Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

PREZENȚA ȘI A CONȘTIINȚEI UMANE ÎN UNIVERS SAU  DOAR A  LUI DUMNEZEU ?

             Conform lucrării /1/,  prezența conștiinței umane în univers ar arăta  prin putința determinării de sine umane- libertatea.    Întru această libertate,  omul își poate cunoaște Creatorul, adică pe Dumnezeu.

             Conștiința noastră ne interpelează, în sensul că am putea, sub presiunea științelor suspecta eronat că trăsătura determinantă a universului este determinismul, adică principiul  cauzalității și efectului corespunzător, aplicat de omul de stiință din nefericire peste tot cu totul si cu  totul eronat /1/. 

           Amestecul Lui Dumnezeu,intervjne  de fiecare dată, atunci când voia oamenilor îi trage pe aceștia  spre căile facerii de rele,. Ea ar putea fi sinonimă  cu aceea de a îi lipsi pe oameni de putința determinării de sine, de a reduce totul doar la legi cosmice impersonale, spunea Arhimandritul Sofronie în cartea acestuia din 2005 /5/.

           Întâlnirea omului cu prezența umană personală în Univers, bulversează tendința nivelatoare a acestuia. Mintea unui astfel de om renaște, iar  înainte de aceasta, ea înclină de a vedea pretutindeni procese cosmice determinate. Dae acum ea începe  a înțelege lumina persoanei umane,  spune Sofronie, 2005/ 5/.  

           Valoarea neperisabilă a omului este doar in  conlucrarea  cu Dumnezeu. Precum Dumnezeu depășește tot ceea ce cuprinde în realitatea cosmică, așa și omul îndumnezeit, prin sălășluirea Duhului Sfânt în el, e mai prețios decât toate galaxiile/2-4/. 
        Performanța omului de știință de a cerceta universul prin exercițiul intelectualismului, fie el și cuantic,  se petrece actual cu fizicienii filosofi, cu o finețe de negândit anterior în generațiile precedente, unii chiar cu premium Nobel, Arhimandritul Sofronie nu o concepea în afara Darului Lui Dumnezeu.

        El nu credea că noi oamenii avem temei să afirmăm faptul că, cunoașterea științifică, am putea-o dobândi fără ajutorul Celui de Sus, Făcătorul a tot ceea ce ființează./1/

       Știința, cu certitudine nu poate ieși niciodată din  limitele fenomenelor lumii firești, obiectivizate, din domeniul pe care  Ziditorul L-a dat celor zidiți de Acesta, spunea  Sofronie.

        Calea către viziuni cosmice și meta-cosmice ale omului  trece  doar prin kenotica micșorare de sine a acestuia, spre dobândirea Harului, spunea Sofronie/4/.  Analiza celor de mai sus,în lucrarea recentă /1/, pe baza lucrărilor Arhimandritului Sofronie aduce unele  elemente interesante.

          Participând la  prezentarea  de carte relativ  recentă, a cunoscutului savant francez Jean Staune la Paris, / 6/ , cei care  am fost acolo ,  am constatat că acesta inducea  în ce afirma și ceea ce scrisese, prin diverse documentări, interpretări, pornind de la cea a unor laureați Nobel, faptul că universul nostru ar avea propriul ADN, deci el –universul ar fi cumva determinat de el însuși nu de Dumnezeu.

         Această afirmație șoca evident auditoriul,   la fel precum era aplicată  eronat  cuantica microcosmosului inclusiv la universul macrocosmic, prin extinderea  măsurabilitătii , evaluării astfel  și a Legii atracției universale, sau Legii Iubirii Universale, care nu poate fi decât a Lui Dumnezeu, prin Dumnezeu  fiind IUBIRE NE MASURABILA . 

         Aceasta, în condițiile în care vidul, apărea  ca  neant  unora din fizicieni și filosofi,  unii  dintre ei laureați Nobel,  o eroare majoră  a afirmațiilor.

          I s-a atras atenția vorbitorului, în partea a II-a de diaoguri care a urmat expunerii de peste două ore a acestuia, tot de către oameni de știință care au asistat,   ca și mine că  sunt grave erori în afirmațiile făcute, inclusiv cartea de aproape o mie de pagini,  pe care am apucat să o răsfoiesc și eu  o oră.

           Universul, este Creație a Lui Dumnezeu, și se deplasează  la o singură rostire, a numelui Lui Hristos-Fiul Lui Dumnezeu, de către Tatăl Ceresc Dumnezeu. În cartea  "33 Poeme Rânduri arse de iubire", am expus această viziune  datorate rugăciunii inimii /7/ 

Bibliografie 

  1. Răzvan Ionescu, "Duhovnicie și știință în teologhisirea arhimandritului Sofronie Saharov", Editura Apostolia, 2019,
  2. Sofronie Saharov,"Nașterea întru Împărăția cea neclătită" , Editura Reîntregirea , Alba Iulia, 2003,
  3. Sofronie Saharov, "Cuvântări duhovnicești ",volumul I , Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2004,
  4. Sofronie Saharov, "Cuvântări duhovnicești",volumul II , Editura Reîntregirea , Alba Iulia, 2004,
  5. Sofronie Saharov, "Vom vedea pe Dumnezeu cum este", Editura Sophia , București , 2005,
  6. Mircea Florin Caracaș,  "Vindecare prin scris", Editura EIKON, noiembrie 2017,
  7. Mircea Florin Caracaș, "33 Poeme randuri arse de iubire", Editura ePublishers, 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              

Vizualizări: 3

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->