Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Recenzie de Ilie Fîrtat „Un album de suflet„ volum de poezii de Ion I. Părăianu

Un album de suflet

Noul volum de versuri al domnului Ion Părăianu, seniorul de la Roșiile, Un album de su flet, apărut la Editura SINGUR din Târgoviște, ne dezvăluie, odată în plus, dacă mai era ne- voie, un scriitor prolific, cu o activitate publicistică și editorială deosebită și cu un dezvoltat gust pentru poezie. Versurile domniei sale se bucură de o atenție deosebită din partea iubitori- lor de poezie, dovadă numeroasele apariții în spațiul public cultural vâlcean dar și național.
Într-un album, mai ales de suflet, așa cum ne prezintă poetul această ultimă apariție publicistică, strângi acele imgini și gânduri ce-ți sunt foarte dragi și care te ancorează într-un spațiu – timp reprezentativ pentru tine. Poezia din acest volum este indisolubil legată de imagini, imagini dragi, descrise așa cum au fost ele percepute de un suflet sensibil: /Gândul mă duce cu pașii înapoi; /Mă văd copil pe prispa casei; /Mă văd desculț și... după oi/ Prin iarba-nrourată de pe Valea Șasei./
Răsfoind cartea afli că mama, ultima casă cu teiul de la poartă, stejarul, apele Sașei, dealurile Zgubii și Budelui, sunt câteva din componentele acestui album cu care poetul Ion Părăianu ne face părtași trăirilor și frământărilor sale. El nu rămâne insensibil la greutățile și necazurile oamenilor din jurul său, ba din contră ia atitudine și arde, alături de ei, ca o lumâ- nare pe altarul jertfei colective: Cuvinte le ridic, de slavă,/ Ca cel mai ieftin meu prinos,/ Că omenirea-i mai bolnavă/ Și toate sunt cu susu-n jos.
Poetul, /Desprins dintr-o pală de nor/ Ca o picătură de ploaie/, puternic ancorat în realitățile satului său , / Mă simt cu tălpile lipite/ De glia care arde în adâncuri/ De mii de ani atâtea oseminte,/ Ce azi sunt fleacuri și nimicuri./ , trece prin suflet întâmplările și trăirile semenilor săi ca printr-un filtru; iar ce rămâne, ca esență, sunt așezate, pentru eterni-tate, într-Un album de suflet.
Versurile domnului Ion Părăianu nu respectă un anumit ritm sau un stil impus de canoane. Ele sunt când vesele, când triste, când alerte, când leneșe, precum apele Sașei sau sufletele roșienilor atât de dragi lui. Toate aceste elemente, combinate, le oferă o oarecare muzicalitate specifică stilului poetic al autorului.
Dintre cărțile de poezie lecturate în ultimul timp, cea a domnului Ion Părăianu mi-a atras atenția și mi-a rămas mai aproape de suflet tocmai prin imaginile poetice în care abundă. Acest lucru mă determină să recomand cu căldură spre lectură acest minunat album de suflet iubitorilor de poezie și literatură română, dar și iubitorilor de tot ce e frumos.

Ilie Fîrtat, bibliotecar

Vizualizări: 49

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Decembrie 2, 2015 la 10:35pm
Felicitări!

ACTIV
Comentariu publicat de Gabriela-mimi Boroianu pe Decembrie 2, 2015 la 12:03pm
Felicitări!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->