Zile de naştere

Oamenii de stiinta ar putea prezice cutremurele

Oamenii de ştiinţă ar putea prezice cutremurele. Iată cum!

Un nou studiu realizat de către Marta Perez-Gussinye de la Universitatea din Londra şi geofizicianul Anthony Lowry de la Universitatea de stat din Utah, susţine că oamenii de ştiinţă vor putea prezice viitoarele cutremure sau erupţii vulcanice cu ajutorul cristalelor de cuarţ.

Cercetătorii au descoperit că depozitele subterane de cuarţ sunt abundente de fiecare dată când apar mişcări ale faliilor ce indică o slăbiciune a scoarţei terestre, fapt ce ar putea duce la un eveniment dezastuos.

În cadrul unei cercetări care ar putea salva mii de vieţi omeneşti la un viitor dezastru, cercetătorii au descoperit că zonele în care se găsesc minerale de cuarţ anticipează mişcarea plăcilor tectonice. Săptămâna trecută, în Japonia, cutremurul a fost cauzat de mişcarea plăcii tectonice asiatice sub cea nord-americană.

Descoperirea s-a făcut după ce s-a realizat o legătură între depozitele de cuarţ şi fiecare cutremur sau erupţie vulcanică. Pentru aceste cercetări s-a folosit Earthscope, un program ce foloseşte tehnici geologice şi geofizice pentru a studia structura plăcii continentale nord-americane.

Informaţiile pe care le primeau de la programele folosite sugerau faptul că depozitele de cuarţ indică cu precizie slăbiciunile scoarţei terestre. Cristalele de cuarţ au în compoziţia lor particule de apă pe care le eliberează atunci când sunt încălzite puternic, permiţând rocilor să se deplaseze. Astfel, depozitele de cuarţ constituie un bun indicator ce anticipează producerea unui eventual cutremur sau a unei erupţii vulcanice.

"Cuarţul este un bun indicator al punctelor slabe din scoarţa terestră", susţin cercetătorii.

Sursa: SIfy

Vizualizări: 36

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Aprilie 4, 2011 la 6:44pm
Interesant articol...Felicitări!

INACTIV
Comentariu publicat de Sauciuc Mihaela pe Martie 19, 2011 la 10:18am

Foarte interesant articol,te felicit!Ar fi bine sa se poata aviza populatia inainte de a se produce un dezastru...

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->