Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

PILDA TALANTILOR. OR FI BANI ACESTI TALANTI SAU DAR DE LA DUMNEZEU PENTRU OM ? OMILIA DE LA BISERICA SF PARASCHIVA PARIS

            Dacă spunem că scopul  nostru de la Dumnezeu este să înmulțim banii este o greșeală. Dacă ne referim la darurile  pentru om este corect.

            Scopul talanților este să îl cunoaștem pe Dumnezeu .Dar Cine este atunci Dumnezeu?  Este: Bunătate, Dreptate, Ințelepciune... și mai presus de acestea, Dumnezeu este Iubire.

            Modalitatea de a îL cunoaște pe Dumnezeu este numai prin IUBIRE . Abordând astfel  îndeplinim ceea ce ne cere Dumnezeu. Nu trebuie să îngropăm talantul dat de Acesta,  întrucât  ne este dat  din iubire. Ar fi  ca și cum am îngropa iubirea Lui Dumnezeu.

           Suntem chemați de Dumnezeu la sfințenie, nu la lucruri comune. Monahul Rafail Noica spunea mai demult: Dragostea este un foc mistuitor, fără limită. Este cea până la capăt. 

           Nu trebuie să ne dovedim oameni  egoiști. Să lucrăm din plin  la mântuirea noastră. Iar în Post să ne îndreptăm mai mult către Hristos.

           Tot Monahul Rafail Noica spunea că Dumnezeu care este Iubire, ni se dăruiește. Să ne iubim părinții, copiii, nepoții, nașii, vecinii, duhovnicul, și în final chiar dușmanii.Un cerc prin Hristos, prin care circulă Seva vie–Hristos Fiul Lui Dumnezeu .

           Se cuvine  Cuvânt în zi de sărbătoare, de Ziua Națională a Românilor, 1 decembrie  zi și de duminică azi.

Chiar și Te Deum-ul  slujit a atins zona economică. S-a vorbit de impozite și la Templul din Ierusalim și la Romani. S-au citit două Evanghelii, de la Luca și cea de la Matei. Cei învățați de la Templu, autoritățile religioase ale Ierusalimului încercau să îl prindă pe Fiul Lui Dumnezeu în cuvânt.

          La analiza pildei, Hristos spune: Celui care are mult și știe să-l folosească, i se va mai da, iar celui care are puțin și nu știe să folosească,  i se va lua și puținul și i se va da tot celui care are mai mult. Domnul rostește acest adevăr , tocmai pentru a deschide mințile  celor care îL pândeau.

          Logica economică se oglindea și în realitatea  duhovnicească atunci , cea care îi depășea pe fariseii care rămăseseră reci la cele spuse .

           Este necesară o împreună trezire a atenției la cele spuse nouă de Dumnezeu. Din înălțime duhovnicească, am putea înțelege astfel mai adânc saltul, răpirea noastră în Domnul.

           Aceste răsturnări  ale noastre la cele ale Lui Hristos, sunt gândite astfel  ca să avem  conștiința trează.

Revenind la talanți, observăm  modul în care Hristos se adresează diferit celor care au înmulțit talanții:

          - Bine, slugă credincioasă

            și celui care l-a îngropat:

           -Slujitor rău și leneș; înțelegem că opusul lui credincios nu este neapărat necredincios, ci mai ales leneș.

            Orice păcat omenesc înseamnă infidelitate față de Dumnezeu, lenevire. Păcatul este ca un adulter, ca o trădare a Lui Dumnezeu. La fel este idolatria umană, un adulter. Se petrece totul, așa precum un soț și-ar înșela soția.

 Lenea este o  nelucrare a talantului de către om.

             Domnul  trimite pe sluga  leneșă  la bancherii care știu să înmulțească banii.Banul atrage  capital, precum  o masă mare,  care atrage alte mase  mai mici.

             Și în a doua Evanghelie citită azi, Domnul spune:

            - Dați Cezarului ce este al Cezarului și Lui Dumnezeu, ce este al Lui Dumnezeu!

             Noi, oamenii, nu suntem picați din cer. Avem fiecare un dat ființial. Între aceste date ființiale sunt limba și unitatea noastră ca popor. Este foarte bine, din acest motiv să ținem cont de importanța Zilei noastre Naționale.

              Domnul nu ne îndeamnă la alte ispite, la ruperi de lume, de Cetate. Ar fi o mare lene să nu menționăm că trăim în Cetate și că nu o iubim.

              Avem de dat o mărturie, care să fie bună în context; Aceasta nu trebuie să se amestece. Când Domnul ne trimite spre limite, înseamnă  ca noi să ne umplem în umanitate, nu în active  financiare!

            El-Domnul  nu ne smulge,  eliminând umanitatea din noi, ci,  pentru ca trăind în Cetate să gândim mai bine. Hristos-Împăratul este peste  Cezar.

            Domnul, Domn fiind este Împărat și al Cerului și al Pământului. Lumile, cele două, nu sunt și nu pot fi separate. Aceasta  dorește și Domnul, care este și Stăpân. Să trăim în unitate, inclusiv cea între Cer și Pământ.

           Cele două lumi există  categoric și nu pot fi separate. Aceasta dorește și Domnul nostru Iisus Hristos de la noi.  Să trăim astfel. Domnul a investit în noi. Darul, talanții trupului și sângelui Său au fost  investiți în noi.

Viața noastră este o investiție a Lui Dumnezeu.

              Investiția se cere înmulțită, odată ce am fost  salvați cu preț de sânge dumnezeiesc.Suntem slujitori ai slujirii Lui Hristos  și nu ai lenei. Amin! 

 

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->