Zile de naştere

Astăzi nu este ziua de naştere a nimănui

POVESTI DESPRE UN TERITORIU MARGINALIZAT- 1SECRETELE MAGICE ALE BUNICII

SECRETELE MAGICE ALE BUNICII

Meleagul meu natal e pentru mine , o mica localitate argeseana, ce exista de veacuri ,si e inconjurata de vai si dealuri impadutite,cu drumuri prost intretinute neglijate dintotdeauna de autoritati. Mai clar, e un satuc din comuna Uda, unde viata locuitorilor nu s-a bucurat niciodata de comoditati ale civilizatiei si de preocupare din partea stilpilor societatii argesene pentru schimbarea in bine a lucrurilor. Totus, existenta de extinse zone impadurite si islazuri pentru vite a facut ca aceste resursa sa devina atit in trecut si azi o sursa de trai .A facilitat ca locuitorii sa poata creste vaci, capre ,oi pentru carne si lapte, padurile si cimpurile au dat ciuperci, minatarci si alti bureti comestibili, din belsug atit pentru hrana dar si pentru un adaos de bani suplimentar, la bugetul celor ce in sezon, le culegeau, le uscau si mai si vindeau la strainii care veneau sa le achizitioneze, cei drept la preturi derizorii care insa, semnificau o mica resursa in plus.Fructele padurii deasemenea se mai valorificau ,mai cu seama de copii care astfel aveau oportunitatea de a putea sa-si procure o mica suma pentru caiete sau pentru alte lucruri indispensabile ce parintii nu-si permiteau intotdeana sa le asigure.Zona e deasemenea favorbila plantatiilor de pomi fructiferi, in special erau si sunt frecvente in aceasta zona plantatiile de pruni,viile cresteau deasemenea pe coastele insorite ale dealurilor si soiurile erau din cele autohtone, rezistente la boli si la lipsa ploilor in anii mai secetosi ,pentru ca nu au existat si nici azi nu exista un sistem de irigatii , nici vreun sistem de alimentare cu apa curenta a localitatilor comunei Uda.In satucul meu, Chiritesti, toti locuitorii au sapat lacuri de acumulare a apei din ploi ,pe proprietatile lor, pentru a putea avea pentru animalele din curte, fintinile fiind doar in vale la poalele dealului unde e asezat satul, la circa 1-2 km de casele oamenilor. Si de aici apa e adusa acasa cu bidoane sau galeti doar pentru baut si gatit . Dupa caderea guvernului comunist, cind oamenii au intrat in posesia terenurilor care in comunism fusesera trecute in proprietatea statului , si care inainte de comunism apartinusera familiilor lor, unii au sapat puturi proprii, unde apa era dusa din lacurile deja existente prin canale sapate in pamint si umplute cu sraturi de pietris si nisip ca apa din lacul ce alimenta putul sa se filtreze si sa devina potabila, pentru uzul in gospodarie ,puturile acestea fiind de fapt principala , unica lor sursa de apa si in ziua de azi.
.Majoritatea locuitorilor imbatrineau si nu mai erau destul de in putere pentru a putea sa mai care apa de baut de la fintinile din vale, copiii dupa ce au crescut, au plecat la oras sa caute munca, sau pe la scoli cu speranta de a putea fiecare sa-si construiasca o viata mai buna decit a parintilor,desi dupa parerea mea foarte multi au avut parte de iluzii pierdute. Guvernele dupa caderea comunismului nu si-au dat nici un interes de a le asigura un pic de sprijin tinerilor ca sa-i stimuleze sa –si faca un viitor in satele lor.
Pe aceste meleaguri argesene si-a dus existenta bunica mea, ca de altfel familia mea si eu insami pina in momentul cind mi-am intemeiat propria familie si am plecat din sat. Pentru mine, bunica a semnificat mereu un personaj fascinant care dadea in mod sigur o nota de mister, culoare si interes acelei lumi ca-reia ii apartinea si din care si eu faceam parte. Ea era o practicanta a magiei albe. Era cunoscuta , frecventata si foarte cautata de multe persoane, nu doar di partea locului, ci si de la oras, domni si doamne mari ce veneau cu masini frumoase care pe la noi prin sat altminteri nu se prea vedeau deloc pe atunci. Ve-neau la bunica care era o persoana umila , ce traia intr-o casuta mica de pamint , ce nu facuse vreo scoala in viata ei ,fiind de la tara din familie cu multi copii . Din spusele bunicii stiu, ca secretele magiei i-au fost transmise de bunica ei , ea s-a vadit unica dintre copii apta pentru a practica magia .

