Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

         Sălile de fitness au devenit în ultimul timp a afacere de succes . Mulți oameni le frecventează pentru a își ameliora sau menține forma fizică. Lipsa mișcării duce la dereglări ale organismului. Este o cauză importantă a obezității  sau a unor boli ale inimii precum- hipertensiunea arterială, ateroscleroza , accidentele vasculare cerebrale AVC , infarctul miocardic, dar și diabetul, varicele la ambele membre inferioare, osteoporoza, etc .

          Persoanele care nu practică o activitate fizică au probleme cerebrale, devenind mai puțin active cerebral. Tulburările musculare sunt legate de atrofierea mușchilor , respectiv scăderea forței musculare . Îmbătrânirea are loc atât osos, cât și psihic, muscular și social / 1/

       Într-o sală de fitness , de antrenament cu greutăți, organismul uman este supus unor diferiți stimuli  Sunt observate anumite răspunsuri funcționale și structurale. Aflăm propriile limite ,ne îmbunătățim performanțele.

         Cartea Antrenamentul cu greutăți în sălile de fitness/ 2/  îl are ca autor pe Remus Cristian Vaidăhăzan, apărând în Editura Casa Cărții de Știință din Cluj Napoca. Sunt expuse principii aplicate în antrenamentul cu greutăți, însoțite de considerații practice, alăturat de o serie de noțiuni medicale, privitoare la tipuri de mușchi, de metabolism la nivelul mu  chilor, analiza oboselii, a consecințelor supra antrenamentului.

          Joe Weider a fost o figură a culturismului și fitnessului   modern. El a remarcat faptul că la un antrenament de forță, un rol important îl constituie o sistematizare cât mai bună.

         Sunt trei principii generale de antrenament prin fitness. E vorba de Sistemul  Weider, raportat la metodele de atingere a performanței . Toți trei factori sunt importanți. Este definit în această carte,  antrenamentul cu greutăți, principiul  încărcării , al multilteralitatii, și individualizării progresive.

         Principalul beneficiu  este supravegherea unui profesionist, care să te consilieze în gradarea efortului fizic. Începătorii sunt predispuși accidentelor .Este expus principiul conștientizării și participării active, ca o condiție importantă în praticarea antrenamentului.  

          Sunt trecute în revistă principiile specificitătii, variației, izolării și priorităților în antrenamentul cu greutăți. Sunt selectate și ordonate o serie de exerciții fizice. Este vorba și  de numărul de repetări, de setări și viteze de execuție .                Sunt  prezentate date medicale privitor la respirații, pauzele între seturile de exerciții, și dintre ședințele de fitness .  Individualizarea programelor de antrenament este cheia succesului ,al menținerii sănătății, pe baza sănătății specifice fiecăruia.

          Socializarea, contactele umane sunt favorizate.  Pe lângă noțiunile de kinetoterapie, sau de anatomie, trebuie incluse noțiuni de bază  medicale. E vorba de accidente posibile, sau cum trebuie acordat primul ajutor în anumite situații de entorse, luxații, hernie, astm bronșic, anevrism  de aortă , etc. Un antrenor de fitness trebuie să aibă și să transmită   noțiuni minime asupra dietei alimentare, administrarea de suplimente de vitamine, efectele nocive ale administrării de steroizi.

Bibliografie

  1.   Ion N Oprea,  Pagini Medicale Bârlâdene, nr. 204 -205, 2015

        2. Idem , 142-143 , 2010

Vizualizări: 5

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->