Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii


- mulțimea vidă -

-- Bunicule, cum stai cu timpul liber?
-- Mai bine ca niciodată, nepoate! Sunt în concediu pe viață! De ce întrebi?
-- Mă ajuți să-mi fac temele la mate și fizică? Ne cere să vorbim despre "zero absolut", despre unitate, despre nulitate... Limbi străine, nu altceva!
-- O-hoo... Ai nimerit cum nu se putea mai bine, nepoate! Acum e vremea lui zero și a acoliților săi, nimicurile, nulitățile, vidul... Hai să-ți spun o poveste despre toate aceste personaje, ca să pricepi mai bine! Ascultă aici, la moșu', dar mai întâi trebuie să te întreb: tu știi ce înseamnă 0K?
-- Desigur, se traduce prin "în regulă", "de acord", "bine"... ceva în sensul ăsta!
-- Nu, nepoate! Numai prostii vă-nvață acum! 0K înseamnă "zero absolut", adică cel mai nimic dintre nimicuri, nulitatea absolută. Mai jos ca el nu se poate! Să ții minte numărul ăsta -273,15! Să nu faci ca 'telectualul ăla... Garcea, ori cum dreq îi zice?! Ăla, mă, puță, de n-a știut că 3,14 înseamnă π și a eliberat nr. de înmatriculare ZDA, cu "prefixul" 314! Somități albastre îmbuibate cu multe mii de ghinde lunar, nu altceva! Dar, hai să-ți spun povestea:
0K, sau mai pe înțelesul tuturor Nulitatea Absolută, intră în scorbura albastră din vârful celui mai înalt copac al Ocolului Silvic și chemă la ordin pe celelalte nulități mai mărunte. Vei spune că aberez, că nu poate fi o nulitate mai mare și una mai mică. E-hee, nepoate... Îți spun eu: se poate. În Pădurea Albastră/Bleu-Marin - ca și-n politichie - lucrurile stau altfel. Aici, pe ramurile superioare, există numai nulități, mai mari sau mai mici, nonvaloarea fiindu-le stabilită de diferența de nivel de la ramura/scorbura pe care s-au cocoțat, până la nivelul solului, unde mișună și roiesc furnicile și albinele lucrătoare. Secondate de viespi și trântori, bine'nțeles! Ca să se deosebească între ele, nonvalorile și-au luat nume de împrumut ca: 0K, 0 magistru, 0 prim, 0 secund..., mergând chiar până la derivate ca Zorro sau chiar Zoroastru.
Dar, să revin la subiect: așadar, convocarea nulităților de rang înalt. Zero Absolut, isterica Nulitate a nulităților, începe expunerea:
-- Frați zerouri, știe careva cum ne numim noi?
-- Mulțimea vidă? întrebă magistrul
-- Nimicuri? zise altă nulitate
-- Cifre parazite? vorbi un alt zero
-- Greșiți cu toții, nulităților! Noi suntem cifre de simbioză, dragilor! Cu alte cuvinte, nu putem exista singure pentru că nu avem nicio valoare. Dar însoțindu-ne cu 1, cu 2, cu 3..., cu 9 sau cu 999 de albinuțe lucrătoare... Eee? Se spune că le înzecim, însutim sau chiar înmiim valoarea! Deci, meritul e al nostru, al nulităților, nicidecum al mulțimi "N" a numerelor naturale sau a animăluțelor de povară care duc greul! M-ați înțeles? Noi, nimicurile, suntem forța! Ce s-ar face stupul fără nulități ca noi?
-- Și să vă mai dau un exemplu, băă, nimicurilor..., bă, nulităților..., băă, zerourilor, bă: ați auzit de infinit, așa-i?! Eee... Din ce-i format infinitul? Aud...? Exact: din două zerouri alăturate pe orizontală, băă! Voi vă dați seama că noi nimicurile, nulitățile de rang înalt din Pădurea Albastră, - ca de altfel, de peste tot - noi reprezentăm infinitul?! Vedeți bă, nulităților, că noi suntem alfa și omega, începutul și sfârșitul? Merităm mai mult decât avem: hai să ne dublăm salariile, să ne dăm și câte-o primă, că tot vine Buna Vestire, și să propunem să ne facă și statui, precum zeilor olimpieni!"
-- Ai înțeles, nepoate, povestea lui zero care, deși fără nicio valoare, s-a asociat cu unu și a devenit număr cu greutate? Ține-o minte cât vei trăi și ia seama la moșu: niciodată să nu te înhăitezi cu o haimana de nulitate!

Autor Vîlceanu Mihăiță - alias Roman Ticu-facebook

Vizualizări: 24

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->