. Dacă ai ști ce se întâmplă în spitale!  Ce drame! Ce dureri are lumea! Câte mame, sărmanele, fac operații, se gândesc la copilașii lor și sunt cuprinse de neliniște pentru întreagă lor familie!Câți familiști cu cancer fac radioterapie și se chinuiesc! Să nu poată lucra,să aibă de plătit chiria și alte numeroase datorii! Dacă unii sănătoși nu o pot scoate la capăt, cu atât mai mult cineva care este bolnav și se silește să lucreze pentru a putea face față cât de cât la îndatoririle lui.

         Încercăm să trecem prin viață căutând plăcerile, căutând odihnă și vrem în cele din urmă să obținem pașaportul mântuirii, pe care alții l-au obținut înfruntând mari lupte și necazuri "

 

          .Sunt concluzii importante ale Sfântului privitoare la acest pașaport al încercărilor prin chimio-terapie,radio- terapie șamd .

Bbliografie

  1. Mircea Florin Caracas,"Drumul inimii către lumină ", paginile 48-49, editura ePublishers, ediția a II-a , noiembrie 2017",
  2. Cuviosul Paisie Aghiorâtul,"Cu durere și dragoste pentru omul contemporan", Cuvinte duhovnicești, , vol. I , 2000.

 

 

 

Vizualizări: 8

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->