Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi


- Utopia libertății, sau despre cum a fost băgată în cercetare libertatea de exprimare -

Fără prea multe ocolișuri și expresii alambicante, să recunoaștem direct: Libertatea, noțiunea de libertate este un cuvânt utopic. Nici în negura preistoriei, când omul era primitiv (tehnologic) și trăia în cete sau triburi nu a fost liber, obligat fiind să i se supună "șefului", hominidul cel mai "tare-n brand". Așa cum la scară universală nu există starea de repaus, în mod asemănător, la scară terestră nu există starea de libertate! S-ar putea discuta zile întregi pe tema asta și s-ar putea da "n" exemple concrete în susținerea acestei afirmații, însă ar fi plictisitor. Lucrurile sunt cunoscute: se consideră/se recunoaște că un om e liber doar atunci când se supune, când nu intră în conflict cu "Puterea"! Când își plătește birurile fără să cârtească, când se deplasează cu pașaport pentru a putea fi monitorizat, când aduce osanale orânduirii și "bravilor" conducători, când votează pe toți alienații mintal pentru a-i da legi pe măsură, când tace ca mutul, când e călcat în picioare pentru că a îndrăznit să deschidă gura!... Asta este libertatea care i se oferă unei ființe umane! Contra cost, pentru că - nu-i așa? - în lumea banului totul are un preț! Iar despre îndrăzneala de a deschide gura... He, hee... ăsta e un caz particular al libertății căruia i se zice atât de pompos "libertate de exprimare" și care este menționat, așa, ca fapt divers, printr-o cărțulie subțire, subțire: Constituție îi spune, tot pompos supranumită și "Carte de căpătâi", în realitate adusă la stadiul de maculatură de către... se știe de către cine...
Art. 30 – Libertatea de exprimare: "(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile (...)"
Vedeți ce frumos sună pe hârtie? În realitate însă, sunt minciuni frumos ambalate și vândute către marea masă a "stupid people", masă de viețuitoare bipede docile, obediente, credule și... proaste!
Libertatea de exprimare a adevărului, subliniez: a ADEVĂRULUI, este cel mai negru coșmar pentru Putere. Niciodată și nicăieri în lume nu a existat compatibilitate între Putere și Adevăr! Adevărul exprimat are o forță colosală, încât poate tăia capete și detrona conducători. Puterea știe lucrul acesta și sub paravanul grijii față de cetățean, (chipurile!) a creat instituții întregi de represiune, indiferent că vorbim de cele kaki, bleu-marin, albastre, negre sau mai știu eu ce culoare! Toate aceste "haite" malefice, toate aceste "erori biologice" poartă masca bunăvoinței față de populația din care și ele fac parte, în realitate însă, sunt câinii de pază ai Puterii! Sunt forțe de represiune! Și marele avantaj pe care îl au este că sunt unite. "Stupid people" e dezbinat într-atât încât fiecare e considerat dușmanul fiecăruia! De exemplu:
- se zvonește că un prezentator de știri de la nu-știu-care instituție a fost prins furând dintr-un hipermarket, sau
- se aude că măgarul în piele de leu, înainte de a fi regele junglei, a fost un fel de neica nimeni, și a fost prins cu "vastu-n Caraiman" pe arterele de circulație ale pădurii, fapt pentru care a fost mutat disciplinar în altă exploatare forestieră, sau
- se șușotește că persoana purtătoare de cromozomi XX a fost numită șefă de... pentru că era foarte bună cântăreață la flaut cu contragreutăți, sau
- bardoul Cutărescu a fost "uns" pe funcție, deși e semiretard, doar pentru că a sunat "clopoțelul" fără fir din Pădurea Tutelară...
Luând act despre aceste comportamente "democrate", câți ar fi capabili să ia atitudine? Mai mult: dacă totuși, să presupunem că un ied cucuiet a îndrăznit să deschidă subiectul, cu siguranță restul faunei ar face front comun împotriva lui! E un adevăr, deranjant, bine'nțeles, dar tot adevăr rămâne: suntem clevetitori, dezbinați, proști, dar... avem pretenții! Iar Puterea știe lucrul acesta și de aceea LIBERTATEA DE EXPRIMARE A FOST BĂGATĂ ÎN CERCETARE !
Cineva spunea: "dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai"! Iar de luptat nu poți lupta de unul singur! Țara ne vrea atât de proști încât să nu punem întrebări, dar suficient de pregătiți încât să ne plătim birurile!
S-auzim de bine, dar... mă-ndoiesc! "Opriți planeta! Vreau să cobor!". Probabil că unii dintre noi realizează că s-au născut pe planeta nepotrivită, planetă pe care inteligența refuză să apară! Puțini, însă... Extrem de puțini!

Autor Vîlceanu Mihăiță; alias Roman Ticu-facebook

Vizualizări: 79

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Daniela Vîlceanu pe Iulie 28, 2019 la 11:15pm

Mulțumesc frumos pentru popas și apreciere!


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Iulie 28, 2019 la 8:44pm

Libertatea de exprimare ţine totuşi de liberul arbitru...

Interesant eseu... Felicitări!


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Iulie 28, 2019 la 8:43pm

Imagini pentru THE BLUE FOREST

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->