Oamenii ce veneau la ea pentru a cere ajutor , unii erau bolnavi , fusesera pe la doctori si nu prea mai aveau sperante de vindecare, iar bunica cu leacurile ei din ierburi sau altele doar de ea cunoscute, cu descintece , cu dat in bobi si alte ingrediente din astea , stins carbuni aprinsi in apa ce o descinta, se pare ca avea succes si ii vindeca pentru ca asa i-mi explic ca dupa un timp , aceleasi persoane veneau din nou la ea si ii multumeau foarte sincer recunoscatori. Eu am conservat mai mereu o doza de scepticism in privinta practicilor ei magice insa acele persoane ce beneficiasera de serviciile ei si se reintorceau incredintati ca darul ei este real, ma uimeau si mi-au suscitat interesul si curiozitatea de a afla mai mult si am inceput sa acord un interes sporit practicilor magice ale buni-cii. Astfel am inteles ca la ea nu veneau doar persoane bolnave. Veneau si persoane carora le lipsea increderea in propriile capacitati, care credeau ca cineva le-a facut de urit sa nu se casatoreasca, sau sa le indeparteze prietenii, norocul si altele din acestea. La bunica Gherghina mai apelau si persoane carora le di-sparusera de mult timp vreun membru din familie de care nici cu ajutorul politiei nu reusisera sa le dea de urma. Aceasta descoperire , ca bunica mea era solicitata si pe post de detectiv particular , m-a lasat perplexa si am deschis bine urechile sa inteleg daca ea avea intr-adevar si calitati de medium si va voi de acum o istorie asa cum am auzit-o in direct intre un astfel de personaj in necaz si bunica mea cea nazdravana:
„ Intr-o zi ,vine la bunica o femeie careia de citiva ani i-i disparuse sotul, pe ea o chema Ioana iar pe disparut ,Ion.Ioana avea circa 38 de ani, avea 4 copii, erau oameni de la tara si sotul plecase sa munceasca la o ferma in Baragan de unde ii trimetea lunar banii acasa sa aibe pentru cele de trebuinta ea si copiii.La sfirsitul toamnei cind el ii anuntase deja data cind se va intoarce acasa, nu a mai sosit. Ioana dupa ce a asteptat citevea zile , a luat legatura cu cei de la ferma . I s-a spus ca omul ei a plecat acasa, ca ar fi trebuit sa ia trenul de la Cernavoda, acolo insa nimeni nu-l vazuse, se pare ca inainte sa ia trenul i s-a pierdut urma. Au urmat cercetari ale politiei, se presupunea ca a fost ucis si jefuit pe drum, ori a plecat in lume sa-si faca alta viata. Asa au trecut ani si cautarile au ramas fara raspuns.Ioana nu credea ca omul ei a plecat dupa alta femeie si ca a lasat-o, era convinsa ca el nu ar fi facut asta caci se iubeau si el iubea copiii. Credea ca cineva i-a facut rau si nu avea liniste , dorea sa-l gaseasca . Dupa ani de cautari si pierderea sperantelor ,a venit la bunica. Ea ia dat in bobi, si eu i-i urmaream cu mult interes expresia din priviri care de fiecare data cind se concentra in caurarea raspunsurilor ,i-mi lasa o stranie senzatie, ca si cum lucrurile din fata ei deveneau transparente si flacara rece a privirii sale ce capata o expresie visatoare si limpede, ochii negri parca i se umpleau de o lumina ce strabatea departarile doar de ea cunoscute si ii ascultam vocea calma parca un pic soptita si clara ce spunea:“ Omul acesta, Ion nu mai e printre cei vii de multa vreme!El zace pe fundul unei ape mari, curgatoare si moartea nu i se trage de la mina de om, asta a fost soarta lui.Locul unde el zace e undeva departe peste mai multe cursuri de apa , mai mici, intre rasarit si miazazi.Tu Ioana sa stii ca nu va mai trece multa vreme si vei avea vesti despre el, va fi gasit .”
Eu vreau sa precizez ca bunica nefiind o persoana scolita nu se referea la punctele cardinale in termeni ca nord,sud,est,si vest, pentru ea intre rasarit si miazazi era sud-est. Resturile omului disparut de mai multi ani au fost gasite la vero 2 luni dupa prezicerea ei la Cernavoda in apa in timpul lucrarilor la canalul Dunare –marea Neagra, avea asupra lui portofelul cu acte si bani si sa constatat ca sa innecat in mod accidental, sotia lui a fost chemata sa-l identifice si era intr-adevar el,dupa haine si acte .Stiu din auzite ca au fost multe cazuri din acestea pe care bunica le-a prezis si s-au adeverit acesta insa a fost unicul la care eu am fost de fata.I-mi mai vin in mite unele intimplari din viata ei care pe mine m-au intrigat mereu si pe fii mei care in perioada aceea erau niste pusti fascinati de metodele bunicii de a cauta si gasi cu ajutorul datului in bobi animale pierdute, masini disparute de la sateni, sau alte obiecte. Era prin 1991 in perioada vacantei de vara a copiilor, pe care in mare parte o petreceau la tara.Fiul meu cel mic care care pe atunci avea vreo 9 ani , era mereu in cautare de aventuri, si ii placea sa o ajute pe bunica purtind turma de oi si vreo 2 capre la pascut , astfel pe islazuri si in padure el se intilnea cu alti pusti de seama lui si faceau partide de fotbal, jucau gula, sau alte jocuri, mai cautau si bureti si mintarci prin padure si bineinteles ca pierdea oile adesea din moment ce era ocupat cu joaca si uita cu totul de ele .In astfel de cazuri ,aproape zilnice, el alerga acasa la bunica si ii cerea sa de cu bobii sa vada unde au disparut oile si caprele. Bunica ii dadea in bobi si ii zicea in ce loc din padure sa mearga sa le caute,el se ducea acolo si le gasea exact unde zicea ea. Eu cred ca le lasa sa se piarda uneori intentionat pentru ca era fascinat si el de nazdravania batrinei. Stind mult prin preajma ei , el era la curent si cu alte cazuri rezolvate de bunica si i-mi povestea cum unuia i s-a furat masina intr-o noapte, cum a venit la bunica , i-a dat in bobi i-a spus unde se afla masina , si acela a gasito, a gasit si hotul ; altuia i a fost furata caruta, ori caii...in fine se pare ca nu era de gluma cu bunica gasea tot invirtind bobii ei. Intr-o zi fiul meu a pierdut iaras oile, vine acasa la bunica intr-un suflet sa-i de in bobi sa le gaseasca . Da bunica in bobi de mai multe ori si in final i-i zice deceptionata:”-!Sa stii copile ca de data asta sunt pierdute fara speranta de a fi gasite oitele mele!
–Nu se poate bunico! Matale le gasesti mereu!
-De data asta necuratul a trecut pe unde s-au pierdul ele si mi-a incurcat cararile! In cazul asta nu le mai pot gasi, nu le mai vad! Stiu eu ce spun, no sa le mai gasim! Duca-se in pustii ca eu tirguri cu el nu am facut niciodata si nu am sa fac nici acu maicuta!” Oile nu le-au mai gasit ,niciodata, si desi prin 1998 bunica a plecat pentru totdeauna din aceasta lume, fiul meu crede ca ea era intr-adevar o adevarata initiata in magie alba, mai ales ca in anii de liceu a facut religie si in orele de religie preotul le- a povestit ca in lume s foarte multi sarlatani care zic ca au puteri magice, insa el in viata lui a cunoscut putini care aveau intr-adevar un dar real. A mai precizat preotul acela ca era o astfel de persoana prin judetul Arges care se numea Gherghina dar nu era la curent daca mai traia sau nu. Fiul meu ia spus preotului ca dupa caracterizare crede ca e vorba tocmai de bunica . El i-a confirmat ca chiar de ea e vorba.” Abia dupa aceasta intimplare , cind bunica deja nu mai era in aceasta lume, am reusit eu sa accept ca pe lume exista intr-adevar persoane cu puteri speciale si ca una dintre acestea a fost bunica mea.
,FINE .de Maria Giurgiu.

-

Vizualizări: 134

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de maria giurgiu pe Decembrie 9, 2014 la 8:18pm

Multumesc tuturor pentru popas si apreciere!Cu mult drag si pretuire,Maria.


decedat
Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Noiembrie 27, 2014 la 5:14pm

Lecturat cu mult drag. Aprecieri sincere.


moderator
Comentariu publicat de CIOBOTARIU MARIA pe Noiembrie 26, 2014 la 9:14am

Citit cu mult drag!


admin
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe Noiembrie 26, 2014 la 9:04am

Recitit cu plăcere! 


INACTIV
Comentariu publicat de Dida Diana Cioponea pe Noiembrie 26, 2014 la 1:38am


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Noiembrie 25, 2014 la 11:18pm

Lecturat cu mare drag!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->